MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Jonathan sjøsatt i Palmehaven (7.5.04, 14:52)

Tradisjonen tro feiret byggstudentenes avgangskull Jonathanfesten på Britannia Hotel torsdag. Gjedden Jonathan ble døpt i akevitt, sjøsatt i Palmehaven og servert russisk kaviar.

Det begynte som en demonstrasjon mot tysk okkupasjon, fortsatte som folkefest, ble avlyst noen år på grunn av fyll og spetakkel, men er igjen vel etablert som den tradisjonelle diplomfesten for sivilingeniørstudentene på bygg- og miljøfag.

PROSESJON: Gjedden Jonathan bæres inn i lokalet.
Høytidelig seremoni
- Oj, pass!

Gjedden Jonathan er ikke helt medgjørlig når Mette Silseth forsøker å løfte den ut av akvariet den ble fraktet inn i Palmehaven med. Etter en god del baksing og sprelling, og en behørig mengde vann på steinhellene, klarer hun likevel å frakte den over til gummibåten som tjener som sjøsettingsbasseng.

Jørn Audun Gjennestad døper Jonathan i akevitt, og fisken er tilbake i sitt rette element, om enn i litt uvante omgivelser. Det første måltidet er russisk kaviar, og som seg hør og bør blir den hyllet på alle vis. I begynnelsen av seremonien ble selvsagt vannet Jonathan skulle sjøsettes i, testet og godkjent på alle mulige måter.

SJØSATT: Jonathan er klar til å innta sitt nye hjem. Hovedpersonen er noe motvillig, men blir til slutt sjøsatt av Mette Silseth.
- Siden det er en fest for femteklassingene, er det ingen av oss som har vært med på dette før. En liten hake når en tradisjonell seremoni skal gjennomføres, ler Renate Johansen i arrangementskommiteen.

Heldigvis er noen notater fra i fjor og tidligere feiringer blitt liggende. Og Johansen har full kontroll på historien bak Jonathanfesten.

Fra krigen
- Høsten 1940 var en del studenter svært opptatt av at Norge skulle bedre krigsmotstanden på sjøen. De brakte da en gjedde fra et laboratorium på NTH og hit til Britannia og sjøsatte den med stor bravur i fontenen på hotellet. Legenden sier at gjedda senere ble skutt av tyskerne, forteller hun.

En av studentene tilbrakte store deler av krigen som fange i Sachsenhausen. I 1948 var han tilbake i Trondheim for å fullføre utdannelsen på byggfag. Da husket han markeringen åtte år tidligere, og ville gjenta seremonien. Han fikk med seg noen andre byggstudenter og dro for å fiske gjedde. Etter det har Jonathanfesten vært tradisjon for avgangsstudentene på bygg, fortsetter Renate Johansen.

Folkefest
- Tidligere, på 60-tallet og der omkring, var dette en folkefest. Når Britannia annonserte hvilken dag seremonien skulle gå av stabelen, var alle bordene i Palmehaven snart fullbooket av folk fra byen, sier Alexander Brage Hansen, en annen av arrangørene.

HØYTIDELIGHET: Jørn Audun Gjennestad t.v. ledet den høytidelige seremonien.
Om ikke alle i Trondheim fortsatt er like opptatt av Jonathanfesten, la i hvert fall ikke det noen demper på årets feiring.

- Vi begynte klokka 16.00 i dag, med tale av rektor Eivind Hiis Hauge. Vi har vært innom puben på Samfundet, og gått i prosesjon ned hit, med en stopp og markering på torget. Nå er det middag og fest. Og i morgen tidlig blir det bligatorisk frokost. Lunsj er frivillig, vi får se hvor lenge vi holder ut, smiler Alexander Brage Hansen.

Tekst og foto: Anne Winsnes Rødland