MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Skriver i "Nature" om kjønnsroller hos fisk (7.6.04, 15:23)

Forskere ved Institutt for biologi har publisert en artikkel i prestisjeunge "Nature" om den lille fisken tangkutling, som endrer kjønnsatferd fullstendig i løpet av noen få sommermåneder.

FARGERIK FISK: Tangkutlingen er bare 4-5 cm lang, men en fargerik fisk. Hunnen (øverst) er mer sexy jo mer rød-orange hun er på buken, synes den blåstripete hannen (under).
Foto: Elisabet Forsgren.
I mai er hannene tradisjonelt "macho", mens de i juli tar livet med ro og lar seg oppvarte av ivrige hunner. Slike dynamiske kjønnsroller er ikke tidligere påvist hos virveldyr, og forskningsresultatene kan få betydning for forståelsen av reproduksjonsdynamikk hos andre dyregrupper.

Svensk-norsk forskningssamarbeid
Forsker Elisabet Forsgren og professor Trond Amundsen ved Institutt for biologi har sammen med doktorfgradsstudentene Åsa Borg og Jens Bjelvenmark på trykk en artikkel om sitt funn om kjønnsrollemønsteret hos tangkutlingen i siste nummer av det velrenommerte tidsskriftet Nature. Forskningen har skjedd i et samarbeidsprosjekt mellom Kristinebergs Marina Forskningsstation ved Göteborgs Universitet (GU) og NTNU.

Forsgren har tidligere arbeidet ved GU, men er nå begynt i forskerstilling ved NTNU.

Mest macho i starten
Hos den lille fisken tangkutling endres kjønnsrollene totalt i løpet av noen hektiske sommermåneder. I starten på reproduksjonssesongen i mai er hannfiskene i flertall og må konkurrere hardt om hunnenes gunst. Hannene slåss og konkurrerer om å være flinkest til å kurtisere hunner som kommer på besøk.

I RADIOEN: I "Verdt å vite" i NRK P2 kan du i dag onsdag 9.6. kl. 12.00-12.30 høre forsker Elisabet Forsgren ved Institutt for biologi fortelle om de fiskefunn hun har gjort sammen med professor Trond Amundsen.
Foto: Arne Asphjell.
Seinere på sommeren er situasjonen snudd helt om: de fleste hannene er borte mens det vrimler av parringsklare hunner. Da er det plutselig hunnene som er på sjekker'n og konkurrerer om å få parre seg. Hannene kan nå velge og vrake blant villige hunner og gidder ikke lenger kurtisere.

Oppdaget ved en tilfeldighet
Dette skiftet i kjønnsrollemønsteret kom forskerne på sporet av nærmest ved en tilfeldighet. Innfanging av tangkutling til forkningsformål gjorde de selv under snorkling ved svenskekysten. De oppdaget at det var mye færfre hanner sent i sesongen, og at de hannene som fortsatt var på plass ble omgitt av et helt harem av hunner som prøvde å få parre seg. Senere har praktiske undersøkelser konkludert med at kjønnsrollemønsteret endrer seg totalt i løpet av sommeren.

Teori og praksis
- På dette området har den praktiske forskningen ikke helt holdt følge med teoriene, forteller Forsgren. - Teoretiske modeller har i flere år antydet at dyr kunne ha fleksible kjønnsroller, men vi er de første som viser at det er slik hos virveldyr. Tidligere er liknende funn gjort hos en type gresshopper.

"A hot (sea)bed of sex" er overskriften på pressemeldingen som Nature har sendt ut for å markedsføre funnet som er gjort av de skandinaviske forskerne. Ved at resultatene nå presenteres i Nature, håper forskerne at kolleger kan bli stimulert til videre utforskning av dyrenes kjønnsroller. - Kanskje har mange andre dyr like fleksibel kjønnsadferd som tangkutlingen, undrer Forsberg.

Av Arne Asphjell

Les artikkelen i Nature.