Mykfagene vinner terreng
(20.7.04, 14:15) Årets opptaksgrenser ved NTNU viser at myke fag som musikk, drama, media og film øker sin oppslutning. Teknologifagene er mindre interessante for årets søkere. |
VIL LAGE INNHOLD: Årets opptaksgrenser ved NTNU tyder på at dagens utdanningssøkere heller vil lage innhold for TV, enn selve TV-apparatene. |
Tallene som ble offentliggjort fra Samordna opptak i dag taler sitt klare språk. Studieprogram som musikkvitenskap, musikkteknologi, drama og medieproduksjon er populære som aldri før. Filmvitenskap har ved dette opptaket måttet innføre inntakssperre på grunn av den økte tilstrømmingen. Dette faget har tidligere vært åpent.
Nedtur for de fleste teknofagene
På den andre siden finner vi de tradisjonelle teknologifagene. Her har det blitt lettere å komme inn enn i fjor. Fag med markert tilbakegang er geologi og petroleumsteknologi, datateknikk, kjemi og bioteknologi, energi og miljø, kommunikasjonsteknologi samt ingeniørviteskap og IKT.
Arkitekt, fysikk, marin teknikk, produktutvikling og produksjon samt industriell design har omtrent samme oppslutning som i fjor.
Kun to av siv.ing.-fagene har høyere opptaksgrenser enn i fjor. Dette er bygg og miljøteknikk, og industriell økonomi.
Medisinstudiet i ensom majestet
Medisinstudiet er det desidert vanskeligste NTNU-studiet å komme inn på. Hele 69,2 poeng kreves for å komme inn her på ordinær kvote. På andreplass kommer siv.ing.-faget industriell økonomi med et inntakskrav på 64,7 poeng.
Deretter følger medieproduksjon (64,3), musikkteknologi (63,2), industriell design (62,8) og arkitekt (62,5).
Til sammenligning har de øvrige siv.ing.-studiene (unntatt industriell økonomi, industriell design og arkitekt) et gjennomsnittlig inntakskrav på 48,1 poeng.
- Reflekterer det vi visste fra før
Når søkertallene for et fag går opp, øker også opptaksgrensen. Derfor er ikke opptakssjef Knut Veium overrasket over tallene.
- Allerede da vi så søknadstallene i april, visste vi at inntakskravene kom til å fordele seg langs disse linjene, sier han.
- Det er tydeligvis mer populært å produsere for TV, enn å produsere TV-apparater, legger han til.
Av Even Gran
Se alle opptakstall hos Samordna opptak |