MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Kasserte pc-er til barneskoler (23.4.04, 13:20)

Datamaskiner fra NTNU som er på vei til fyllinga plukkes opp av en kommunal bedrift og settes i stand for bruk i skolen.

FULLT LASS: Hver onsdag laster stjørdalingene opp en varebil med kasserte pc`er fra NTNU.
KAT – Kommunal Arbeidstreningsbedrift på Stjørdal – er på sin sjette runde til NTNU for å hente brukt pc-utstyr. 150 maskiner er så langt brakt inn til bedriften som klargjør det kasserte utstyret for videre bruk i skoleverket.

- En suveren ordning, sier en entusiastisk John Enebakk. Enebakk er arbeidsleder ved KAT, og den som har satt i gang prosjektet med pc-resirkulering. Som hjemmeværende alenepapppa til fire barn, kom han inn i dette ved at han engasjerte seg i skoledataprosjektet ved de yngste barnas skole, Fosslia skole i Stjørdal. Fosslia er en av undervisningsminister Kristin Clemets ti demonstrasjonsskoler.

Fosslia på topp
- Norges beste skole, mener Enebakk. - Den har fått toppscore på alle punkter i vurderingen som er gjort av demonstrasjonsskolene.

ENTUSIAST: - Dette er et artig, givende arbeid, sier entusiasten John Enebakk om innsamling og ombygging av kasserte pc-er for bruk i skolen.
Fosslia er med i det landsdekkende SkoleLinux-prosjektet, og det var gjennom arbeidet med dette prosjektet at Enebakk kom i kontakt med Anders Christensen ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap (IDI), NTNU.

- Vi har mer enn hundre pc-er vi skal kaste, sa Christensen. – Vi tar dem, sa Enebakk.

Enebakk allierte seg med KAT, og dermed begynte snøballen å rulle. Maskinene gås gjennom og klargjøres for skolebruk ved bedriften.

Noen maskiner settes opp som såkalt tynnklient server, og til denne kan inntil 70 maskiner tilkobles. Fra serveren lastes programvaren ned til de enkelte maskinene i nettverket.

Maskin til 500 kroner
- Et idiotsikkert system, påpeker Enebakk. Billig er det også. Fem hundre kroner per maskin er det skolene betaler til KAT. Under Linux tilbys som kjent gratis programvare, og 40 ulike programpakker inngår i Fosslias pakke, bl.a. full Office-pakke.

OMBYGGING: - Ved KAT i Stjørdal får ungdommer nyttig arbeidstrening samtidig som de bidrar til at skolene får rimelig datautstyr, sier daglig leder Torill Lien. Her er hun fotografert i dataverkstedet der pc-ene fra NTNU bygges om for skolebruk.
Foto: Jon Enebakk.
- SkoleLinux har virkelig tatt av, sier Enebakk entusiastisk. – Hundre norske skoler kjører nå SkoleLinux, og antallet fordobles hver tredje måned.

Ca 80 prosent av maskinene som hentes fra NTNU havner i skolene på Stjørdal. De som ikke virker eller allerede er frarøvet en del deler, blir brukt som delemaskiner. Til sommeren kasserer Christensen & Co en ny slump på ca 70 maskiner, som også vil finne veien inn i det kommunale systemet på Stjørdal.

Tar gjerne mer kassert utstyr
Enebakk er egentlig litt glad for at det ikke finnes noen tilsvarende ordning for å ta hånd om brukte pc-er i Sør-Trøndelag. Han vil ha alt han kan få tak i av brukt datautstyr. Derfor oppfordrer han andre institutter ved NTNU som kasserer pc-er om å ta kontakt.

– Vi har et kvalitetssikret system, påpeker han. – Vi returnerer harddiskene til NTNU. Ingen risiko for at data eller utstyr havner på avveie hos oss.

Tekst og foto: Arne Asphjell