MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vil ha utmatrikulering av studenter (1.6.04, 14:51)

Studenttingleder Maria Serafia Fjellstad vil at studenter som blir ferdig ved NTNU, får en skikkelig avskjed.

Immatrikulering er som kjent festdagen om høsten da det markeres at flere tusen nye studenter begynner på universitetet. I den andre enden av studieåret er det flere tusen kandidater som hvert år forlater universitetet med et NTNU-vitnemål i lomma.

STUDIESTART: Immatrikulering er den store begivenheten om høsten som markerer starten på universitetsstudier for flere tusen ungdommer.
Arkivfoto: NTNU Info/Mentz Indergaard
God folkeskikk å markere avskjed
Ikke alle bryr seg om å markere at studenter er ferdige. Men ved Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknologi (IME) er det viktig å gjøre stas på disse studentene. Hvert år inviterer fakultetet til avskjedsseremoni for sine studenter. Arrangementet, som kort og godt kalles "utmatrikulering", har eksistert i en årrekke.

- Det er en markering for studentene med taler, musikalske innslag, bildekavalkade og servering, sier Truls Gjestland i festkomiteen for utmatrikuleringen.

Selve arrangementet er lagt til noen uker før fristen for innlevering av diplomoppgaven, slik at flest mulig studenter kan få med seg arrangementet.

- Jeg mener at vi må feire slike begivenheter. Vi trenger knagger til å merke livet vårt med for ettertida. Med en utmatrikulering kan studentene minnes når det var de sluttet på universitetet, og hvem det var som holdt avskjedstalen. Det er jo også skikk og bruk å takke for følget, sier Gjestland.

- Verdifullt med NTNU-venner
I dag er immatrikulering og festmøte de største begivenhetene i universitetets liv i løpet av året. Immatrikuleringen markerer starten på et nytt studieår, festmøtet arrangeres ved slutten av studieåret. På festmøtet får de som har avlagt doktorgraden, tildelt sine eksamensbevis.

Gjestland mener at utmatrikulering passer godt for NTNU som nå satser på alumni og på at studenter skal ha et forhold til universitetet som varer livet ut. - Tilbakemeldingene for studentene vi gjør dette for, er positiv. Dette er en fin måte å markere at de skal stå på egne bein, men at vi kan være med dem videre, synes han.

DEN SISTE FESTEN: Det årlige NTNU-festmøtet med doktorpromosjon er om våren og skal symbolisere at utdanningen og forskningen har båret frukter. Truls Gjestland (til høyre) er seremonimester under arrangementet. Gjestland står også i bresjen for det lokale utmatrikuleringen på IME-fakultetet.
Arkivfoto: NTNU Info/Rune Petter Ness
Tviler på nytt stort arrangement
Gjestland mener begrepet og innhold kan eksporteres til å gjelde for hele NTNU, men han tror ikke på at utmatrikulering skal være et et felles universitetsarrangement.

- Jeg synes at alle fakulteter burde hatt noe tilsvarende markering, men jeg vil ikke anbefale at det blir mer omfattende. Studenter bør føle eierskap til arrangementet, og det bør være på et håndterlig nivå. Det er stort nok slik det er i dag, mener Gjestland.

Tommelen opp fra studentene
Mens det er tradisjon for å markere at studenter blir ferdige med sine studier på IME-fakultetet og andre steder på Gløshaugen, er tilsvarende tradisjon på Dragvoll svakere. Med innføring av studieprogram på HF og SV-fag tror studenttingsleder Maria Serafia Fjellstad at tiden at tiden er moden for at en tydeligere avskjed med ferdige kandidater også der.

- Jeg synes det høres ut som en strålende idé, det de gjør på IME-fakultetet. Dette er en fin måte å lage fellesskap på, og det er absolutt verdt å prøve den ut på fakultetene ved hele NTNU, sier Fjellstad.

Mest aktuelt tror hun det er å ha utmatrikulering for ferdige masterkandidater for Dragvollfagene, men Fjellstad er også åpen for at det kan lages markeringer for dem som har oppnådd en bachelorgrad.

Av Tore Hugubakken