Lar seg ikke skremme vekk fra Madrid
(25.3.04, 10:29) MADRID: Rugby, festing og glade studiedager ble plutselig avbrutt, da terroristene slo til i Madrid for to uker siden. Men utvekslingsstudenten Jørund Moseid lar seg ikke skremme vekk. Frem til for to uker siden var alt bare fryd og gammen for marinteknikeren som tilbringer fjerdeåret i studiene i den spanske hovedstaden.
|
SORG OG SINNE: - Det er umulig å ikke ta del i sorgen og sinnet som folk sitter igjen med etter bombeattentatet, sier Jørund Moseid.
Foto: Trond Ola Tilseth |
To stasjoner unna bombene
Men dette endret seg kraftig torsdag den 11. mars, da Madrid ble rammet av den grusomme bombeaksjonen som drepte 189 mennesker. Moseid lå trygt i sengen sin da det smalt, og han kjenner ingen av ofrene. Men hendelsene gjorde dypt inntrykk på 26-åringen. Han bor bare et par metrostasjoner unna togstasjonen Atocha, som ble rammet av to bomber.
- Jeg satt og så nyhetene mens jeg spiste frokost den dagen. Det var umulig å få ned en eneste matbit. Ingenting var for sterkt for de spanske TV-kanalene. Bilder av avrevne, blodige kroppsdeler rullet over skjermen og jeg kjente jeg ble helt dårlig av å se på.
Til tross for det katastrofale bombeattentatet har han imidlertid ikke latt seg skremme til å reise hjem.
- Et slikt attentat kunne ha skjedd i hvilken storby som helst. Dessuten mener jeg at hvis man endrer livsførsel som følge av en slik aksjon, har terroristene oppnådd det de ville, mener Moseid.
|
RUGBYLAGETS VIKING: Med en vekt på nesten 100 kilo, er Jørund Moseid (nummer tre fra høyre bak) et kraftig våpen på rugbylaget til Universidad Politécnica.
Foto: Privat |
Tordenguden
Han stortrives på Universidad Politécnica, der han er blitt en ivrig rugbyspiller. Melhusgutten har ikke spilt mer enn noen måneder. Men han markerer seg ganske så sterkt på skolelaget. Lagkameratene kaller ham Tor etter den norske vikingguden. Den nesten to meter høye NTNU-studenten har allerede maltraktert to motspillere på spanske rugbybaner.
- Den ene karen presterte jeg å slå ut en tann på, mens den andre havnet på sykehus med punktert lunge. Men dommeren blåste ikke mot meg i noen av tilfellene. Slike uhell skjer nemlig både titt og ofte i denne sporten, forsikrer utvekslingsstudenten.
- Jeg hadde aldri spilt rugby før, men det viste seg å være en sport som passet meg ganske så godt. Nå skal også sies at jeg drar ganske stor fordel av størrelsen min. Jeg er hodet høyere enn de fleste medspillerne mine, og er med mine nærmere hundre kilo ingen enkel mann å takle, sier NTNU-studenten, som har bodd i Madrid snart i et halvt år.
Billigere enn i England
Han studerer sammen med de to NTNU-studentene Lars Pittmann (data) og Bjarte Bowitz (marinteknikk) fra Stavanger på Universidad Politécnica de Madrid.
- I Valencia går det 40 nordmenn på samme skole, og jeg ser for meg at det lett blir til at de bare henger sammen med landsmenn på fritiden. Foruten Lars og Bjarte har jeg nesten bare spanske venner her. Dermed tvinges jeg til å snakke spansk nesten hele tiden, sier Jørund.
Han angrer ikke et sekund på at han valgte Madrid som studiested.
|
GUTTA PÅ TUR: NTNU-studentene Jørund Moseid (f.v.), Lars Pittmann og Bjarte Bowitz nyter naturen sammen studiekamerat spanske José i Sierra Nevada.
Foto: Privat
|
- Det er ganske kjekt å kunne skrive på cv-en at jeg har opparbeidet meg et solid vokabular på spansk innenfor mitt fagfelt. I England ville dessuten tilsvarende utvekslingsår ha kostet meg en formue, både på grunn av skolepenger og fordi levekostnadene generelt er mye høyere der, sier studenten.
Bedre professorer hjemme
Han innrømmer imidlertid at han er noe bekymret med tanke på studiepoengene.
- Vi utlendingene skal gjennom samme pensum som spanjolene, og hvis vi ikke består eksamenene, blir ikke deler av studielånet gjort om til stipend. Nivået er dessuten ganske høyt. Mange av de spanske studentene bruker ti år på å komme seg gjennom det fem år lange studiet fordi eksamenene er så vanskelige, forteller Jørund.
Han anbefaler alle studenter å ta seg et utvekslingsår i Spania, selv om han medgir at det faglige utbyttet nok er større hjemme i Norge.
- Jeg synes generelt professorene er flinkere til å stille opp for studentene på NTNU enn her på Politécnica. På den annen side har jeg fått veldig mye hjelp av spanske medstudenter som bidrar velvillig med notater fra forelesninger, og gladelig stiller opp når jeg behøver litt språklig eller faglig assistanse. Ellers er det en del fag som ikke inkluderes i fjerdeåret her, så jeg må ta noen eksamener når jeg kommer hjem. Men det er så absolutt verdt det, mener Jørund Moseid.
Av Trond Ola Tilseth |