LESERBREV Velferdstinget: Regjeringen løper fra sine forpliktelser
(13.5.04, 20:17) I revidert statsbudsjett foreslår regjeringen store kutt i studentboligfinansieringen, men prøver å påstå at dette ikke kommer til å få konsekvenser for studentene. Velferdstinget, velferdspolitisk organ for alle de 28.000 studentene i Trondheim, er svært kritiske til dette. Tidligere har stortinget vedtatt en intensjon om at det årlig skal bygges 1.000 nye studentboliger i Norge, noe som ikke i noe statsbudsjett har blitt fulgt opp. Dette har vært en del av en satsning for å få den såkalte dekningsgraden opp til 20 prosent, dvs. at studentsamskipnadene skal ha studentboliger til utleie tilsvarende 20 prosent av antall studenter tilknyttet dem. Av de tre største studiestedene, Oslo, Bergen og Trondheim, er det i dag bare Oslo som har oppnådd dette.
Regjeringen omgår nå denne forpliktelsen ved å regne antall studenter på en ny måte, basert på produksjon av studiepoeng heller enn det reelle antallet. Dette fører til lavere studenttall, selvsagt uten at man justerer måltallene.
I tillegg til dette, ønsker regjeringen å bruke mindre penger for hver studentbolig de bevilger til. Regjeringen foreslår nå å redusere andelen av kostnaden som gis som statsstøtte fra 60 til 50 prosent, men vil kompensere dette gjennom å øke nedbetalingstiden på husbanklånene som skal finansiere resten.
Velferdstinget føler seg ikke overbevist om at dette ikke vil gå på bekostning av studentene. Beregninger fra Studentsamskipnaden i Trondheim viser at dette sannsynligvis vil føre til en økning i husleiene. I tillegg kommer det til å gjøre nivået på studentsamskipnadenes husleier mer avhengig av bevegelser i rentenivået. Dette er svært uheldig for studenter, som gjennom regjeringens politikk den siste tiden allerede har fått en anstrengt økonomi.
Regjeringen signaliserer også at man vil gå bort fra prinsippet om å bruke dekningsgrad som det eneste hovedmålet, og heller satse på andre kriterier. Det er påfallende at dette kommer når Oslo har nådd målet om 20 prosent dekningsgrad, mens bl.a. Trondheim enda mangler 2.000 boliger. Velferdstinget mener dette er blodig urettferdig for studenter i resten av landet, og spør seg hvilke prioriteringer i utdanningspolitikken regjeringen legger bak dette.
Leder Sverre B. Midthjell,
Velferdstinget |