MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

TECHNOLOGY TRANSFER OFFICE:
Fra null til 17 på åtte måneder (30.6.04, 17:11)

Fullt trøkk fra starten er TTO-sjef Karl Klingsheims filosofi. Kontoret som skal bidra med å omsette forskerideer fra NTNU til business har allerede 17 ansatte.

NORSK TILNÆRMING: - Vi har en annen måte å tenke på i Norge, mener Klingsheim, som ikke ukritisk vil overføre amerikanske metoder til NTNU.
"Administrasjon som vokser på bekostning av forskning og undervisning", vil kanskje noen tenke. Vent litt med eventuell skepsis. Technology Transfer Office er et eget aksjeselskap, heleid av NTNU. Det er lovendringen knyttet til patentrettigheter som har fått alle norske universitet til å etablere selskap av TTO-typen. Og det er ikke 17 fast ansatte ved kontoret. De fleste er innleid på deltidsbasis, eller knyttet til senteret gjennom lignende virksomhet i andre deler av NTNU-systemet.

Men sjefen sjøl. Karl Klingsheim, er fast ansatt. Og han har klare forestillinger om hva Technology Transfer Office skal være for NTNU.

Ikke patentpoliti
- Vi skal ikke være noe patentpoliti, understreker han. - Kontoret skal følge loven, men vi er ikke fokusert på rettigheter. Vårt slagord er "Nye verdier for deg", forkynner han, og legger til: - Og litt for Kongeriket.

FAKTA

Technology Transfer Office
ble stiftet 22. oktober 2003 etter vedtak i NTNUs styre, og er organisert som et heleid aksjeselskap: NTNU Technology Transfer AS. Kontoret har vært operativt siden årsskiftet, med professor II ved industriell økonomi Karl Klingsheim som leder. 17 personer er tilknyttet kontoret per 1. juli 2004.

TTO-gjengen vil ut og drive oppsøkende virksomhet, snakke med forskerne og finne ut hva som kan utrettes sammen med TTO. – Vi vil bygge tillit, hvis vi ikke klarer det, er vi ille ute, mener han.

Konvertert skeptiker
Og det er han i ferd med å gjøre. Professor Olav Smidsrød, som tidligere har uttrykt skepsis til den nye lovgivningen og universitetets planer om bistand til forskere, er nå konvertert, opplyser Klingsheim.

Klingsheim bekjenner seg til samme filosofi som sin kollega Gerald Barnett ved University of California Santa Cruz, som mener at forskningsresultater med kommersielt potensial slett ikke trenger å resultere i en ny bedrift. Det kan være mer å hente på å henvende seg til eksisterende bedrifter.

UFORMELL ATMOSFÆRE: Det er lagt til rette for diskusjoner rundt kaffebordet i lokalene til Technology Transfer Office. TTO-sjef Karl Klingsheim (t.v.) i engasjert ordveksling med sin gode hjelper Eivind Andersen. Sistnevnte har et spesielt ansvar for det medisinsk-tekniske miljøet (gründer, Scandinavian Customized Prothesis).
Idéjakt pågår
Klingsheims TTO-kollega Eivind Andersen understreker at all erfaring tyder på at ikke alle forskere egner seg til å ta egne ideer til kommersialisering. TTO er derfor opptatt av å bygge team rundt aktuelle ideer, fremfor å dytte forskerne og deres ideer ut i markedet.

TTO er samlokalisert med Sinvent på Valgrinda. Staben består av seks seniorer med erfaring fra forskning, industri og finansiering. I tillegg er åtte traineer engasjert for inntil et år.

– Våre traineer er rekruttert fra nyutdannende studenter med bakgrunn i entreprenørskap – engasjerte og intelligente mennesker som skal bistå i kartlegging og utvikling av aktuelle ideer, forteller Klingsheim.

- Vi kan ikke bare sitte stille og ta det som måtte komme inn, påpeker han. En slik strategi kan virke for de store og etablerte, som Stanford og MIT, men vi må ut i felten.

3D visualisering som business?
Da UA besøkte TTO var de ferske traineene i gang med å analysere muligheten for kommersialisering av et tredimensjonalt visualiseringskonsept utviklet ved NTNU. Gruppen diskuterte bl.a. mulige anvendelsesområder, størrelse på markedet og konkurransebilde.

IVRIGE TRAINEER: Sterkt engasjement og "drive" hos trainee-gruppen som tester om aktuelle forretningsideer holder vann.
Traineenes kritiske analyse kunne tyde på at dette ikke vil være en kandidat for kommersialisering. "Ullent kostnadsbilde, mange substitutter på markedet, trenger partnerskap", var noen av de utsagn som kom fram under vurderingsrunden.

Første firma er etablert
Andersen forteller at man til høsten starter en systematisk kartlegging av NTNUs fem tematiske satsingsområder, og at man allerede er godt i gang innenfor medisinsk teknologi, og energi og miljø.

Kontoret har allerede 127 ideer registrert i sin database. Vel tjue av disse er funnet så interessante at de er til mer grundig vurdering i øyeblikket. Fire ideer er kommet så langt at de er på det som kalles konseptstadiet. Og TTO har allerede bistått i etableringen av ett nytt selskap, Smart Generator, som er et søsterfirma av Smart Motor (elkraftprofessor Robert Nilssen).

NTNU et hode foran
Klingsheim er ivrig på å understreke at NTNU er kommet lengst i TTO-løypa av de norske universitetene.

– Universitetet i Oslo har brukt ett år på å utrede muligheten, vi setter full fart framover, sier den entusiastiske sjefen, og poengterer at NTNU er heldig som har et godt tilfang av studenter som kan entreprenørskap.

Tekst og foto: Arne Asphjell

TTO på nett.