MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Supermann skal erstatte Hambro (16.4.04, 00:02)

Christian Hambro går av som adm. dir. i Forskningsrådet og jakten på en etterfølger er i gang. På ryktebørsen nevnes både Christian Thommessen, Morten Loktu - og Supermann.

SLUTTER Sjefen i Forskningsrådet tilsettes på et seksårig åremål. Christian Hambro går av midt i sin andre åremålsperiode.
Foto: Rune Petter Ness
Rett før påske annonserte Christian Hambro (57) noe overraskende sin avgang som administrerende direktør i Norges forskningsråd. Etter ni år med forskningsadministrasjon, og mange år som toppbyråkrat andre steder, ønsker juristen å ta opp igjen arbeidet som privatpraktiserende advokat.

Fra 1.mai er Arvid Hallén konstituert i stillingen som adm.dir. for Forskningsrådet. Hallén er i dag assisterende divisjonsdirektør for Divisjon for vitenskap.

Lover en troverdig kandidat
I går (torsdag) startet styret i Forskningsrådet arbeidet med å finne en permanent etterfølger til Hambro.

- Jeg har ikke lyst å gå ut med en tidsfrist, for jeg tror det kan bli ganske krevende å finne en god kandidat, sier styreleder Geir Stene-Larsen til Universitetsavisa. Stillingen blir utlyst, men i tillegg vil Stene-Larsen engasjere et hodejegerfirma til å hjelpe seg i jakten.

Troverdighet i alle leire
Det er litt av en supermann eller -kvinne som Stene-Larsen ønsker seg.

- Vi må ha en person som har troverdighet i næringslivet, i departementet, i det politiske miljøet og i forsknings-Norge. Vedkommende skal ha gode lederegenskaper.

FAKTA

Norges forskningsråd (NFR) fordeler hvert år over fire milliarder kroner til forsknings- og utviklingsarbeid ved universiteter, høyskoler, institutter og næringslivet. NFR ble opprettet i 1993, da fem tidligere forskningsråd ble slått sammen. I dag er rådet delt inn i tre divisjoner.

Stene-Larsen mener at når et skifte først skal skje, så er dette et godt tidspunkt.
- Vi er nettopp ferdig med en omorgansieringsprosess og vi har også utarbeidet en strategiplan. Mye er bedre ordnet enn den gangen Hambro ble direktør.

Ikke flere advokater
Hambro ble i sin tid ansatt for å rydde opp i Forskningsrådet. Styret vil neppe lete etter en ryddegutt denne gangen, så en advokat som for eksempel Anders Ryssdal, som ledet Ryssdal-utvalget, kan neppe vente å få jobbtilbud.

LYSTEN PÅ ADM.DIR.-TITTEL? UiO-rektor Arild Underdal.
Foto: Arne Asphjell
Kilder Universitetsavisa har snakket med mener i det hele tatt at styret ikke vil få så mange kandidater å velge mellom. Med alle kravene som Stene-Larsen stiller, må man finne en person med en imponerende cv, men som samtidig ikke er for gammel. Den ideelle kandidaten er mellom 45 og 55 år, mener ryktebørsen.

Normann utsetter flyttingen?
Det er neppe aktuelt med internt opprykk for de som i dag sitter med ansvaret for noen av Forskningsrådets tre divisjoner. Alt peker i retning av at den nye sjefen blir hentet utenfra.

Fra universitets- og høyskolesektoren nevnes rektor Arild Underdal ved Universitetet i Oslo som en mulig kandidat. Underdal sitter allerede i hovedstyret i Forskningsrådet. Han kjenner dessuten Utdannings- og forskningsdepartementet svært godt. Men kanskje vil han foretrekke å fullføre sin valgperiode som rektor.

ROSENBORG ELLER VÅLERENGA? Flere mener at den fotballglade Sintef-sjefen Morten Loktu vil være et spennende lederemne for Forskningsrådet.
Foto: Rune Petter Ness
Victor Normann gikk for en måned siden av som arbeids- og administrasjonsminister. Den offisielle begrunnelsen var at han ønsket seg tilbake til det faglige arbeidet ved Norges Handelshøyskole, men kanskje kan han la seg friste til å bli i Oslo en stund til. Om ønsket skulle melde seg regner vi med at Forskningsrådet vil kunne avse noen stipendmidler til piano på sjefskontoret. Uansett bør Norman kunne bli en god lobbyist for økt satsing på forskning.

En annen økonom som kanskje vil la seg friste er Torgeir Reve, som er rektor og professor i strategi og internasjonal ledelse ved Handelshøyskolen BI i Sandvika.

Farmasøyt på toppen?
Av hete navn fra instituttsektoren nevnes både Sintef-sjef Morten Loktu og direktør for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Paul Narum. Morten Loktu har erfaring fra Statoil og kjenner akademia gjennom sitt nære samarbeid med NTNU, men har kanskje vært for kort tid i Sintef til at han allerede nå ønsker å skifte beite.

Paul Narum har doktorgrad fra NTNU og har tidligere vært teknisk direktør ved Kongsberg Defence Communications og avdelingssjef ved FFIs Avdeling for elektronikk.

TURBOLØSNING? Har Christian Thommessen blitt så lei av å lese styrepapirer fra NTNU at han kan tenkes å søke en ny utfordring?
Foto: Tore Oksholen
Styret i Forskningsrådet kan også se det som et lurt trekk å hente ny direktør fra et miljø som anvender forskning. Kanskje tilbys stolen til en av de ansvarlige for det gigantiske Ormen Lange-prosjektet. SivilingeniørenTom Røtjer i Norsk Hydro er direktør for prosjektet og har de siste årene vært direktør for området Hydro teknologi og prosjekter.

En annen mulig industrikandidat er Åse Aulie Michelet, som er administrerende direktør i Amersham Health AS. Hun ble kåret til årets forretningskvinne i Norge 2001. Hun har bakgrunn som forsker ved Universitetet i Oslo og i daværende Nycomed AS.

En utfordring for Turbo-Thommessen?
Ønsker styret i Forskningsrådet å få mer fart på byråkratene i Stenberggata er det ikke umulig at de ringer siviløkonom Christian Thommessen. NTNUs mest profilerte styrerepresentant har et internasjonalt nettverk, næringslivserfaring og klare meninger om norsk forskning. Og han er en tydelig og synlig leder, i motsetning til Christian Hambro som har holdt en relativt lav profil utad og i offentligheten.

Av Tore Hugubakken

Synspunkter på hvem som bør lede Forskningsrådet? Send oss et leserbrev.