MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Kleiberg spilles i USA 11.september (4.4.04, 20:37)

Verket "Requiem" av NTNU-komponisten Ståle Kleiberg skal spilles når 11. september markeres i Washington National Cathedral.

Washington National Cathedral er et av verdens fremste sentra for kirkemusikk og har de siste årene markert 11. september som en dag for refleksjon og formidling av budskapet om fred.
Komponisten Ståle Kleiberg går inn i sitt mest spennende halvår på lenge. En utvidet versjon av hans eget verk Requiem – for victims of Nazi persecution skal fremføres i National Cathedral i Washington 11. september i år. Samme dag skal også verket utgis på plate.

Kringkastet nasjonalt
Katedralen er verdens sjette største og kjent over hele USA.
- Bare det at de setter opp konserten er stort i seg selv, men konserten vil også bli kringkastet nasjonalt i USA og vil bli en høyt profilert begivenhet, sier Ståle Kleiberg.

Konserten blir hovedmarkering i katedralen på minnedagen. Kleiberg skal selv være tilstede på konserten, sammen med blant andre Norges ambassadør i USA, Knut Vollebæk være.

Oppmerksomhet etter P2-konsert
Kleiberg skrev Requiem i 2001 da han hadde forskningspermisjon fra stillingen som førsteamanuensis ved Institutt for musikk. Verket ble uroppført året etter i Nidarosdomen, og NRKs konsertopptak ble kringkastet i P2 påska 2003.

Etter dette fikk dødsmessen stor oppmerksomhet utenfor landets grenser. Den engelske dirigenten Michael McCarthy ble så grepet at han begynte å arbeide for å få til framføringer i utlandet. Samme mann ble i fjor utnevnt som musikkdirektør i National Cathedral.

Komponist Ståle Kleiberg.
Foto: Tore Oksholen
Plate på gang
- Jeg synes jo at dette er litt oppsikstvekkende. Det er jo ikke akkurat en liten landsbykirke, sier en begeistret Kleiberg om rammen for konserten. Han er også svært stolt over dem som skal fremføre verket.

Det er McCarty selv som skal føre taktstokken og skal lede Washington National Cathedral Choir, et orkester og en gruppe solister som alle er i verdensklasse.

NTNU-komponisten gleder seg også over at det over en time lange requiemet skal utgis på plate. I juni begynner arbeidet med innspillingen, som vil foregå både i London og i Washington. Michael McCarthy er mannen som også trekker i trådene her.

FAKTA

Requiem - for victims of Nazi persecution er skrevet til minne om dem som måtte bøte med livet på grunn av sin etniske avstamning eller seksuelle legning under naziregimet. Som en følge av dette har verket en oppbygning som avviker fra den tradisjonelle Requiem-messen.

I tillegg til de latinske messetekstene, inngår også tre nye tekster. Disse er skrevet spesielt for dette verket av den skotske nasjonalpoeten Edwin Morgan. Tekstene er formet som korte historier fortalt av en representant fra hver av tre forfulgte grupper: Jøder, sigøynere og homofile.

Duket for flere oppdrag?
I komponist-Norge er det jubel for Kleiberg.

- En ting er å i det hele tatt få fremført noe over there, men nå er det jo snakk om et helt verk. Denne type interesse og satsning er ikke dagligdags. Dette er en stor og fin fjær i hatten for Ståle, sier leder av Norsk komponistforening, Synne Skouen. Hun tror at det kan være duket for nye komposisjonsoppdrag og flere fremføringer av andre Kleiberg-produksjoner etter all den oppmerksomheten som verket og komponisten nå får.

Av Tore Hugubakken