MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

BREV HJEM FRA SINGAPORE:
Kulturkollisjon eller oase? (25.4.04, 23:21)

Nå har luftfuktigheten passert godt over 100 prosent, temperaturen på mitt 10 kvadratmeter store rom nekter å synke under 30, og bunken med ubesvarte øvinger vokser så å si mens jeg ser på den. Hjemlengsel?

OBS: Mange ukjente farer lurer i Singapore.
I løpet av høsten 2003 fant jeg ut at det var på tide å benytte den norske statens generøsitet til å ta en utenlandstur. Jeg satte tre enkle krav til stedet: Det skulle være godt og varmt som en kontrast til den norske vinteren (jeg står ikke på ski), det skulle være engelsktalende (min engelsk trenger desperat øvelse), og det skulle være et bra universitet (jeg har faktisk tenkt å studere litt denne våren).

Svaret ble Singapore.

PRAKTISK: Er du i Singapore, kan du reise mange steder, for eksempel til den indonesiske øya Bintan.
Midt i smørøyet
Så, hvordan er det å være student i Singapore? Jeg studerer selv matematikk, og merker meg at det er mindre teori og mer regning. Generelt er det mye å gjøre her, men en lærer da også ting grundigere enn ved NTNU. Eksamen er bare 2 timer og ellers like stor som i Norge, så da bør ting sitte i fingrene.

Det skal imidlertid sies at de færreste av universitetets flere hundre utvekslingsstudenter valgte Singapore på grunn av det akademiske nivået. Singapore ligger nemlig midt i smørøyet når det gjelder reisemuligheter. Bali, Borneo, Penang, Thailand, Kambodsja, Vietnam, Hong Kong – bare for å nevne noen steder studenter har besøkt.

FOR ALL DEL: Ikke bland noe ikke-muslimsk med noe muslimsk!
Middag tre ganger om dagen
Singapore har et bra uteliv som de fleste utvekslingsstudenter vet å benytte seg av. Selv har jeg vært på alt fra raveparty i en nedlagt lagerhall til klassiske symfonikonserter. Dog, hva som virkelig skal nevnes, er hvilken fryd det er å gå ut og spise her. Tusenvis av spisesteder med alle Asias delikatesser selger måltider for alt fra 10 kroner til 200 kroner middagen. Merk at singaporeanerne ikke har frokost slik vi kjenner den, de spiser i stedet middag tre ganger om dagen. Det passer meg utmerket.

STUDENTBOLIG: En liten del av leilighetskomplekset PGP, der det bor over tre tusen studenter.
Blir neppe mer tolerant
Det kanskje mest spennende med Singapore er å være omgitt av folk som befinner seg i en helt annen kultursfære samtidig som en faktisk kan kommunisere med dem. Singapore er et helt spesielt konglomerat bygget opp rundt kinesisk, malayisk, indisk og vestlig kultur. Jeg vet ikke om noe annet sted som har lyktes i en slik kombinasjon uten borgerkrig eller andre uroligheter.

Dette er hva jeg virkelig finner fascinerende, å utforske hvordan forskjellige singaporeanere (merk forøvrig hvor meningsløs betegnelsen “singaporeaner” er) lever i og oppfatter verden. Myter og fordommer går i oppløsning, og blir antakeligvis erstattet av nye. De færreste utvekslingsstudenter blir mer tolerante av å bo her, en lærer seg snarere å kritisere andre kulturer på en mer konstruktiv måte.

HÅNDHEVERE: Cluster-leader og residence assistant ved leilighetskomplekset skal håndheve et stort og komplisert reglement - i hvert fall på papiret.
Janteloven ubegripelig
Stedet jeg bor på, er et kjempedigert leilighetskompleks med plass til 3000 studenter. Her gjelder strenge regler mot alkohol, overnattingsbesøk og andre uhumskheter. Et hierarki av cluster leaders og resident assistants skal rapportere og håndheve disse reglene. Men som med så mye annet i Singapore er dette først og fremst rene formaliteter. Fasaden har sjelden spesielt mye med virkeligheten å gjøre her, og man må grave dypt for å finne det autentiske.

Singaporeanerne har en konkurransementalitet som de fleste skandinaver vil finne fremmed. Janteloven ville framstått som ubegripelig her. Et positivt utslag er at foreldre lærer barna å lese før de begynner på skolen. Et negativt utslag er at studentene her jobber livet av seg for å få toppkarakterer.

BREVSKRIVEREN synes studier ved bassengkanten er ganske greit.
Som utvekslingsstudent er det imidlertid uaktuelt. Selv om NUS nok er et av verdens bedre universiteter, hadde jeg utvilsomt lært mer matematikk ved NTNU. På den annen side: Hva hadde jeg ikke da gått glipp av?

Hjemlengsel? 30 grader pluss her og 10 grader minus hjemme… Tror jeg velger 30 grader pluss.

Hilsen Edmund F. Brekke
Matematikkstudent IME-fakultetet

.

Hele "Brevet hjem"-serien finner du her