MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

KVALITETSREFORMEN:
Språkstudenter granskes for fusk (3.6.04, 09:52)

Et stort antall studenter i engelsk og fransk mistenkes nå for å ha fusket på sine skriftlige oppgaver. En student er allerede utvist for et halvt år.

Tidligere i år ble det meldt at studenter ved norske universitet fusket som aldri før etter at Kvalitetsreformen ble innført. NTNU var det eneste universitetet som ikke hadde registrert en slik utvikling. Nå kan flere fagmiljøer likevel fortelle om en kraftig økning i forsøk på fusk.

HJELP FRA GOOGLE: Søkemotoren Google brukes av studenter som er på jakt etter romananalyser av Jane Austen’s Pride and Prejudice og andre litterære tekster. Også sensorene bruker søkemotoren når de har fått mistanke om avskrift. På nettet er det dessuten også blitt stor butikk å selge ferdige oppgaver til studenter. Denne type juks er verre å oppdage for lærerne.
Studenter utestenges
Ved Institutt for moderne fremmedspråk er oppgaver fra 11 studenter i engelsk og en student i fransk under granskning på grunn av mistanke om fusk. Studentene risikerer både annullering av eksamener og utestenging fra universitetet. Én student ved instituttet er allerede utestengt for et halvt år. Personen er også utestengt fra de andre universitetene i samme periode.

- Tallet på slike saker har eksplodert, og det har nok sammenheng med at deler av eksamen skjer i form av arbeid hjemme, tror instituttleder Arne Halvorsen.

Plagierer fra a til å
Etter innføringen av Kvalitetsreformen er det blitt flere innleveringsoppgaver. En slik arbeidsmåte gjør at universitetsstudentene fristes til å kopiere relevante tekster fra Internet. Her er det flust med analyser av litterære tekster som studenter plagierer.

Halvorsen har eksempler på at enkelte oppgaver er kopiert fra første til siste side. For faglærerne har lært seg å lete etter originaltekster på nettet, når de får mistanke om avskrift.

SAMARBEIDER FOR MYE: Noen ganger "samarbeider" studenter så godt at de ender opp med å skrive helt like oppgaver. Personene på bildet har ikke noe med saken å gjøre.
Illustrasjonsfoto: NTNU SA/GT Nergård
Vil advare studentene
Sent i semesteret i fjor ble de ansatte på instituttet for alvor klar over at den nye ordningen med flere hjemmeoppgaver innebar en ny utfordring for sensorene. I desember ble det oppdaget at en gruppe franskstudenter hadde levert like oppgaver.

- Den gang ble ikke forholdet anmeldt, men vi ga dem ekstra oppgave til muntlig eksamen. Nå er det slutt på å la nåde gå for rett, sier Halvorsen. Når han nå forteller i Universitetsavisa om tilstanden ved eget institutt, er det likevel for å advare studenter ved NTNU om hva studentene risikerer hvis de fusker.

Bare dårlig kildekritikk?
Ved bruk av kilder på nett, skal en oppgi referansene. Halvorsen tror ikke at fuskesakene skyldes dårlig kildekritikk fra studentene og mener at de blir orientert grundig i begynnelsen av semesteret.

Når instituttlederen har konfrontert studenter med konsekvensene av fusk, har han blitt møtt med svar av typen at "da kan de gjøre noe annet et halvt år".
- Skyldfølelsen når ikke akkurat taket, synes Halvorsen.

Ved enkelte studier på andre universitet må studenter undertegne en erklæring på at de ikke har fusket på eksamen. Instituttlederen mener det kan være noe som NTNU også bør vurdere.

Må skape gode holdninger
Også ved Institutt for historie og klassiske fag har man mistanke om at antall oppgaver som er ren avskrift fra nettet har økt. Her vil studentene fra høsten av møte skjerpede krav til kildekritikk, kan instituttleder Steinar Supphellen fortelle.

FAKTA

SØKELYS PÅ K-REFORMEN
Vi nærmer oss slutten på det første studieåret i Kvalitetsreformens tegn. Universitetsavisa setter i en artikkelserie søkelys på konsekvensene av reformen.

Første artikkel (9. mai):
Løser tidsklemma med stud.ass.er
Andre artikkel (10. mai):
Eksamen som om ingenting har skjedd
Tredje artikkel (11. mai):
Presset og overarbeidet!
Fjerde artikkel (12.mai):
Tilbake til skolebenken?
Femte artikkel (13.mai):
SVT vil ikke bruke FS
Sjette artikkel (22.mai):
- Uforsvarlig med mappeevaluering på siv.ing

Leder av Studentutvalget for humaniora og samfunnsvitenskap, Vegard Austmo, ønsker sterkere fokus på nettopp kildekritikk i første semester i bachelorstudiet for alle studenter.

- Det lå vel litt i kortene med innføring av flere hjemmeoppgaver at det ville bli mer fusk. Men det er en forklaring og ingen unnskyldning for det som skjer. Nå må vi tidlig skape gode holdninger hos studentene for å unngå dette framover.

- Skaff jukseprogram
Austmo råder også NTNU til å gjøre som Universitetet i Bergen. Der har de skaffet et dataprogrammet som avslører juks. Programmet sammenligner innholdet i nye besvarelser, med tekster som er innlevert tidligere år. I første omgang skal programmet tas i bruk på ex.phil.-studiet.

- Dette systemet bør vi skaffe oss. Det kan være en del av kvalitetssikringssystemet ved NTNU, foreslår Austmo.

Av Tore Hugubakken

Tror du at K-reformen har ført til mer juks? Send oss din mening.