Ultralyd for arkeologer
(24.8.04, 13:12) Jordradaren som er utviklet i elektromiljøet ved NTNU, er nå blitt et kommersielt produkt. I disse dager er den i bruk i Haugesund for å analysere hustuftene etter Harald Hårfagre. |
KLARGJØRING: Egil Eide og Pål-Aanund Sandnes fininnstiller jordradaren på kjent grunn ved Hovedbygningen, før avreise til Haugesund og analyse av vikingtufter.
|
Jordradaren, som er utviklet av det ferske firmaet 3d-Radar, kan betegnes som en ”arkeologenes ultralyd”. Ved hjelp av radarbølger som sendes ned i jorda og reflekteres tilbake, kan 3d-Radar ved hjelp av avansert bildebehandling bygge opp et tredimensjonalt bilde av det som befinner seg under bakken.
Dagens utgave av radaren kan gå helt ned til 3-5 meters dybde, avhengig av jordsmonnet. Dermed blir instrumentet et nyttig verktøy for det man kan kalle ”ikke-destruktiv arkeologi”.
Spor etter Harald Hårfagre
Konstruktøren Egil Eide og hans folk har allerede hatt flere oppdrag på dette feltet. Tidligere har de vært ved Kjevik flyplass og søkt etter nedgravde flyvrak for Forsvarsmuseet. Denne uka er de i Haugesund og analyserer hustuftene etter Harald Hårfagres kongsgård.
Det såkalte Avaldsnesprosjektet er oppdragsgiver, og en av oppgavene blir å finne ut om det finnes hittil ukjente vikinggraver i dette området.
|
OPTIMIST: – I denne fasen tar vi en del oppdrag med jordradaren for å gjøre produktet vårt kjent, opplyser en optimistisk Egil Eide. Men det er salg av utstyret firmaet vil konsentrere seg om. Prisen er fra 100.000 euro og oppover.
|
Bred anvendelse
Jordradaren har et bredt spekter av anvendelser: minerydding, påvisning av kabler og kloakkledninger, undersøkelser av vei- og jernbanetraseer, for å nevne noe.
– Vi ser kommunesektoren som en interessant kundegruppe, opplyser daglig leder Egil Eide. Entreprenører er en annen gruppe han vil henvende seg til. Han nevner et aktuelt eksempel: oppføring av nye bygg på en branntomt. – Ved å analysere grunnen med jordradaren, kan man kartlegge risikoen for å støte på fortidsminner som vil kreve spesialbehandling av området.
Alene i verden
Etter flere år med utvikling er den enestående jordradaren nå klar for markedet. Den debuterte på messe i Nederland på forsommeren, og firmaets salgssjef har nylig vært på turné i USA. Første salgskontrakt er under avslutning, og et firma i Hellas blir første internasjonale kunde.
Trondheimsfirmaet er alene i verden om å tilby utstyr som kan samle inn høyoppløselige tredimensjonale data av det som befinner seg under bakken.
Tekst og foto: Arne Asphjell 3d-Radar på nett
|