MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Samfundet har solgt Bodega-platene (27.5.04, 16:04)

Bodegaen på Studentersamfundet var Trondheims ledende rockeklubb på 70- og 80-tallet. Nå har Samfundet solgt klubbens omfattende vinylsamling for ti kroner plata.

Det var ikke akkurat noen listepopsamling som ble solgt på Samfundet den 24. april. På 70- og 80-tallet var DJ-ene i Bodegaen nådeløse når det gjaldt å definere den gode rockesmaken for Trondheimsstudentene.

Platesamlingen som etterhvert bygde seg opp i det mørke kjellerlokalet, ble derfor fylt opp av alt som til enhver tid var nytt og spennende. Sjangermessig var det mye punk, nyveiv og upolert rock som ikke ble spilt andre steder i byen enn akkurat her.

ETTERTRAKTET: Var du heldig den 24. april, kunne du ha sikret deg denne godbiten fra Bodegaens platesamling. Denne EP-en til de norske punk-pionerene Kjøtt er alene verdsatt til flere tusen kroner.
Det var ikke så mange med tuppert hockeysveis, rosa sminke og khaki-klær i pastellfarger som gikk i Bodegaen. Derfor hadde platesamlingen svært lite av det som vanligvis forbindes med "80-tallsmusikk".

- Like greit å selge
"...samtidig kvitter vi oss med en del gamle vinylplater brukt i Bodegaen opp gjennom årene - her kan du gjøre et kupp!" Dette stod å lese i salgsannonsen på Samfundets nettsider i april.

- Jeg tror disse platene vil komme mer til sin rett i private hjem, enn om de skulle stå og støve ned her på Samfundet, understreker Taran Leifson overfor Universitetsavisa. Hun er "husmann" på Samfundet, og ansvarlig for musikken i Bodegaen.

Leifson forteller at det selvsagt ble diskutert om det var verdt å ta vare på platesamlingen. Men mange av platene var skadet og ødelagt. Derfor var det like greit å selge dem, forteller hun.

- Tror du at Samfundet kan ha tapt penger når dere solgte platene bare for ti kroner?
- Nei, jeg tror det gikk opp i opp. Når vi solgte dem for ti kroner stykket, så var det sikkert noen som var verdt litt mer, men temmelig sikkert også mange som er verdt mindre.

Her får Leifson støtte fra Vidar Wangsmo ved Wangsmo antikvariat i Trondheim.
- Selv om vi ikke handler med brukte LP-plater, er det mitt inntrykk at de som gjør det ofte betaler mindre enn ti kroner pr. plate i snitt, sier han.

TIDLIG UTE: DJ-ene i Bodegaen på 80-tallet var tidlig ute med å oppdage verdensstjerner som f.eks. amerikanske REM.
Foto: www.remhq.com
- Platene var uerstattelige
- Her selger Samfundet unna sin egen historie. Det bør de ikke gjøre, slår Arild Johnsen fast. Han jobbet som DJ i Bodegaen på slutten av 80-tallet, og er i dag ansatt i Sintef Helse.

Johnsen synes det er svært kritikkverdig hvis for eksempel Studentradioen ikke har blitt spurt om å overta samlingen.
- Bodegasamlingen inneholdt mye musikk som er helt umulig å få tak i i dag. Samlingen ville ha vært en gullgruve for enhver seriøst musikkinteressert radiostasjon. Hvis ikke Studentradioen selv innser dette, er det skuffende.

Johnsen stusser ellers over at ingen av dagens aktive på Samfundet later til å ha innsett verdien av Bodega-samlingen som et historisk dokument.
- Dette er jo den musikken som ble spilt i Bodegaen i en periode på tjue år. Hvis man selger noe slikt, selger man litt av husets sjel, understreker han.

- Men mange av platene var jo skadet og ødelagt?
- Det var de ikke for rundt ett år siden, da jeg spilte plater der sist, forteller Johnsen. Da var de fleste platene fullt spillbare, selv om mange av omslagene var ganske frynsete.

Mye hadde forsvunnet allerede
Johnsen medgir imidlertid at mange godbiter har forsvunnet fra samlingen opp gjennom årene.

- Hver gang jeg har vært der de siste årene, så har jeg sett at noe har forsvunnet siden sist. Samfundet har ikke vært flinke nok til å sikre samlingen, og dermed har det blitt fristende å forsyne seg for de mange som har hatt tilgang til samlingen. Så de beste godbitene forsvant nok lenge før platesalget i april, medgir han.

- Hvilke godbiter er det snakk om?
- For eksempel mange verdifulle førsteutgivelser av kjente band som REM, The Smiths, Pixies, Ramones, Raga Rockers, Clash, Sex Pistols, DumDum Boys, og mange flere.

- Av de mer verdifulle enkeltutgivelsene jeg kommer på i farten, kan jeg nevne den første EP-en til Kjøtt, samt den første singelen til Wannskrækk, forløperen til DumDum Boys.

Har ikke blitt kontaktet
Universitetsavisa har snakket med Samfundets arkivar, Mariann Skiri Valla, og redaktør for Studentradioen, Anniken Hjertholm. Ingen av disse har blitt spurt om de ønsket å overta platesamlingen. De ønsker heller ikke å uttale seg om salget.

Av Even Gran