MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studenter vil betale pensjonen til Maudal (29.3.04, 15:27)

- Vi skal få Maudal til å forstå at nærmere 1,1 mill. kroner i pensjon er mye penger, sier NTNU-student Petter Haugen. Han oppfordrer studenter til å sette semesteravgiften sin direkte inn på kontoen til tidligere adm.dir. i SiT, Per Ivar Maudal.

PERSONLIG BREV: Petter Haugens aksjon mot Per Ivar Maudal er ikke ulik den kjente satirikeren Michael Moores ulike aksjoner mot George W. Bush i USA.
Tidligere adm.dir. i Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT), Per Ivar Maudal, fikk med seg en rekordhøy pensjon da han gikk over til sin nye jobb som universitetsadirektør ved NTNU. Maudal får hele 1.092.000 kroner i året i pensjon fra SiT, i tillegg til lønna på rundt 800.000 som universitetsdirektør.

Da Universitetsavisa konfronterte Maudal med dette da saken ble kjent i februar, svarte han blant annet følgende:

- Jeg ville nok rynket på nesen hvis jeg visste at Samskipnaden hadde dårlig råd. Men i løpet av de 25 årene jeg har holdt på, har virksomheten økt fra en omsetning på 25 millioner kroner og et nullresultat til en omsetning på 650 millioner kroner og et resultat på 70 millioner kroner. Det er bygget opp en egenkapital på 1,3 milliarder kroner. Summen som utbetales til meg, blir bagatellmessig i forhold.

- Denne summen er ingen bagatell
Det er Maudals utspill om at summen er en ”bagatell”, som har provosert NTNU-student Petter Haugen. Han oppfordrer nå alle studenter til å betale semesteravgiften sin direkte inn på Maudals konto.

- På denne måten vil ikke Maudals pensjon belaste saksbehandlerne i SiT, som da kan konsentrere seg om studentvelferd istedenfor å betale ut pensjoner til avgåtte direktører, slår Haugen fast.

IKKE GLEMT: Per Ivar Maudal får nok en gang kritikk for den lukrative pensjonsavtalen han har med SiT.
For å greie å betale Maudal pensjon, må rundt 1400 studenter betale 380 studielånsbelånte kroner rett inn på kontoen til Maudal hvert halvår.

Petter Haugen håper dette vil vise Maudal at den summen han mottar i pensjon, ikke er noen ”bagatell”.

Har skrevet åpent brev
Haugen har skrevet et åpent brev til Maudal, som blant annet stod på trykk i siste nummer av Under Dusken.

Her argumenterer han med at nitten kroner av hver eneste semesteravgift går rett i lomma på Maudal. Det er én krone mindre enn SAIH får, poengterer Haugen.

Haugen sammenligner også Maudals pensjon med den totale omsetningen i SiT, og slår fast at konserndirektøren i Statoil ville ha fått 412 millioner i pensjon, hvis pensjonens størrelse skulle følge selskapets omsetning.

Aksjonerer på nettsted
Petter Haugen har åpnet et eget nettsted i sakens anledning. Her oppfordrer han studenter til å melde seg frivillig til å betale semesteravgiften sin direkte inn til Maudal. I skrivende stund har 83 frivillige meldt seg.

KREATIVE FORSLAG: På nettsida kan man legge inn forslag til hva Maudals årlige pensjon kunne ha vært brukt til.
Dette handler om hva SiT skal drive med
- Jeg vil helst ikke at dette bare skal handle om Maudals pensjon og hvor stor den er. Jeg er først og fremst ute etter å minne SiT på at de skal drive med studentvelferd, slår Haugen fast.

Hvis vi skal være litt realistisk her, så vil jo denne aksjonen skape en del praktiske problemer, både for studentene som ikke betaler semesteravgiften på korrekt måte, og for Maudal som får dobbelt opp med penger på sin konto. Hvordan vil du forholde deg til det?

- Jeg kan bare snakke for meg selv, og hvis jeg får tak i kontonummeret til Maudal, kommer jeg til å sette inn penger. Men det spørs om jeg blir nødt til å betale den vanlige semesteravgiften i tillegg, slik at jeg får registrert meg og tatt ut studielånet. Men jeg håper virkelig de ekstra pengene skaper trøbbel for Maudal og får ham og andre til å tenke seg om, fastslår Haugen.

Maudal: Lønnsystemer er ikke rettferdige
- Det er ikke slik at lønnsystemene i verden er hundre prosent rettferdige. Noen vil alltid få mer enn andre, slår Per Ivar Maudal fast fra en sprakete mobiltelefon i Spania.

Han medgir imidlertid at det var flåsete av ham å betegne størrelsen på pensjonen som "bagatellmessig".
- Jeg burde vel ha stoppen den uttalelsen før den kom i avisa. Det er ingen tvil om at nærmere 1,1 millioner er mye penger for en vanlig student, sier han.

Maudal vil protestere på Haugens framstilling av at han nærmest har ført SiT ut i et uføre og bort fra "det SiT egentlig skal drive med".

- Her er jeg isåfall kun medskyldig. Det er konsernstyret som til enhver tid har ansvaret for utviklingen i Studentsamskipnaden, sier Maudal.

Hva vil du gjøre hvis det begynner å renne inn penger på kontoen din?

- Da vil jeg sende dem direkte til SAIH, avlutter han.

Av Even Gran