MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Maritim seier i Venture Cup (26.5.04, 09:02)

Med en ide om sjekk av korrosjon på skipsskrog har tre NTNU-studenter gått til topps i den lokale finalen av Venture Cup. Ingen av studentene kommer fra det marintekniske miljøet.

200.000 KRONER: En sjekk på 200.000 kommer godt med for de tre entusiastene bak ShipScan: Børre Tingstveit (t.v.), Thor-Egil Solhaug og Benjamin Golding.
Børre Tingstveit studerer petroleumsfag, Thor-Egil Solhaug er datastudent og Benjamin Golding kommer fra kybernetikk, og de traff hverandre på NTNUs entreprenørskole. Ingen av dem har marinteknisk bakgrunn, men de synes at teamet på tre utfyller hverandre på en god måte og de ser lyst på fremtiden.

Selv om de har et år igjen av studiene, starter de i sommer firmaet ShipScan for å markedsføre ideen sin. Med en førstepris på 200.000 kroner i Venture Cup Trøndelag, får de en god start på virksomheten.

Sjekker skipskorrosjon
Forretningsideen er å kartlegge tykkelsen og dermed korrosjonen av store skipsskrog ved hjelp av ultralyd. En slik metode er både raskere, billigere og mer nøyaktig enn dagens manuelle metoder. Teknologien leveres av et annet Trondheimsfirma, Sensorlink. ShipScan skal bruke denne teknologien til å levere en etterspurt tjeneste til redernæringen.

"Dette er den beste og mest gjennomarbeidete forretningsplanen i årets konkurranse. Det er et klart behov for produktet, som vil spare selskaper for tid og penger", sier juryen om vinnerbidraget.

50.000 KRONER: - Vi samarbeider godt med forskerne som har gitt oss forretningsideen, sier Fredrik Halmøy Wisløff (t.v.), Astrid Helland og Hanne Gebhardt Blix.
Vikingmetode for bevaring av mat
Andrepremien på 50.000 kroner gikk til Stay Fresh som tar i bruk metoder fra vikingtiden for konservering av matvarer. Sphagnum er et stoff som utvinnes fra torvmose, og som har en fenomenal evne til å bevare matvarer. Også i dette tilfelle er det tre NTNU-studenter fra ulike disipliner som har dannet et team som har vilje og pågangsmot til å sette en forretningsidé ut i livet.

Og ideen har de ikke suget av eget bryst: Ved lanseringen av Venture Cup Trøndelag i januar, ble det arrangert et workshop-møte med forskere som ønsket å finne studenter som var villige til å omsette forskningsresultater til business. Hanne Gebhardt Blix (4. årskurs kommunikasjonsteknologi), Fredrik Halmøy Wisløff (3. informatikk) og Astrid Helland (2. teknisk design) meldte seg til innsats for at gamle konserveringsmetoder kan få sin rennesanse.

Jobbing hele døgnet
- Det har vært forsket på dette i ti år ved kjemimiljøet på NTNU, men vi tar ideen og bringer den ut til markedet, sier en selvsikker Fredrik Wisløff.

FAKTA

VENTURE CUP TRØNDELAG: For et år siden ble den nasjonale konkurransen Venture Cup erklært død og begravet. Nyskapermiljøet i Trøndelag med professor Sigmund Waagø i spissen, nektet å godta avgjørelsen og sikret seg retten til navnet med modifikasjonen "Venture Cup Trøndelag".

Villige sponsorer stilte opp, og trønderutgaven av konkurransen satte rekord med 46 bidrag i fase 1 og 29 bidrag i fase 2. Nå er også andre deler av landet kommet med, og det blir en nasjonal finale i juni.

– Jeg har bedre tro på en konkurranse som er grodd opp nedenfra enn en som er styrt av McKinsey, sier Waagø.

– Vi utgjør en perfekt symbiose, sier han om fagblandingen de tre representerer. De skal også registrere sitt firma i løpet av sommeren, og satser på å dele døgnet i 12 timer studier og 12 timer business til høsten.
– Vi kan sove når vi blir gamle, sier Hanne.

Juryen sier at den er mektig imponert over dette bidraget, som er unikt og har tydelige bruksmuligheter i mange ulike bransjer. "Det er kjempespennende, og kan resultere i en revolusjon for framtiden", er juryens optimistiske syn på denne forretningsideen.

Hederlig omtale
Bioteknologi var også stikkordet for tredjepremien (15.000 kroner), som gikk til bedriften Agromarin på Stjørdal. Torbjørn Kristensen og Jostein Hansen skal utvikle organisk plantenæring til erstatning for kjemiske midler som brukes i landbruk og hagebruk.

To bidrag fikk hederlig omtale, og begge var levert av studenter ved NTNU. Ideen bak Go2 er en stelleveske som gjør det lettere å farte rundt med baby. Kelpwave Technology lanserer en ny type bølgekraftverk.

Tekst og foto: Arne Asphjell