MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Skeptisk til studiehitliste (11.5.04, 11:07)

Dyrepleielinjen er landets mest populære studium, skal en tro en oversikt som Aftenposten har utarbeidet. - Lister over hva som er de mest populære studiene blir meningsløse, synes Erik Sigvaldsen i NTNUs studieavdeling.

Etter at søkertallene for høstens studievalg ble klare i forrige uke, har flere aviser utarbeidet lister over hva som er de mest populære studiene her i landet. Aftenposten rangerer de 100 mest populære studieplassene ved å beregne antall primærsøkere i forhold til antall plasser på de forskjellige studiene. Det gjør at små studier med få plasser virker mer attraktive enn større studier med flere plasser.

POPULÆRT STUDIUM: Ifølge Aftenposten er de to mest populære studiene ved NTNU medieproduksjon og musikkteknologi. De plasseres på henholdsvis 11. og 17. plass på Topp-100-lista over populære studier i Norge. Men ser en bare på førsteønsket hos søkerne, er det sju andre NTNU-studier som er mer populære enn medieproduksjon, og hele 31 andre studier som lokker mer enn musikkteknologi.
Foto: NTNU SA/GT Nergård
Populært med dyrepleie
Resultatet av denne regnemåten sender studier i dyrepleie ved Norges veterinærhøgskole helt til topps. Også interiør- og møbelstudier ved Kunsthøgskolen i Oslo blir mer populært enn både arkitekt og medisinstudier. NTNU kan skilte med ni studievalg på Topp-100-lista. Det mest populære NTNU-studiet er medieproduksjon, som har havnet på en 11. plass.

- Komplisert med søkertall
Førstekonsulent Erik Sigvaldsen som leder opptakskontoret i NTNUs Studieavdeling, er skeptisk til slike lister og synes ikke de gir riktig bilde av populariteten til studiene.

- Søkertall er et komplisert felt, og her er det lett å trå feil. Denne lista tar for eksempel ikke høyde for studier som er åpne, eller studier hvor det er svært mange plasser ledige. Hos oss er psykologi det faget som har desidert flest søkere, og er mer populært enn for eksempel medieproduksjon, sier Sigvaldsen.

Færre plasser - mer populært?
241 søkere har medieproduksjon som førstevalg, mens 440 har satt opp arkitektstudiet som primærønske. Arkitekt kan tilby 70 studieplasser, men siden det bare er 20 plasser ved medieproduksjon, får de en bedre score på Aftenpostens studiehitliste. Også den femårige lærerutdanningen med mastergrad i rådgivningen har et begrenset antall studieplasser som gjør at det virker mer populært enn andre studier.

Studieplasser ikke fordelt
Sigvaldsen minner også om at nærmere 500 ingeniørstudenter søker seg over til siv.ing.-studiet fra annen teknisk utdanning. Disse søkerne er i år holdt utenom statistikken til Samordna opptak.

Ved NTNU er dessuten mange av studieplassene ennå ikke fordelt. Ved siv.ing-utdanningen holdes det tilbake 250 studieplasser som skal fordeles til flinke studenter på de mest populære linjene. Dette betyr at en slik liste over de mest populære studiene blir enda mer feilaktig, presiserer Sigvaldsen.

Her kan du se Aftenpostens Topp-100-liste over populære studievalg

Av Tore Hugubakken