MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Google vil tilby søk i faglitteratur (9.6.04, 10:46)

Faglitteratur har inntil nå vært utenfor rekkevidden til de store søkemotorene på nettet. Men nå har Google satt i gang et program for å få kloa i godsakene fra universitetsverdenen.

Det er et problem at man ikke får treff på faglige avhandlinger i de store søkemotorene på nettet, som for eksempel Google. Avhandlingene ligger gjerne i universitetenes egne databaser som ikke er tilgjengelig for de åpne søkemotorene.

GOOGLE VIL HA FAG: Konkurransen er hard mellom søkemotorene. Nå er det universitetenes faglitteratur som skal gjøres søkbare i fulltekst for hele verden.
Ill: NTNU Info./Even Gran
Hvis faglitteratur en sjelden gang er indeksert, havner den gjerne langt med på trefflista. Årsaken er at Google rangerer treff etter hvor mange lenker som finnes inn til dokumentet. Faglige artikler har ikke så mange lenker inn til seg, og blir dermed rangert lavt. Innholdet er likevel svært ettertraktet.

Google vil tilby faglitteratursøk
For å bøte på problemene, har nå Google inngått et samarbeid med en rekke amerikanske universitet, og noen få utenfor USA. MIT (Massachusetts Institute of Technology) er det mest kjente av disse.

Samarbeidet består først og fremst i at universitetene legger inn metainformasjon om faglitteraturen, slik at Google klarer å indeksere den på en best mulig måte. Metainformasjon er "informasjon om informasjon" som gjør det lettere å søke.

Det nye faglitteratursøket er ment å være en del av Googles universitetssøk. Brukerne skal kunne krysse av en boks under "avansert søk" hvis de ønsker å søke i faglitteratur.

Avtalen binder ikke universitetene til å bruke Google alene. De betaler heller ingenting for å få faglitteraturen indeksert i søkesystemet.

- Bibliotekarer liker ikke åpne søkemotorer
- Universitetsbibliotekarer liker ikke åpne søkemotorer som Google. De har gjerne sine egne søkesystem som fungerer veldig godt for samlingen til det enkelte bibliotek.

Dette sier Virginia Massey-Burzio, forskningssjef ved John Hopkins Universitet i USA, til avisa Chronicle of Higher Education. Hun påpeker at det er viktig at forskere får formidlet forskningen sin til flest mulig. Da er det viktig å få rapporter og annen dokumentasjon indeksert og søkbar i de åpne søkemotorene.

Konkurranse om faglitteraturen
Mens Google planlegger sitt faglitteratursøk, jobber andre med den samme ideen. OAIster er navnet på en ny søkemotor for felles faglitteratursøk. Den utvikles ved Universitetet i Michigan. "OAI" står for "Open Archives Initiative".

Universitetet i Michigan mistenker at Google prøver å inkludere OAIster-materiale i sitt søk uten tillatelse, slik at Google-søket skal bli mest mulig fullstendig. Da Chronicle of Higher Education prøvde å spørre Google om dette, ønsket de ikke å uttale seg.

Med andre ord: Konkurransen er hard, og faglitteratur er ettertraktet vare for søkemotorene.

Kan dette være noe for NTNU?
Universitetsbiblioteket ved NTNU (UBiT) har ikke fått noen henvendelser fra Google eller andre åpne søkemotorer om tilgang til NTNUs faglitteraturbaser.

Seksjonssjef ved Seksjon for utvikling og samordning ved UBiT, Arnt Dragsten, stiller seg i utgangspunktet positiv til Googles prosjekt.
- Jo flere som har tilgang på våre fagdatabaser, jo bedre, sier Dragsten.

Han legger imidlertid til at Google må forholde seg til standardprotokollen for metadata som UBiT bruker. Denne protokollen heter "Z39.50". Dragsten ser ikke for seg at UBiT kan gjøre noen spesialtilpasninger bare for Google.

Seksjonssjefen forteller videre at UBiT er i ferd med å kjøpe inn en ny biblioteksportal i samarbeid med de andre norske universitetene. Denne vil gi brukerne ved NTNU en felles inngang til alle databaser over faglitteratur som UBiT disponerer, både enhetsspesifikke og fagspesifikke. Det vil også bli mulig å finne digitale versjoner av faglitteratur via denne portalen.

Av Even Gran