Kjemper om VM-tittel
(28.3.04, 18:03) Dødelige labyrinter, trafikkaos og farlige fanger. Dette kan bli noen av utfordringene for de tre NTNU-studentene som denne uka skal delta i et noe spesielt verdensmesterskap. De aner ikke hva som venter dem under VM - i dataprogrammering - men ambisjonene er høye.
For oss med dårlig utviklet sans for det tekniske, ser det som foregår på skjermen helt gresk ut – eller skal vi heller si Java. Dette er et velkjent programmeringsspråk for datastudenter ved NTNU. Men alle behersker det nok ikke like bra som de tre entusiastene som i dag (søndag) satte seg på flyet til Praha.
|
LAGARBEID: Erling Ellingsen (t.h.) er en reser i å skrive inn programmer, mens Børge Mikkelsen er en kløpper i geometri. Det kommer sannsynligvis godt med under VM-finalen i programmering på onsdag. |
VM-debut for NTNU
En andreplass i den nordvest-europeiske finalen i Sverige sendte Erling Ellingsen, Børge Mikkelsen og Øyvind Grotmol rett til den store VM-finalen i programmering i Tsjekkia. NTNU er med for første gang i finalen. 70-80 lag fra hele verden skal kjempe om heder og ære. Blant konkurrentene finner vi f.eks lag fra Kirgisistan, India og Sør-Afrika. Men NTNU-erne påstår at de ikke er så opptatt av å vinne.
- Vi deltar like mye for å få en gratis tur, ler Erling, som studerer datateknikk.
- Konkurranseinstinktet er nok litt høyere hos oss enn mange andre, men vi gjør det mest fordi det er gøy, følger matte- og fysikkstudent Børge opp.
Verre enn eksamen
Mens eksamen framstår som de fleste studenters verste mareritt, kaster disse tre seg frivillig ut i noe de karakteriserer som mye verre: I løpet av fem timer skal deltagerne lage 7-8 dataprogrammer som kan løse praktiske problemer av typen "finn raskeste vei gjennom byens lyskryss-jungel".
Svarene sendes fortløpende inn til dommerne og deltagerne får tilbakemelding etter bare noen minutter. Programmet de har satt opp skal passe nøyaktig til dommernes test-sett. Hvis løsningsforslaget er feil, har de muligheten til å prøve igjen, men da blir det straffepoeng.
Ikke engang VM-finalistene er feilfrie:
- Under forrige konkurranse sendte vi inn én oppgave 19 ganger før den ble riktig, innrømmer Børge.
|
FINN FEILEN: Finner du en feil i denne koden er det bare å kontakte NTNUs VM-lag. |
Vil kjempe i teten
10.000 dollar venter laget som vinner, og så krymper summen gradvis helt ned til 1.000 dollar til laget som kommer på ellevteplass. Erling og Børge har ikke planer om å vende tomhendte hjem.
Med plasseringer innenfor topp fem i alle kvalifiseringsrundene er forventningene vel begrunnet. Men hva er det som gjør NNTU-erne så gode?
- Det har nok mye med erfaring å gjøre. Vi har vært med i en rekke konkurranser, og alle tre har deltatt i den nordvest-europeiske finalen før, forklarer Børge.
I tillegg kan alle skilte med topplasseringer fra Abel-konkurransen i matematikk.
God innsats fikset jobb
De siste ukene har dataentusiastene møttes til jevnlige treningsøkter. Tredjemann Øyvind som er på utveksling i Spania, sluntrer heller ikke unna. Han har akkurat kvalifisert seg til finalen i TopCoder Collegiate Challenge i USA med 40.000 dollar i premiepotten.
Kjendisstatus må de nok se langt etter, uansett hvor godt det skulle gå i VM. Men enkelte fordeler følger likevel med oppmerksomheten.
- Jeg fikk nylig tilbud om deltidsjobb fra en jeg møtte under den nordvesteuropeiske finalen i fjor, så det hjelper nok litt å vise seg fram, sier Erling fornøyd.
Tekst og foto: Elin Fugelsnes Her kan du lese mer om VM i programmering.
|