Terrassesjokk i sommervarmen
(8.8.04, 10:12) Det er ikke bare sola som sørger for høy temperatur på HF-fakultetet for tida. I løpet av sommeren er det kommet opp en takterrasse, som etter manges mening er både gørstygg og utenfor all byggeskikk. |
SKREKKBLANDET FRYD: Eli Wold og Anne Brit Vigen setter pris på luftemulighet i lunsjpausen, men syns den nye terrassen er alt annet enn vakker. |
- Det er ikke noe i veien med terrassen i og for seg. Den hører bare ikke hjemme her, den skulle ha vært på ei hytte! Stilkrasj de luxe, sier Eli Wold og Anne Brit Vigen ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap.
Dermed har de, i svært i milde ordelag, gitt uttrykk for gjengs mening om det nye bygningselementet på taket av Bygg 3 på Dragvoll.
Feilplassert bonderomantikk
Stridens tema er utført i kraftig, trykkimpregnert tre, i en bonderomantisk byggestil, som leder tankene på koselige, gamle stabbur fra Gudbrandsdalen. Så fjernt du antakelig kan komme fra det opprinnelige uttrykket til Henning Larsen, den verdensberømte arkitekten som skapte Dragvollkomplekset på 1970-tallet. Bygningene ble prisbelønnet og dannet en ny skole for undervisningsbygg over store deler av Europa.
Ikke hørt
Brukerne av bygningene henholdsvis ler eller gråter over tildragelsen og spør hvordan i all verden dette får lov til å skje. Ifølge underdirektør Ingrid Aukrust ved HF-fakultetet har brukerne overhodet ikke blitt hørt i saken.
|
STILBRUDD: En pryd for enhver tømmerhytte, men fjernt fra prisbelønnet 70-tallsarkitektur i glass, tegl og betong. |
- Fakultetet fikk beskjed om at de gamle terrassene måtte utbedres på grunn av problemer med fukt og mugg. Dette er en gammel sak. Allerede i 1999 kontaktet vi Teknisk avdeling og ba om en løsning som gjør det mulig å bruke terrassene. Vi ba om en enkel platting, ikke en massiv hytteterrasse, understreker Aukrust. Hun syns resultatet både er respektløst og forferdelig trist. - Det er helt sikkert mulig å finne løsninger som både er bedre og billigere, sier Aukrust.
Ikke spurt
Teknisk direktør Kjell Næsje opplyser at det er en underentreprenør som har satt opp takterrassen. Han kjenner ikke detaljene i byggesaken og viser til seksjonssjef Geir Nilsen.
Seksjonssjefen er på ferie og ikke tilgjengelig for kommentar. Det er imidlertid arkitekt Per Knudsen, som var involvert i Dragvoll-utbyggingen med delprosjekter.
Knudsen er forundret over at NTNU ikke har spurt om råd i sakens anledning.
- Det hadde kostet lite å gjøre dette på en annen måte, fastslår han.
- Men fins det ikke restriksjoner for inngrep i monumentale bygg som universitetsbygningene på Dragvoll?
- Det burde ikke vært lov, men vi må akseptere at bygninger er under evig forandring. Arkitektur er omfattet av åndsverkloven, men den er vanskelig å anvende i praksis. Byggherren har sannsynligvis alt på det tørre rent juridisk. Men jeg syns resultatet er begredelig og vitner om total mangel på respekt, avslutter Knudsen.
Tekst og foto: Synnøve Ressem |