MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Mer marine produkter til Japan (12.8.04, 15:32)

Japanseminaret som ble arrangert ved NTNU i tilknytning til Fiskerimessen, konkluderer med at det er et stort potensial for å utvide eksporten av sjømat til Japan. Til og med tang kan foredles og eksporteres.

- Vi høster 160.000 tonn med tang og tare i året, og det er bare 4 prosent av tilveksten, kunne professor Bjørn E. Christensen fortelle.

Professor Bjørn E. Christensen (t.h.) demonstrerer hvordan man får momentan geldannelse når alginat helles i kalsiumklorid. Gelkulene som dannes, brukes som tilsetning til mange typer matvarer og næringsmidler. Hishai Saito er postdok-stipendiat ved bioteknologi på NTNU. Han er ivrig fisker og trives godt i Trondheim.
Christensen presenterte forskningen ved NOBIPOL (Norsk Biopolymer Laboratorium ved NTNU), som har et utstrakt samarbeid med Japan innenfor dette feltet, på både forskning og næringsliv.

Norges nasjonalmolekyl
Alginater brukes i flere typer matvarer, samt i fôr til kjæledyr. Det ”lange og hengslete” alginatmolekylet har fått betegnelsen ”Norges nasjonalmolekyl”, og kan skreddersys til å fylle mange formål. For eksempel kan det brukes til å stimulere immunsystemet hos mennesker, dyr og fisk. Det kan brukes til å lage fiskefor-pellets og til innkapsling av celler. Tang og tare er kilde for alginater, men også visse bakterier produserer alginater.

Rekeskall til slanking
Kitosaner er en annen polymer som kan fremstilles fra kitin som er en av hovedbestanddelene i for eksempel rekeskall. Kitosaner kan brukes som slankemiddel, nesespray og til vannrensing. Kitosaner kan også brukes i forbindelse med genterapi, og til genetisk modifikasjon av for eksempel planter. - Men i slike tilfelle må man trå varsomt, påpeker Christensen.

- Japanerne er godt orientert om hvordan kroppen påvirkes av kostholdet, opplyste Miguel A. Guiterrez. – De har et godt inntrykk av Norge som et rent land, og det gjør det lettere å vinne innpass, mener han.
Hyperaktive barn
Tine er en av de norske bedriftene som snuser på denne delen av det japanske markedet. Miguel A. Guiterrez fra Tine har vært på en flere ukers rundtur i Japan for å sondere mulighetene. Han er også optimistisk med tanke på eksportmulighetene.

– Flere japanske barn enn før er hyperaktive, kunne Guiterrez opplyse. Årsaken er at de har lagt seg til et vestlig levesett med inntak av mer sukker. For å dempe den økende villskapen er det gunstig å få mer umettede fettsyrer inn i kostholdet, og det har Tine og Norge et godt utgangspunkt for å kunne tilby.

Tekst og foto: Arne Asphjell

NTNUs Japan-program.