Sæba Bajoghli: Med festival på hjernen
(13.4.04, 22:45) – ISFiT blir som en kjæreste: det første du tenker på når du står opp om morgenen, og det siste du tenker på før du legger deg. |
TRAVELT: Det er et knapt år til ISFiT går av stabelen. Det er mye å ta tak i, og ISFiT-kontoret på Gløshaugen er ennå ikke helt kommet i stand.
|
Sæba Bajoghli liker å ha mange jern i ilden. Men det var ikke hennes idé å stille til valg som leder av Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT).
– Egentlig hadde jeg nok med sosialantropologi-studiene og frilansing for Adresseavisen. Det var venner som overtalte meg til å stille til valg, og jeg fant etter hvert ut at dette hadde jeg veldig lyst til, sier Sæba.
Det tok det ikke lang tid før hun bestemte seg for hvilket tema festivalen burde ha: utdanning.
Nøkkelen til forandring
– Utdanning er nøkkelen til å bekjempe fattigdom, til å utnytte egne og samfunnets evner og muligheter, kort sagt til å skape et bedre liv. Det er mange som ikke har de samme mulighetene som oss. Hver dag kjemper studenter over hele verden for rettigheter som vi tar for gitt, sier Sæba.
Men er all utdanning til det bedre? – Ønsker vi utdanning for enhver pris? Er det bedre at barna går på konservative koranskoler, enn at de ikke går på skole i det hele tatt? Slike ting ønsker vi å problematisere under festivalen, sier Sæba.
Hatbrev fra rockere
Da Sæba var 15, begynte hun å skrive for lokalavisa på hjemstedet Mysen. Som student i Trondheim var det naturlig å begynne i studentavisa Under Dusken. I løpet av to år gikk hun fra journalist til fungerende redaktør.
FAKTA | Sæba Bajoghli
Alder: 22 år
Kommer fra: Iran og Mysen
Bor: Bokollektiv i Midtbyen
Sivil status Singel
Yrke: Studerer statsvitenskap ved NTNU
Aktuell som: President for ISFiT 2005 | En redaktør må tåle å komme ut i hardt vær. Sæba fikk rockebandet Satyricon på nakken: – Vi intervjuet bandet for spalten ”sixpack-praten”. Bandet mente det ble useriøst, og krevde beklagelse etter at intervjuet hadde stått på trykk. Det kunne jeg ikke godta. Hva forventer de egentlig, når de intervjues midt på natta av to journalister i dyrekostymer, som spanderer øl?
Fortsatt har visstnok Satyricon et hatbrev mot Sæba liggende på sine hjemmesider.
Debatt om dusj
Sæba skapte også bråk da hun vikarierte i Adresseavisen i fjor høst. Hun skrev om muslimske jenter ved Gerhard Schønning skole, som ønsket seg avskjermede båser å dusje i etter gymmen. Saken skapte oppstyr ei hel uke. Hvordan kunne de komme hit til landet og kreve spesialbehandling, var gjennomgangstonen i reaksjonene.
- Jeg ble oppringt om morgenen av gamle damer som startet med å spørre om jeg snakket norsk. Det var ikke særlig behagelig. Men i ettertid syntes jeg det var fint å ha skapt debatt. Oppstyret rundt saken bidro til å synliggjøre fordommer og fremmedfrykt. Folk blir mer klar over sine fordommer når de blir nødt til å diskutere dem, sier Sæba.
Kort tid etter ble det faktisk montert dusjbåser på Gerhard Schønning skole. – Det viste seg at også de norske jentene satte stor pris på dem, forteller Sæba.
|
I FARTA: Sæba på ISFiT-sykkelen som noen venninner har designet for henne.
|
Greit å være "blanding"
Sæbas sjefer i Adresseavisen mente at dusj-saken var et eksempel på at flerkulturell bakgrunn er en fordel i journalistikken. Og Sæba innrømmer at hun klarer å se ting litt annerledes siden hun har bakgrunn fra to forskjellige kulturer. Hun er født i Iran, og kom til Norge som sjuåring i 1988. Familien slo seg ned i Mysen i Østfold, og her bodde Sæba helt til hun flyttet til Trondheim for å studere i 2000.
– Regner du deg som iransk eller norsk?
– Begge deler. Men jeg er nok mest norsk. Jeg har vokst opp her, tenker på norsk, drømmer på norsk. Men det er veldig viktig for meg å ivareta den iranske bakgrunnen min ved å snakke språket, følge med på det som skjer i Iran, og ha tett kontakt med familien, sier Sæba.
– Du er muslim?
– Nei, jeg er agnostiker. Jeg ble borgerlig konfirmert.
Som 14-åring ble Sæba med familien til Iran på ferie, for første gang siden hun flyttet derfra. – Vi var der i seks uker. De første tre ukene tenkte jeg ”hva gjør jeg her?”. Jeg savnet vennene mine i Norge. Men etter tre uker følte jeg plutselig det motsatte. Jeg følte at jeg hørte hjemme i Iran. Jeg så hvordan de brydde seg om hverandre og tok seg av andre familiemedlemmer. Jeg lurte på hva jeg egentlig gjorde i Norge, forteller Sæba.
– Men nå har jeg slått meg til ro med å være ”blandingsrase”, sier hun.
FAKTA | ISFiT
Verdens største internasjonale tematiske studentfestival.
450 studenter fra 100 land blir kjent med hverandre på tvers av kulturelle, religiøse og geografiske grenser.
300 medarbeidere, i tillegg kommer alle vertsfamiliene.
Eva Joly, Dalai Lama og Gro Harlem Brundtland har gjestet festivalen.
ISFiT ble først arrangert i 1990. Den sjuende festivalen arrangeres 11. - 20. februar 2005. | Til Iran
Til sommeren skal Sæba tilbake til Iran, både for å besøke familie og for å jobbe for festivalen: – Det blir rart å komme tilbake igjen etter åtte år. Men det blir fint å se igjen familien.
Tidligere i vår ble det sendt en kanadisk dokumentar på NRK om studenter som hadde organisert seg og protesterte mot prestestyret. Disse studentene hadde rett og slett forsvunnet.
Sæba mener ISFiT er et skritt i riktig retning: – Jeg vil være forsiktig med å kritisere myndighetene. Men selvfølgelig synes jeg det er fryktelig trist at prestestyret undertrykker folk. Derfor er det viktig at vi gjennom arrangementer som ISFiT setter søkelyset på dem som står på barrikadene, sier Sæba, og nevner blant annet den zimbabwiske studentgruppa Zinasu som fikk studentenes fredspris under ISFiT i fjor.
Inviterer fredsprisvinner
Selv planlegger hun å oppsøke fredsprisvinner Shirin Ebadi mens hun er i Iran. Ebadi fikk nobels fredspris i fjor for sitt arbeid mot prestestyret i Iran.
– Hun er et forbilde. Hun klarer å kritisere myndighetene på en indirekte måte ved at hun legger kritikken mellom linjene. Vi har et håp om at hun takker ja til en invitasjon til ISFiT, og at hun kan dele ut studentenes fredspris, sier Sæba, som også kan fortelle at festivalen forsøker å få Kofi Annan til festivalen.
– Hvem vet, Dalai Lama har jo gjestet festivalen tidligere, sier hun.
Tekst og foto: Audun Asphjell |