Giftkryp på Gløshaugen
(20.8.04, 13:44) Noen småkryp har et skrekkinngytende utseende, men er ganske harmløse. Andre virker fredelige og ufarlige, men er proppfulle av dødelig gift. I neste uke kan du oppleve begge varianter på nært hold i Realfagbiblioteket. |
LIVSFARLIG: Skorpionen androctonus australis dreper flere mennesker hvert år. |
Anledningen er utstillingen Farlige småkryp med helsemessig betydning, som åpner mandag 23. august. Den består av høyst levende dyr, fra mer enn 30 forskjellige arter, som har til felles at de er mer og mindre giftige. Vi får blant annet se eksemplarer av verdens giftigste skorpioner, vampyrinsekter, sorte enker og andre skumle edderkopper. Samtlige blir forvart i utbruddssikre glassbur under oppholdet.
Landets største
Universitetsbibliotekar og zoolog Jan Ove Rein er ansvarlig for utstillingen, som blir den største og mest omfattende som noen gang er vist her til lands. For eksempel vil samtlige fem arter av edderkoppen sorte enker være representert. Og skorpioner fra alle verdenshjørner.
|
PERUANSK BREGNESPISER |
Rein skrev i sin tid hovedoppgave om skorpioner, ved NTNU.
Kjent fra TV
Til daglig jobber han ved Medisinsk bibliotek, men bruker en del av stillingen til formidling fra eget fagfelt. Mange vil sikkert huske ham fra et fast innslag i TV-programmet Newton, ”Jan Olavs hule”. Innslagene ble filmet hjemme hos Rein, der han har terrarier med mellom 300 og 400 insekter og andre småkryp.
|
SKOLOPENDER |
- Utstillingen i Realfagbygget er vinklet mot helse, opplyser Rein. – Utgangspunktet er at denne dyregruppen er omspunnet med mange myter og redsel som ofte er ubegrunnet. Jeg vil bidra med faktaopplysninger og forhåpentligvis knekke noen av mytene.
Skorpionjakt på Byåsen
Kunnskapsformidlingen omfatter også et eget nettsted www.ub.ntnu.no/scorpion-files, som blir flittig besøkt over hele verden. Her svarer han også på spørsmål. Mange kommer fra nordmenn i utlandet, som har oppdaget skorpioner i nabolaget og er usikre på hvordan de skal takle det.
|
EKSPERTEN: Jan Ove Rein er landets fremste ekspert på skorpioner. Foto: Synnøve Ressem
|
Innimellom blir det også bruk for spesialkunnskapene hans i hjemlige farvann. For et par dager siden ble han utkalt for å undersøke en bobil på Byåsen. Den bekymrede bileieren hadde nettopp vært på ferie i Kroatia, og trodde at en skorpion hadde sneket seg med i lasten.
Etter grundig undersøkelse med ultrafiolett lys (skorpioner er fluoriserende)kunne Rein berolige med at bilen var tom for uønskede blindpassasjerer.
Av Synnøve Ressem
Alle insektbilder: Jan Ove Rein (copyright) |