Bybrannen som kunst
(6.5.04, 23:42) 15 hårfønere henger fra taket, svinger rundt og avgir varme. Slik minnes kunststudenten Emma Päiviö bybrannen i Trondheim i 2002. |
PERSONLIG: Disse bildene er en del av Gunnhild Aadahls utstilling. De er tatt etter at besteforeldrenes soverom brant ned og gav en ny dimensjon til Aadahls opplevelse av brann. |
Aske, røyk, klaustrofobi, tap og erindring. Dette er noen av stikkordene for utstillingen i Trondheim Kunstmuseum med bybrannen i 2002 som fellesnevner.
Søndag åpner Fire Project, som kunst- og arkitekturstudenter ved NTNU står bak. Den viser verker av 12 studenter og to professorer.
Gjenopplever katastrofen
- Dette er et samfunnsprosjekt. Bybrannen var en katastrofe alle har et forhold til. Vi vet hva som skjedde, men vi vet kanskje ikke hva ulykken betydde og vil bety for oss. I denne utstillingen gjenopplever vi aspekter ved krisen, sier kurator, dr. Jennifer Allen.
Et av bidragene er installasjonen Sunset av Ronny Kvendseth (KiT) og Svein Aanondsen (Arkitektur). Rommet reproduserer alle elementer ved et diskotek, fra røyken og lyskasterne til lukten av øl.
Det som mangler, er selve diskoteket. Det er gjemt i veggene og rommet ovenfor, og kan umulig nås.
|
TAPT: Bjørn Erik Haugen har laget en animasjon av logoene fra stedene som ble borte i brannen. |
På disko
- Du opplever på en måte diskoteket der oppe her nedenfra. Røyken, lukten, lydene, og forhåpentligvis varmen etter hvert, forteller Svein Aanondsen.
- Dessuten skal det virke litt klaustrofobisk, med så mye røyk at du ikke ser utgangen. Da får du noen av elementene fra brannen, legger Ronny Kvendseth til.
Aanondsen, Kvendseth og resten av utstillerne har jobbet med prosjektet et halvt år. De har blant annet hatt work-shops og forelesninger knyttet til temaer som brann, gjenoppbygging og krisepsykiatri. I tillegg har de hatt kontakt med personer som var direkte eller indirekte involvert i bybrannen.
|
UTILGJENGELIG: Svein Aanondsen er fanget under diskoteket. Han hører musikken, og opplever både røyken og lyskasterne, men kommer ikke inn. |
Utstillingen vises til og med 6. juni.
Tekst og foto: Anne Winsnes Rødland |