MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Præriestudenter studerte vindkraft i havgapet (28.5.04, 12:45)

Vel 40 studenter fra University of Minnesota er på Skandinavia-turne for å studere hvordan vi utnytter fornybare energikilder i vår del av verden. Vindmølleparken på Smøla imponerte studentene.

VINDMØLLEPARK: En buss med 40 amerikanske studenter er på vei mot den mektige vindmølleparken på Smøla.
Professor Tore Undeland ved Instititutt for elkraftteknikk har gjennom flere år hatt et nært samarbeid med University of Minnesota og professor Paul Imbertson. Det har vært hyppige besøk fra Norge til Midtvesten, men mindre trafikk derfra og hit. Men i år kommer de til gjengjeld i hopetall. Over 40 studenter med professor i spissen gjester Danmark og Norge, for å studere våre løsninger på et økende energibehov.

Populært opplegg
Pakketuren "Renewable Energy Norway and Denmark" ble så populær blant Minnesota-studentene at ikke alle som ønsket det fikk bli med.

MINIMUMSAVSTAND: Statkrafts vindkraftgeneral og professor II ved NTNU, Terje Gjengedal, legger ut om vindkraftens finesser for Jen-Chia Liu og Andy Karsky. De fleste er elkraftstudenter, men Jen-Chia studerer "aerospace". Ifølge Gjengedal må avstanden mellom rekkene av vindmøller være minst ti ganger rotordiameteren, hvis ikke vil turbulensen fra den første vindmølla merkes på den neste.
- Dette ser ut til å bli en slik suksess at vi nok kommer til å etablere ekskursjoner til Skandinavia som en tradisjon, sier professor Imberston. Det hjelper også på interessen at mange av studentene har norske aner, og benytter anledningen til å besøke slekt i Norge.

Vindmøller i havet
Etter å ha besøkt verdens største offshore vindmøllepark i Danmark, er de nå på en busstur i Norge med stopp bl.a. på Energiparken ved Hunderfossen og Hydro Aluminium på Sunndalsøra. I disse dager besøker de NTNU og kraftanlegg i vår region.

På Smøla ble de ønsket velkommen av ordføreren og prosjektleder for vindmølleparken som er under utbygging, Ingar Iversen. Som teknisk sjef i kommunen var Iversen en av pådriverne for å få lagt en vindmøllepark til øya. Nå er han Statkrafts mann og leder oppbyggingen av vindmølleskogen midt på øya.

PRÆRIEFORANKRING: Studentenes amerikanske professor, Paul Imbertson, diskuterer med Cory Lang og Paul Kreidermacher hvordan en vindmølle kan forankres i amerikansk præriejord. Betongplattformen må gjøres tyngre og videre enn på Smøla, der forankring til fjell er mulig.
En milliard kroner
Smøla vindmøllepark vil ferdig utbygd være Europas største vindmøllepark. Parken ble åpnet i september 2002 og består i dag av 20 vindmøller som til sammen leverer 120 gigawattimer strøm i løpet av et år. Det er nok til å forsyne 6.000 husholdninger.

Trinn to av vindmølleparken er under utbygging og parken vil ha 68 vindmøller når trinn to er ferdig høsten 2005. Total utbyggingskostnad for trinn en og to er på nesten én milliard kroner. 70 prosent av kostnaden er møller, 30 prosent er infrastruktur (veier, kabelføring etc.).

Smølværingene hilser vindkraften velkommen. På forhånd så åtte av ti ja takk til vindkraft; etter at de første møllene kom på plass økte positiviteten til ni av ti.

LEKSE: Alle studentene må levere daglige rapporter fra turen, og studentene benyttet fergeturen fra Smøla for dette formålet. Mark Bliss (fremst) har med seg sin norske stamtavle, og skal være igjen i vel en uke for å besøke slektninger i Asker.
Lite støy
- Forbausende lite støy, var studentenes kommentar da de stod midt under en av møllene. Vindsuset er maksimum 50 db ved foten av en mølle, og siden nærmeste bebyggelse er en kilometer unna parken, er det ingen som sjeneres av støy. Ingen døde fugler kunne heller observeres.

Tekst og foto: Arne Asphjell