MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Finn ditt eksamensprosjekt på nettet (29.4.04, 22:01)

Idéportalen er et nytt nettsted der studenter kan finne aktuelle eksamensarbeid som kan gjennomføres i en bedrift. En felles nordisk database for dette formålet er under utvikling, og NTNU er det norske brohodet.

- Vi må få bedre kontakt med næringslivet og vi må etablere en database med aktuelle eksamensoppgaver i samarbeid med industrien. Og det må skje raskt! Det var befalingen fra dekanus Torbjørn Digernes ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT).

OPPLÆRING: Leona Axelsson fra Ørebro Universitet gir IVT-fakultetets Stein Gunnar Nilsen en innføring i hvordan redaktørfunskjonen fungerer i den svenske databasen. Axelsson understreker at Exjobb er en oppgavebase for alle fagfelt, ikke bare de teknologiske fagene.
Stein Gunnar Nilsen ble hyret inn som prosjektleder for et par måneder siden, og dekanens befaling er i ferd med å bli oppfylt.

Svensk løsning
Nilsen fant fort ut at svenskene hadde løsningen klar for å dekke et slikt behov. Via nettstedet og databasen Exjobb drives det nettbasert formidling av eksamensoppgaver for studenter ved svenske universitet og høyskoler.

Nå har NTNU som første norske lærested meldt seg på i et internordisk samarbeid om en felles base for aktuelle eksamensprosjekter, og Høgskolen i Nord-Trøndelag, Handelshøyskolen i Bodø og flere finske læresteder har stilt seg i kø for å bli med.

- Vi kommer vel akkurat for sent i gang til at basen vil få særlig nytte for høstens eksamensoppgaver, opplyser Nilsen, men regner med at dette vil bli et nyttig verktøy i årene som kommer.

Trekantsamarbeid
I Sverige har Exjobb vært i drift siden 2002, og nærmere tusen eksamensoppgaver er formidlet så langt. I løpet av ett år har den svenske basen nærmere 100.000 innlogginger. Bedriftene melder seg på med å legge inn aktuelle oppgaver i basen, enten selv eller med hjelp av en baseredaktør. Når en student plukker en passende oppgave, skjer gjennomføringen av prosjektet i et trekantsamarbeid mellom student, bedrift og faglærer.

MOTOR FOR NYSKAPING: Universitetene har som oppgave å være en motor for innovasjon og nyskaping i sin region. Prosjektleder Stein Gunnar Nilsen har god tro på at Idéportalen kan bli et viktig virkemiddel for å oppnå dette.
- Vi ser dette som en mulighet til at våre studenter kan være med og bidra til vekst, nyskaping og innovasjon i mindre bedrifter, påpeker Nilsen.
- Nærmere 90 prosent av norske bedrifter har under 20 ansatte, og for disse er dette en fin måte å komme i kontakt med universitetet på, mener Nilsen.

Positive resultater
I disse dager har han besøk av Leona Axelsson fra Örebro Universitet, som har holdt orienteringer for IVT-fakultetets kontaktpersoner mot næringslivet om hvordan ordningen fungerer i Sverige.

Axelsson kan vise til flere positive resultater av EXjobb. Noen av kandidatene fortsetter i fast jobb ved bedriften der de har utført oppgaven.

Nilsen påpeker at man gjennom dette systemet ikke blir avhengig av at faglærer, studenten selv eller andre har et nettverk mot industribedrifter. Koblingen skjer enkelt og greit via nettet.

Exjobb er en forkortelse for "eksamensjobb" på svensk, men siden det ikke klinger så godt på norsk, får nettstedet navnet "Idéportalen". IVT-fakultetet har ikke hatt tid til å vente på at dette skulle bli et felles initiativ fra NTNU, men oppfordrer andre deler av universitetet til å henge seg på tiltaket.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Ideportalen på nettet.
Den svenske portalen Exjobb.