SVT skal teste enhetlig ledelse
(30.3.04, 00:10) Den 1. august 2005 skal hele NTNU gå over til enhetlig ledelse. Men først ut blir SVT-fakultetet. De vil starte allerede torsdag (1. april), hvis NTNU-styret vedtar tilrådningen på tirsdagens møte. |
SIST UT: Bjørn Arne Halonen blir sannsynligvis historiens siste (fungerende) fakultetsdirektør... |
Enhetlig ledelse vil si at hver enhet har bare en leder – ikke to som i dag. Det er direktørstillingene som forsvinner – universitetsdirektør og fakultetsdirektør. Tilbake står rektor og dekanus som eneste leder på henholdsvis sentral- og fakultetsnivået. På instituttnivået er enhetlig ledelse alt innført, her fortsetter instituttlederne som før.
De aller fleste på NTNU er enig om at det er fornuftig å fjerne dagens todelte ledelse, og gå over til enhetlig. Her har det altså ikke vært noen store uenigheter, slik det har vært i en del andre spørsmål knyttet til styring og ledelse ved NTNU.
Skal gå opp stien
Årsaken til at SVT-fakultetet er først ut, er at tidligere fakultetsdirektør Petter Wiig har sluttet i sin stilling. Fakultetet fant da ut at det ville være meningsløst å tilsette en ny direktør som bare ville få fungere i et drøyt år, fram til hele NTNU går over til enhetlig ledelse.
|
FØRST UT:...mens Jan Morten Dyrstad blir den første alene-sjefen for SVT-fakultetet. |
Dette sier Bjørn Arne Halonen. Han har fungert som fakultetsdirektør ved SVT siden Wiig sluttet.
- Tanken er at vi skal fungere som testfakultet, og gå opp stien for de andre, sier Halonen. – Hvis vi gjør noen feil, så skal de andre slippe å gjøre de samme, legger han til.
I tråd med den enhetlige styreformen kan ikke daglig leder (dekanus) samtidig sitte i styret for enheten. Dekanus Jan Morten Dyrstad ved SVT vil derfor fratre som medlem i fakultetsstyret ved SVT, samtidig som den enhetlige modellen innføres.
Av Even Gran
Bakgrunn:
Vedtak om styringsmodell for NTNU, fra februar 2003 |