MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU-ere blir satt pris på (14.5.04, 00:32)

De siste månedene har flere NTNU-ere høstet heder, ære og penger fra ulike hold. Men bergenserne tok siste stikk i kampen om kvaliteten.

- Veldig hyggelig å få anerkjennelse av sine egne, sa Thue (t.v.) da han mottok Kompetanseprisen i form av maleriet "Styremøte" av Reidun Larsen.
Vår lille presentasjonsrunde av NTNU-ere som er blitt satt pris på begynner i mars, da professor Jan Vincent Thue ved Institutt for bygg, anlegg og transport (IVT-fakultetet) ble tildelt "Kompetanseprisen 2004" under Byggedagene. Det var andre gang at prisen ble utdelt.

Datastudenter til Sao Paulo
Den nordiske finalen i "Imagine Cup" ble avviklet sist fredag i Telenors lokaler på Fornebu. Det norske studentlaget vant og skal til verdensfinalen i Brasil. Hele laget er hjemmehørende på NTNU.

Imagine Cup er et av Microsofts store initiativer overfor studentmiljøer verden over. Selskapet arrangerer cupen for å stimulere til bruk av nye teknologier i undervisningen. Konkurransen arrangeres i 55 land, i Norge og Norden i samarbeid med Telenor FoU.

Den norske dommer fra Telenor i samtale med det norske vinnerlaget før avgjørelsen falt. F.v.: Lars Kristian Hallingstad, Sune Jakobsen (dommer), Jan-Kristian Markiewicz og Magnus Jahre.
Foto: Eva Tønnessen, Computerworld
På Fornebu fredag presenterte finalistene i Norge, Danmark, Sverige og Finland sine bidrag. Det norske vinnerlaget består av NTNU-studentene Magnus Jahre, Jan-Kristian Markiewicz og Lars Kr. Hallingstad. Trekløveret studerer ved Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk (IME).

Den norske løsninger fungere best på en PDA, men det er fullt mulig å få nytte av den på en mobiltelefonen. Ideen er at alle transportselskaper i en region leverer alle sine rutetider til en felles base. Alle kjøretøy har en sender som forteller hvor de er til enhver tid. Systemet de norske studentene har laget gir deg ikke bare beskjed om bussen din er forsinket eller ikke, men skal også foreslå transportløsninger. Les mer om oppfinnelsen i Computerworld.

Gründerpris i Skottland
En NTNU-student på utvekslingsopphold ved universitetet i Aberdeen gjorde det skarpt i en komkurranse i Skottland tidligere i vår. Det gjelder Andreas Erik Hage som går femte årskurs i elektronikk. Sammen med Torill Bye Wilhelmsen, som er student ved Norges landbrukshøgskole, fikk han andrepremie i en stor forretningsplankonkurranse. Studentene ved 13 skotske universiteter deltar i den årvisse konkurransen, som ikke er ulik den norske Venture Cup. I alt var det i år sendt inn over 40 bidrag.

Andreas Erik Hage og Torill Bye Wilhelmsen fotografert i Skottland med diplomet som er synlig bevis på andreplassen de fikk.
Hage og Wilhelmsen deltok i klassen for "The Big Idea", med en plan for utvikling av programvare for barn med lærevansker. Premien var på £750, eller ca. 10.000 kroner etter dagens kurs. Nå vil den 24-årige elektrostudenten videreutvikle ideen med tanke på å lage forretning både i Norge og Storbritannia. Men i høst skal han uansett fullføre mastergraden ved NTNU.

Til finalen i stipendkonkurranse
Vi tipper at også professor Audrey van der Meer ved Psykologisk institutt går rundt med en viss spent forventning nå om dagen. Hun er en av seks norske forskere - og den eneste fra NTNU - som har sluppet gjennom nåløyet og er blitt foreslått som norske kandidater i en verdensomspennde konkurranse om tildeling av såkalte EURYI-midler.

Audrey van der Meer.
EURYI-ordningen (European Young Investigators Award) er etablert av de europeiske forskningsrådene for å gi fremragende, unge forskere innen alle fagfelt fra hele verden anledning til å arbeide med et prosjekt i et europeisk forskningsmiljø i inntil fem år. Norges forskningsråd fikk inn 27 søknader fra norske forskertalenter, og valgte altså ut de seks beste som går til finalen. Der blir konkurransen enda hardere. 125 nominerte kandidater fra hele Europa kjemper om 25 stipend. Endelig avgjørelse faller i slutten av juli.

Hvis Audrey vinner vet hun allerede hva pengene skal brukes til. De skal gå til å bygge opp et internasjonalt forskningsmiljø i Trondheim innen hjerneforskning på spedbarn. Øverst på Audreys ønskeliste står flere stipendiater og post.doc.-stillinger. Hun har spesialisert seg på nevropsykologisk utvikling i spedbarn og hos tidlig fødte.

Her setter rektor Eivind Hiis Hauge (t.h.) sin signatur på avtalen som sikrer NTNU én million ekstra stipendkroner fra Veritas. Teknologidirektør Wiggo Smeby ser til at alt går riktig for seg.
Én million fra Veritas
Rektor Eivind Hiis Hauge var nylig på et hyggelig oppdrag hos Det Norske Veritas (DNV) på Høvik ved Oslo. Her undertegnet han en ny stipendavtale med selskapet, som sikrer master- og doktorgradsstudenter ved NTNU reisestipendier for tilsammen inntil 200.000 kroner i året. Totalt har avtalen en ramme på én million kroner.

Veritas har satt som forutsetning at pengene skal brukes til opphold ved anerkjente, utenlandske læresteder. Stipendiene er også øremerket for fagområder som er viktige for DNVs virksomhet. Det betyr at studenter innen marin-, offshore-, IKT- og sikkerhets-relaterte fag vil bli foretrukket.

Bedre kvalitet hos bergenserne
Til slutt ser vi oss nødt til å bringe en melding om en pris som ikke havnet på NTNU, til tross for at vi hadde opptil flere gode kandidater. Årets Utdanningskvalitetspris er blitt tildelt juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen. Prisen er på én million kroner og utdeles av Utdannings- og forskningsdepartementet. Bergenserne vant fordi de har gjennomført en stor og omfattende omstilling til mer studentaktive undervisingsformer.

Det var i år fjerde gang prisen ble delt ut. I 2001 vant Universitetet i Oslo. I 2002 ble NTNU hedret for Eksperter i team, og i fjor ble prisen delt mellom to lærerutdanninger ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo.

Det er en komité med representanter fra ulike læresteder som vurderer kandidatene som blir nominert til prisen. I 2001 og 2003 ble juryen ledet av professor Kari Hag ved NTNUs Institutt for matematiske fag. I år bestod komiteen av fire presententer fra henholdsvis høgskolene i Vestfold og Oslo, Universitetet i Bergen og Norges idrettshøgskole.