MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Praksisplass – veien til jobb? (19.5.04, 12:59)

Arbeidsmarkedet har blitt trangere for nyutdannede akademikere. Aetat tilbyr jobbkurs og praksisplass som en mulig inngangsbillett til yrkeslivet.

SERVICE: Sosialøkonom Johanne Blindheim besvarer spørsmål på studentservice.
– Tilbud om studieplass sendes ut i juli, forteller Johanne Blindheim til en usikker student. Blindheim sitter i ekspedisjonen til Studentservice og geleider studenter gjennom krattskogen av frister og studiepoeng.

Hun har selv skaffet seg en av Aetats praksisplasser. Den er en del av den spesialsydde kurspakken som Aetat tilbyr arbeidsledige med høyere utdanning: fire uker med teori om jobbsøking og 13 ukers praksisplass.

Folk framfor tall
Blindheim, som er utdannet sosialøkonom fra SVT-fakultetet, fant ut at tall fikk være tall: – Det fristet ikke med en vanlig sosialøkonomjobb, så jeg valgte en annen hylle: Jeg ville jobbe med folk, forteller hun. Det får hun på Studentservice. – Jeg har det som plommen i egget her. Det er godt å endelig få bruke hodet til noe igjen, sier hun fornøyd.

FAKTA

AKADEMISK LEDIGHET OG PRAKSIS

  • 4,6 prosent av den totale arbeidsstyrken i Trondheim var ledig i april i år, det vil si 3783 personer (132 flere enn i april 2003).
  • 901 av disse hadde høyere utdanning, inntil 4 år (214 flere enn i april 2003).
  • 334 hadde høyere utdanning, over 4 år (30 flere enn i april 2003).
  • 496 personer har Aetat-praksisplass i Sør-Trøndelag, mot 120 i fjor.

  • Sosialøkonomen innrømmer at det er lett å bli mismodig etter lang tid med arbeidsledighet. - Du vet ikke hva du kan, og ser ikke relevansen av det du har lært. Det er nok mange som tenker: ”Men kan jeg gjøre noe da?” Derfor er det viktig å gripe fatt i sin egen situasjon, og ikke være redd for å framstå som arbeidsledig, anbefaler Johanne Blindheim.

    Visningsturné
    Sivilingeniør Bjørn Anton Lybeck ble ferdig med diplomoppgaven i radioteknikk julen 2002. Etter utallige strøjobber bestemte han seg for å prøve en annen metode: Han meldte seg på jobbsøkerkurset til Aetat.

    Det endte med praksisplass ved Kongsberg Maritime. I tre måneder er han tilknyttet et prosjekt om å utvikle nye sensorer til skip. – Her får jeg muligheten til å følge et produkt litt lenger. Fra planlegging til utvikling av prototypen og til testingen til slutt, sier han – fornøyd over endelig å få bruke det han har lært.

    Lybeck opplevde at den største utfordringen som nyutdannet på jobbsøking var å mangle kontakter. Det håper han imidlertid skal løse seg gjennom praksisplassen: – Nå får jeg vist fram meg selv i elektromiljøet, og det blir lettere å få kontakter internt.

    SKIPSMOTORER: Sivilingeniør Bjørn Anton Lybeck har praksisplass på utviklingsavdelingen ved Kongsberg Maritime.
    Sammen med en kamerat dro han rundt til aktuelle bedrifter i Trondheimsområdet. Der presenterte de seg og la igjen CV. Deretter begynte snøballen å rulle. Etter ca to uker på Aetat-kurset fortalte en av deltakerne at hans bror jobbet på Kongsberg Maritime. Lybeck tok kontakt med ham og fikk plass der.

    Dragvoll må ta ansvar
    Johanne Blindheim var overrasket over at det var så mange som takket nei til å ta i mot folk på praksis. – Det offentlige er ofte skeptiske til å ta inn folk på praksis, selv om vi tilbyr gratis arbeidshjelp. De er redd for at det krever så mye opplæring. Men arbeidsgiveren får mye tilbake selv om det kreves noe opplæring, mener hun.

    Hun berømmer derfor Studentservice for at de viser i praksis det de står for; nemlig å være en servicestasjon for studentene. Blindheim mener at Dragvoll-miljøet må tilpasse seg arbeidsmarkedet på en bedre måte. – Det må bli mer overensstemmelse mellom universitetsfagene og det som møter en i arbeidslivet, sier hun.

    RÅD: - Man skaffer seg en jobb, det er ikke noe man får, poengterer karriererådgiver Helge Grefstad ved Markedskompetanse AS.
    Helge Grefstad fra Markedskompetanse AS skal nå i gang med det fjerde jobbsøkerkurset for arbeidsledige med høyere utdanning. Også han mener at spesielt Dragvoll-miljøet må bli flinkere til å kommunisere med næringslivet: – Jeg etterlyser et større samspill mellom Gløshaugen og Dragvoll. Framtidas ledere er ikke bare sivilingeniører, men også folk som kan noe om folk og samfunn, spår karriererådgiveren.

    – Praksisplass er en mellomstasjon som ofte gir gode resultater. Det gir mulighet til å bli tilvent en jobbsituasjon etter å ha vært student så lenge. Samtidig får man vist fram hva man duger til i en praktisk jobb, sier Helge Grefstad.

    Tekst og foto: Camilla Gerhardsen