MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studenter gnomet Hovedbygningen (24.6.04, 12:45)

To hagegnomer har blitt plassert på utsiden av Hovedbygningen på Gløshaugen. Studenter ved Omega verksted står bak kunststuntet, som ga mange NTNU-ere og tilreisende en overraskelse torsdag morgen.

TO GNOMER: Mange fikk seg en latter etter å ha oppdaget de to gnomene over inngangspartiet til Hovedbygningen på Gløshaugen torsdag morgen. Gnomene er ringet inn.
Foto: Tore Hugubakken
Ca. 15 meter oppe på utsiden av det ærverdige gamle bygget kan man se de to nissene, som skuer utover byen. Figurene er tjoret fast.

Elektrostudenter står bak
Gnomene er laget i pappmache og skal visstnok forestille en hawainisse og en dansebandnisse. De ble plassert på Hovedbygningen ved 02-tiden natt til torsdag, forteller sivilingeniørstudent Ole Martin Pedersen.

Han tok bilder da gnomene ble utplassert, men benekter at han ellers har noe med den spesielle kunstaksjonen å gjøre. Det skal ha vært fire studenter fra "Omega verksted" som monterte gnomene. Dette er en forening for elektrostudenter ved NTNU.

Studentene brukte fjellklatrerutstyr. To av dem klatret ut av et takvindu på Hovedbygningen, mens to andre sikret dem med tau. Monteringen foregikk i det stille. Nattevakten i kjelleren i Hovedbygningen merket ikke det som skjedde i løpet av natta.

- Trengte skulpturer
På bildene til Pedersen er ansiktene til de involverte sladdet, men fotografen benekter likevel at de har gjort noe ulovlig. Ettersom studentene er utstyrt med nøkkelkort til Hovedbygningen, har de ikke brutt seg inn. Men de har altså tatt seg ut av huset på noe uortodoks vis. Spørsmålet er hva som er meningen med aksjonen?

NATTARBEID: Gnomene under utplassering natt til torsdag:
Fotos: Ole Martin Pedersen
- De som står bak dette har lenge sett at det er to ledige nisjer i fronten på Hovedbygningen som er glimrende egnet for skulpturer. Dette ville de gjøre noe med, sier Pedersen.

Ikke rektor og u.dir
Den ene av gnomene er utstyrt med kjede, mens den andre er uten. Det fikk enkelte til å tro at Hovedbygningens to mest prominente beboere, rektor Eivind Hiis Hauge og universitetsdirektør Per Ivar Maudal, hadde stått modell. Men dette benekter Ole Martin Pedersen.

- Nei, nei. Den ene figuren er en Hawaiinisse, og den andre er modellert etter medlemmene i bandet ”Gert Jonnys” (Se bilde til høyre). Det er rett og slett en dansebandnisse, sier Pedersen.

Mer lik Nidarosdomen
Folk har tatt feil av Hovedbygningen og Nidarosdomen tidligere. Med de to universitetsgnomene er Hovedbygningen blitt enda mer lik Vestfronten på Nidarosdomen. Hvis gnomene får stå i fred noen uker, kan Hovedbygningen også bli en sommerattraksjon i Trondheim.

Det er for øvrig ikke første gang at Hovedbygningen blir utsatt for ”angrep” fra studenthold. I advendtstiden for noen år siden var ukjente gjerningsmenn i sving inne i aulaen, hvor de skar av de to øverste metrene av ei fem meter høy julegran – med julepynt og stjerne i toppen.

Studenter ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) er også kjent for å utsmykke universitets hovedbygning i Boston på spesielt vis.

Blir fjernet på fredag
- Dette må vi få bort så fort som mulig. Vi kan ikke ha noe slikt på NTNUs hovedbygning, sier en ferierende teknisk direktør ved NTNU, Kjell Næsje.

- Gnomene vil bli fjernet i morgen, fredag, får vi høre fra seksjonssjef Jan Sætherhaug i Teknisk avdeling.

Ingen av dem vil spekulere i om NTNU bør gå til ytterligere reaksjoner mot studentene som har gjort dette. - Det blir opp til universitetsdirektøren, sier Kjell Næsje.

Men universitetsdirektøren tenner slett ikke på alle pluggene når Universitetsavisa forteller om gnom-stuntet.

- Jeg tror ikke vi kommer til å reagere så voldsomt på dette. Jeg har mange oppgaver å konsentrere meg om som er viktigere og mer interessante enn dette, sier direktør Per Ivar Maudal i en kort kommentar.

MODELLER: Disse herrene skal visstnok ha stått modell for "dansebandnissen" som nå pryder NTNUs Hovedbygning.
Av Tore Hugubakken, Even Gran og Jan Erik Kaarø

Se alle bildene til Ole Martin Pedersen.