Skjelettet i bankkjelleren
(24.3.04, 16:06) Nei da, dette er ingen påskekrim. Det er historien om en ukjent middelaldermann som har funnet tilbake til kista han en gang ble lagt i. Skjelettet er nå vel forvart i en glassmonter i kjelleren på Sparebank 1 i Søndre gate. Anledningen er nyåpning av kirkeruinen som befinner seg i kjelleren, med ei permanent utstilling som forberedes av Vitenskapsmuseet.
|
Tilbake i kista etter 30 år i pappeske.
Foto: Øylov Cyvin |
Stykkevis og delt
Etter å ha ligget bortgjemt på museumsloftet i over 30 år ble knokler og bein pakket i skumplast og pappesker og fraktet til banken denne uka. I løpet av noen hektiske formiddagstimer ble de enkelte bestanddelene satt sammen til et skjelett.
Et voksent menneske har 206 knokler. Vårt skjelett hadde mistet noen, men hovedfagstudent Ann Kathrin Jantsch hadde likevel litt av et puslespill med å sette sammen restene og få det på plass i ei standsmessig kiste, som også er fra middelalderen.
Både skjelett og kiste stammer fra de arkeologiske utgravningene i Søndre gate i første halvdel av 1970-tallet. Krypten det nå er plassert i, hører til ruinen av ei steinkirke fra midten av 1100-tallet. Utgravningene avdekket spor etter menneskelig aktivitet fra 900-tallet og fram til vår tid. Kirkeruinen var blant det mest oppsiktsvekkende.
Selveste Olavskirken?
Sissel Ramstad har skrevet hovedoppgave om kirkeruinen og er faglig ansvarlig for utstillinga i bankkjelleren. På grunnlag av fragmentariske bygningsrester har hun studert hvordan kirken så ut og hvilken funksjon den hadde.
– Trondheim hadde 15 eller 16 kirker i middelalderen. Hver kirke hadde forskjellig funksjon. En av dem var spesielt knyttet til dyrkingen av St. Olav og mål for prosesjoner fra Nidarosdomen. Mye tyder på at ruinene i banken kan stamme fra denne kirken, sier Ramstad.
Den kommende utstillinga forteller mer om historien til middelalderkirkene. I tillegg vises en del gjenstander fra utgravningene i Søndre gate.
Av Synnøve Ressem
Se bildeserie
|