MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Debutant som venter på kritikk (6.6.04, 21:32)

Studenten Sveinung Mikkelsen debuterer med en heseblesende roman hvor russetid, Quart-festival og sex bare er noen av ingrediensene.

Har du ikke fått med deg den nye boka Zombi, er det kanskje ikke så rart. Sveinung Mikkelsens debutroman ble lansert rett før journalistene gikk ut i streik. Det var litt kjipt, synes debutanten.

- Opplegget for lanseringa sank litt. Det er jo gjennom mediene at folk får vite om at bøker eksisterer, sier 22-åringen fra Bryne, som studerer filmvitenskap ved NTNU.

DEBUTANT: Sveinung Mikkelsen skriver om dop, sex og likegyldighet i boka Zombi. Journaliststreiken har bidratt til færre omtaler og anmeldelser enn det som er normalt. Derfor vet Mikkelsen ennå ikke om han kan kalle seg "kritikerrost debutant".
Første Quart-roman
Romanen tar for seg en gjeng tenåringer som opplever noen intense måneder med både russefeiring og Quart-festival. En slags ulykkelighet og likegyldighet hviler over ungdommen, og det setter spor i deres aktiviteter. Tittelen på boka spiller på den sløvheten og apatien som visstnok preger generasjonen som er rundt 20 år.

Romanen er trolig den første hvor Quart-festivalen dominerer handlingen. Forfatteren var selv på denne festivalen i 2002. Russetid utgjør en annen epoke i boka. Med begivenheter så tett opp til eget liv, har 22-åringen kanskje rett og slett skrevet om seg selv og sine venner?

- Venner av meg vil sikkert kjenne igjen mye av meg i boka, og personene jeg framstiller er realistiske, men dette er slett ingen biografi, lover Mikkelsen.

Annerledes typografi
- Jeg skriver for å underholde. Dette er en total utblåsing av alt jeg har lært de siste fem åra. Jeg ville ikke spare gode ideer til en eventuell ny bok, sier Mikkelsen. Likevel har han ikke tømt hodet helt for ideer, for han er allerede i gang med den vanskelige andreboka.

Zombi skiller seg ut fra andre bøker med en kreativ bruk av typografi.

- Jeg stjeler fra masse forfattere. Det er ikke uvanlig at forfattere gjør det, og at de etter hvert finner sin egen stemme. Jeg har hentet en del tips og triks, blant annet om typograf, sier Mikkelsen.

Han får ikke kribling i magen av å gi ut en roman.

- Det er veldig lite spennende for det hele har tatt så lang tid. Først blir en antatt, da går en fra null til hundre. Så bruker en mange måneder på å arbeide videre med stoffet. Og når den til slutt blir utgitt, er det nesten med et skuldertrekk, sier Mikkelsen.

Ønsker ikke filmatisering
Boka er allerede solgt til Danmark, og interessen er stor også i andre land, ifølge Gyldendal Forlag. En tidligere NTNU-student hos samme forlag er Mads Larsen. Han skrev mye omtalte Pornopung. En bok som har solgt i bøtter og spann, og hvor NRK har kjøpt opsjon på manus.

Mikkelsen er imidlertid skeptisk til eventuelle planer om å lage tv-serie av Zombi, selv om handlingen og karakterene kan friste manusforfattere til å klekke ut en ny serie.

- Jeg ønsker ikke at noen skal lage en teit tv-serie av det jeg har skrevet. Hvis det skjer, skal jeg i så fall ha mye penger for det, sier Mikkelsen med et smil.

Tekst og foto: Tore Hugubakken