MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Abelvinnere til Gløshaugen (26.5.04, 13:32)

Årets Abelprisvinnere regnes for å være de mest betydelige matematikerne i det 20. århundre. De er også kjent for å være glimrende formidlere og vant til å snakke for et bredt publikum. I morgen (torsdag) har du sjansen til å høre dem i El-5 på Gløshaugen.

Prisen på seks millioner kroner ble overrakt i Oslo tirsdag, og ble delt mellom Sir Michael Francis Atiyah ved University of Edinburgh og Isadore M. Singer ved Massachusetts Institute of Technology.

FAKTA

SE TID OG STED PÅ NETTOPP: Nærmere opplysninger om Abelprisvinnernes foredrag på NTNU finner du her.

...og her ser du hvor og når æresdoktor Claus Michael Ringels skal holde sitt foredrag.

Grip sjansen
Dette var andre gang Abelprisen, også kalt matematikkens Nobelpris, ble utdelt. I fjor foregikk alle arrangementene knyttet til prisutdelingen i Oslo. I år besøker prisvinnerne også NTNU og Trondheim.

- Vi håper at både studenter og ansatte innser betydningen av begivenheten, at de kjenner sin besøkelsestid og møter opp i El5, sier Kari Hag ved Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk (IME).

- Dette er en sjanse til å markere at vi på NTNU er interessert i matematikk og naturvitenskapelig forskning. Hvis interessen er stor nok kan arrangementet bli en fast tradisjon i forbindelse med Abelprisutdelinger, legger hun til.

Glimrende forelesere
Atiyah og Singer starter trondheimsbesøket med å holde hver sin forelesning.

- Alle som har hørt dem skryter av at de er inspirerende og gode talere og har evne til å formulere seg enkelt og tydelig. Foreleserne har selv sagt at de vil tilrettelegge stoffet for et bredt publikum.
- En trenger derfor ikke å være matematikkekspert for å forstå stoffet. Jeg er sikker på at både studenter og kolleger innen andre fagfelt vil ha utbytte av foredragene, sier Hag.

Atiyah og Singer fikk Abelprisen for indeksteoremet, et arbeid som har forent forskjellige matematiske teorier som en tidligere ikke trodde hadde noe med hverandre å gjøre. Teoremet knytter topologi, geometri og analyse til hverandre, og ga grunnlag for et tettere samarbeid mellom matematikk og teoretisk fysikk. Arbeidet ble utført tidlig på 1960-tallet og regnes som den viktigste oppdagelsen innen matematikken i det 20. århundre.

Fra USA og England
Isadore M. Singer ble født i 1924 i Detroit. Han ble utdannet ved University of Michigan i 1944 og har tilbrakt mesteparten av karrieren ved MIT. Michael Francis Atiah ble født i 1929 i London og har i all hovedsak jobbet ved Oxford og Cambridge. Begge har mottatt en rekke prestisjetunge priser og medaljer gjennom årene.

For Atiyah er ikke morgendagens besøk det første møtet med Trondheim og NTNU. Forrige gang var i forbindelse med verdens matematikkår i 2000. Da holdt han et foredrag i det Kongelige Norske Videnskapers selskap, hvor han også er medlem.

Rådssalen i Hovedbygningen er torsdag ettermiddag arena for en gjesteforelesning med årets æresdoktor i matematikk, Claus Michael Ringel.

Mattesirkus og rebusløp
Under tildelingen av Abelprisen ble det fokusert på hvordan norske skoler deltar i Abel-arrangementer på forskjellige måter. Abelprisen har nemlig flere formål enn å belønne og stimulere fremragende forskning i matimatikk.

Den skal også bidra til å vekke barn og unges interesse for matematikk og beslektede realfag. I Trondheim skal dette skje i form av et "mattesirkus" på Torvet og rebusløp i sentrumsgatene.

Alle er velkommen
Sirkuset byr på to store telt med matematikkaktiviteter både innendørs og utendørs. Her kan man finne alt fra matematisk bowling, mattebingo og kortkunster til sjonglering, dragebygging og sekkeløp.

I rebusløpet skal deltakerne finne seks poster som til sammen danner en geometrisk figur. En del skoler og barnehager som allerede samarbeider med NTNU er spesielt invitert, men arrangementet er åpent for alle interesserte.

Av Synnøve Ressem

Les mer om prisvinnerne
Les mer om æresdoktor i matematikk