MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Tre store til Trondheim (1.7.04, 13:08)

I løpet av kommende år kan du vandre fra dinosaurene, via Kina og til unionsoppløsningen på Vitenskapsmuseet.

Utstillingen Techne- teknologi og det moderne Norge skal vise Norges utvikling mot et moderne industrisamfunn – og er en reise gjennom en teknologisk hverdag. Techne er delt i seks fortellinger; Familien, Fabrikken, Frykt og kontroll, Industrialisert natur, Helse og Reisen. Ved hjelp av disse temaene vises teknologiens betydning for mennesker og samfunn, både på godt og vondt.

VITENSKAPSMUSEET skal huse tre store utstillinger det kommende året.
Foto: Lars Kr. Iversen
Etter 2005 skal Techne inngå som en del av kunnskapsparken Faros, som er under etablering. Faros skal bli et av NTNUs bindeledd mellom universitet og by, og tanken er å gjøre universitetet mer tilgjengelig for folk flest.

Når? Fra 28.mai og ut sommeren står Techne på Vitenskapsmuseet. Den skal også på turne flere stedet i Norge og i utlandet før den settes opp som permanent utstilling i kunnskapsparken Faros på Kalvskinnet.

Hvorfor? I 2005 er det 100 år siden unionen mellom Norge og Sverige ble oppløst. Fire nasjonale utstillinger om det nye Norge i det 20. århundre er en del av markeringen. I Trondheim får vi altså Techne, hvor målet er å overraske, skape debatt og refleksjon.

Hva stilles ut? Til hvert tema lages seks bokser med hver sin tilknyttede installasjon. Hver boks utstyres med bilder, multimedia, lys, litt tekst og objekter som knyttes til de forskjellige fortellingene.

Fra digre dyr til drivstoff
Fra dødelige dinosaurer til oljealderen er et todelt prosjekt, med vandreutstillingen "Dødelige dinosaurer", som er laget ved Universitets naturhistoriske museer i Oslo. I tillegg kommer egenproduksjonen "Fra tidlige geologiske perioder til oljealderen".

T-REX kommer helt sikkert til høsten.
Det er første gang en så svær dinosaurutstilling kommer til Trondheim. Museets egenproduksjon er en kombinasjon av utstillinger, forelesninger og et temahefte. Kunnskapen om temaet kommer fra fagmiljø ved NTNU, Sintef, NGU og Statoil.

Når? 4. september til 1. desember 2004.

Hvorfor? Øke interessen for sentrale naturvitenskaplige og teknologiske tema. De to utstillingene vil vise hvordan geologiske prosesser har ført til at biologisk materiale fra dinosaurenes dager nå er blitt til ressurser vi utnytter.

Hva stilles ut? "Dødelige dinosaurer": Et 13 meter langt og 5 meter høyt Tyrannosaurus Rex-skjelett, ni mindre skjeletter og en to meter lang dinosaur-hodeskalle. Alle dinosaurene faktaforklares med kjennetegn, anatomi, størrelse, funnsted og dødsårsak, og dinosaurens liv vises ved hjelp av humoristiske tegneserieruter.

"Fra tidlige geologiske perioder til oljealderen": Fossilt materiale, planter, borekjerner og oljeprøver fra midtnorsk sokkel.

TERRAKOTTAFIGURER fra en gammel kinesisk keisergrav blir å se høsten 2005.
En titt inn i keiserens grav
En av de betydeligste keiserne under det Vestlig Han dynastiet i Kina var en herremann ved navn Jingdi (Liu Qi, 157-141 f.Kr). Med utstillingen Keiseren i Midtens Rike får vi et glimt av hans liv, og med det – et inntrykk av Kinas rikeste perioder; de ekspanderte sine ytre grenser, folketallet økte og de hadde en indre fredsperiode.

Under Han-dynastiet ble noe av det ypperste innenfor kinesisk kunsthåndtverk til. Arkeologer fant over 60.000 gjenstander i Jingdis mausoleum, og 200 av disse finner veien til Trondheim.

Når? Fra midten av september 2005 og ut året.

Hvorfor? Det fokusers på de materielle verdiene som omgav keiser Jingdi og hans hoff, og vil illustrere det sosiale, kulturelle og religiøse miljøet i perioden. Samtidig handler det om den kinesiske kultur – og samfunnsutviklingen under dynastiet. Utstillingen er blitt til i forbindelsen med 50-årsjubileet for opprettelsen av diplomatiske forbindelser mellom Kina og Norge, og er et initiativ fra tre av Norges største museer; Universitetets Kulturhistoriske Museer ved Universitetet i Oslo (UKM/UiO), Arkeologisk museum i Stavanger (AmS)og Vitenskapsmuseet ved NTNU.

Hva stilles ut? 200 gjenstander fra Jindis mausoleum, bilder fra utgravingene og en visuell gjennomgang av historien og dens betydning for Kina.

Av Beate Horg

Les mer om Faros.
Les mer om Kina-utstillingen.