Steingal og begeistret
(9.6.04, 10:46) Treffer du unger som svinger steinhammer og snakker begeistret om granitt og gneis, er det temmelig sikkert at de har møtt Allan Krill. |
ENESTÅENDE TILBUD: Geologiekspedisjonen er et gratistilbud til alle femteklassene i Trondheim. Ungene på bildet er elver ved Hallset skole. |
Den allsidige NTNU-professoren har ledet et førtitalls geologiekspedisjoner for byens femteklasser dette skoleåret.
Hvorfor han gjør det? Svaret er enkelt:
– Fordi det er artig, og fordi jeg syns unger skal vite noe om geologi, sier Krill.
Dinosaurer i Trondheimsfjorden?
Ekspedisjonene starter utenfor Schøninghuset, der det er både skifer, granitt, gneis og andre bergarter å se på. Allan forteller hva som kjennetegner de forskjellige bergartene, og litt om hvorfor de har blitt sånn.
Så begynner ekskursjonen med en tur blant krystaller og fossiler på museet. Allan deler ut biter av et fossil og ber ungene gjette hva de holder i hånda. Forundret hører de at det er biter fra et ekte dinosauregg, ca 70 millioner år gammelt, og interessen skjerpes.
– Det er bare ett sted i hele Norge at det kanskje finnes dinosaurfossiler, og det er innerst i Trondheimsfjorden, forteller Allan. Nå har han forsamlingen i sin hule hånd.
|
LETT Å FORME: Ungene finner ut at kleberstein er så myk at de kan risse med neglen. |
Annerledes byvandring
Etter et par dramatiske filmklipp fra store kvikkleireras er det tid for ekskursjon i felten. Følget vandrer gjennom byen med Kristiansten festning som mål. Underveis er det stopp ved Nidarosdomens restaureringsverksted, en forvitret trapp av gammel naturstein, Statens hus og Gamle bybro. På brua holder Allan en miniforelesning om grunnforholdene i Midtbyen, som består av løsmasser og marin leire.
– Eneste sted med fast fjell er overfor Bybrua, du kan se toppen stikke opp som ei lita øy, forklarer Allan og peker oppover Nidelva.
Trondheim på havets bunn
Ved Duedalen får tiåringene en leksjon om kvikkleireraset som gikk der i 1625. Deretter rettes oppmerksomheten mot Byåsen og den gamle strandlinja ved Havstein.
- Tenk at store deler av Trondheim lå under vann i istida! Ungene lar seg fremdeles fascinere, men begynner å bli litt slitne. Så har da også ekspedisjonen vart i tre timer.
Siste post er fjellet under festningen, som hovedsakelig består av de to hovedbergartene i Trondheim, grønnstein og granitt.
|
TRONDHEIMS UNDERGRUNN: Ved turens endepunkt, Kristiansten festning, forklarer Allan om grønnstein og granitt. |
Hvit, finkornet granitt med innlag av glimmer. Femteklassingene vet nå at denne bergarten er spesiell for Trondheim, og at hvit granitt faktisk heter trondhjemitt over hele verden. De har også lært at stein som ser kjedelig og grå ut på utsida, kan være utrolig spennende inni.
Det skulle ikke forundre oss om sportsbutikkene selger ekstra mange steinhammere i sommer.
Tekst og foto: Synnøve Ressem På Allans nettsider forklarer han mer om ulike bergarter.
|