MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

BREV HJEM FRA KØBENHAVN:
Feltarkeologi på dansk (21.3.04, 20:27)

Undervisningen i København er langt mer praktisk rettet enn i Trondheim.

Jeg gjør for tiden unna siste semester i en bachelorgrad i arkeologi. Resten av utdannelsen har jeg tatt ved NTNU, men de siste 30 studiepoengene av mine frie fag tar jeg nå her i København. Nordplus var så vennlige å skjenke meg et fint ekstrastipend.

MIDDELALDER: Hammershus festning på Bornholm, påbegynt på 1200-tallet.
Nye metoder i arkeologien
For tredjeårsstudenter her legger instituttene opp diverse tilvalgsfag, som de kan velge mellom. Jeg leser noe som heter Feltarkæologi – Tilvalg. Det dreier seg mye om nye vitenskapelige metoder innenfor arkeologifaget. Her lærer jeg om geografiske informasjonssystemer (GIS), som i prinsippet dreier seg om digitale kart, geofysiske prospekteringsmetoder, feltkonservering av gjenstander, bruk av GPS og metalldetektor. Mye av dette har jeg lært litt om tidligere, men på langt nær i samme utstrekning. Universitetet i København var det eneste jeg kunne finne i Skandinavia som kjørte et halvårskurs i disse emnene.

Hadde jeg andre grunner til å velge Danmark som studieland? Jo, en hel masse faktisk. Min mor er dansk. Muligheten til å bo i Danmark et halvår gir meg derfor muligheten til å ta opp kontakten med familien her nede. Dessuten kan internasjonal erfaring være nyttig når det gjelder å stille seg selv i en bedre posisjon ved fremtidig jobbsøking. Så jeg håper dette kan hjelpe meg på den fronten også, når jeg til slutt skal ut i arbeidslivet.

JERNALDER: Brevskriveren prøveligger en grav fra yngre jernalder, det vil si ca 550-1030.
Annerledes undervisning
På mange vis er undervisningen her i København mer konservativ når det gjelder de obligatoriske kursene som arkeologistudentene må følge de første to åra. I Trondheim er de mer teoretiske i forhold, mens de her er mer praktiske i sin undervisning. Det er mye mer undervisning i gjenkjenning av gjenstander og typologi (utviklingen av gjenstandene over tid, for eksempel hvordan draktnåler forandrer seg og blir til fibler, utsmykkede sikkerhetsnåler som holder klesdrakten samlet).

Jeg som har teorien fra Trondheim, ser fordelene med de teoretiske vinklingene, og med det positive og negative ting ved den forskningen som blir gjort, uansett tidsperiode. Men i det rent praktiske liv som arkeolog en gang i fremtiden hjelper det ikke noe særlig hvis vi ikke kan skille ut en gjenstand av arkeologisk karakter fra moderne jernskrot, eller for den saks skyld gammel fra ny keramikk. Det er her de danske studentene virker mye dyktigere, og har klare fortrinn rent praktisk. Jeg tror dog NTNU har utvidet feltkursene fra 7,5 til 15 studiepoeng, og derfor nå gir studentene en grundigere kursing i gjenstandsmaterialet og arkeologi i praksis.

Fin fritid
Hvordan er det så å bo i København? Selv om det er vinter og det regner en god del, er det mye å se på. Mye tid går med til studiene, men det er plenty av andre ting å bruke tiden på også. En eller annen kjent artist har konsert her omtrent hver weekend, og det i alle sjangere. Jeg gleder meg til det blir vår og varmere i været, slik at jeg kan nyte litt av alle de fine parkene og slottsanleggene som er her nede.

BREVSKRIVEREN har ingen problemer med å forstå danskene. Omvendt er verre.
Det er også mange andre severdigheter som trekker oppmerksomhet. For den arkeologisk interesserte er det alltid nasjonalmuseet, som inneholder mange av de funnene vi bare har lest om. Ellers åpner jo Tivoli i løpet av våren, og det er noe en bare må ha med seg når en er her nede.

Det er ikke store avstander å snakke om, så en svipptur til Göteborg er mulig. Selv har jeg vært på Bornholm en tur, der to av masterstudentene ved arkeologistudiet i Trondheim hadde praksis i noen måneder. De viste meg rundt på øya, og jeg fikk et fint innblikk i hva slags arbeid de hadde hatt ved museet der ute på “den lille ø”. Ellers er musikk er en flott ting å ha ved siden av. Selv synger jeg i et kor og skal snart prøvespille for et storband. Utrolig hvor lett det er å bli kjent med folk gjennom musikken. Den er jo tross alt grenseløs.

Anbefaler bofellesskap
Det kan virke litt som om de danske studentene kvier seg litt med å snakke med en. Det å forstå danskene er ikke noe problem for meg, siden jeg tross alt slekter fra en danske. Det går bare litt tregt for dem å forstå meg. Jeg lærer meg så klart hvilke ord som kan brukes, og hvilke norske ord jeg må bytte ut med andre, samt forandring av ordstilling o.l. For eksempel: Hvis noe er rart, har det mer betydningen av flott eller fint, enn merkelig. Hvis noen er flink, har det mer en betydning av søt enn av dyktig.

FAKTA

SKRIV BREV HJEM! Er du en student eller en ansatt ved NTNU som er på et lengre utenlandsopphold? Send oss et brev og bilder/video om det du opplever. Teksten kan være på inntil 750 ord og bilder/video må vi ha i digital form. Husk å sende med et bilde av deg selv og å skrive bildetekster.

Publiserte leserbrev honoreres med et gavekort på 500 kroner hos Tapir Gnist. Kortet blir sendt til din hjemmeadresse i Trondheim. Dessuten vil det vanke ekstrapremier til de tre mest leste brevene i løpet av våren.

Brev hjem kan sendes til medieseksjonen@adm.ntnu.no.

Jeg har nå vært her i ca en måned, og begynner å bli kjent med en hel del. Linjeforeningen arrangerer fredagsbarer i ny og ne, og der er det lett å komme i prat med folk. Alkohol er mye billigere, men jeg er ikke sikker på om det er særlig billigere å leve her nede, spesielt når den norske krona er så lav som den er nå. 100 danske kroner er jo nesten 120 norske. Uansett savner jeg jo mine venner fra studiene i Trondheim. Det er godt å ha noen en kan møte på kafé, eller stikke på besøk hos, leie film sammen med o.l. Det kommer seg dog fort her nede også.

Hvis andre skal ned hit til Danmark, så vil jeg anbefale dem å flytte inn i et kollegium eller et bofellesskap, hvis de kan finne det. Et kollegium er et slags studenthjem, med en masse rom som utleies til studenter. På mange måter som en studieby, bare ikke helt i de samme dimensjonene som Moholt. Gjerne i sykkelavstand til sentrum, og da er 4-5 kilometer ikke noe problem. Bakker har de jo ikke noen av her i Danmark. Ellers er et godt kollektivtilbud her i byen, selv om sykkel er det mest praktiske.

Hilsen Arne Anderson Stamnes