MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ultralyd for arkeologer (24.8.04, 13:12)

Jordradaren som er utviklet i elektromiljøet ved NTNU, er nå blitt et kommersielt produkt. I disse dager er den i bruk i Haugesund for å analysere hustuftene etter Harald Hårfagre.

KLARGJØRING: Egil Eide og Pål-Aanund Sandnes fininnstiller jordradaren på kjent grunn ved Hovedbygningen, før avreise til Haugesund og analyse av vikingtufter.
Jordradaren, som er utviklet av det ferske firmaet 3d-Radar, kan betegnes som en ”arkeologenes ultralyd”. Ved hjelp av radarbølger som sendes ned i jorda og reflekteres tilbake, kan 3d-Radar ved hjelp av avansert bildebehandling bygge opp et tredimensjonalt bilde av det som befinner seg under bakken.

Dagens utgave av radaren kan gå helt ned til 3-5 meters dybde, avhengig av jordsmonnet. Dermed blir instrumentet et nyttig verktøy for det man kan kalle ”ikke-destruktiv arkeologi”.

Spor etter Harald Hårfagre
Konstruktøren Egil Eide og hans folk har allerede hatt flere oppdrag på dette feltet. Tidligere har de vært ved Kjevik flyplass og søkt etter nedgravde flyvrak for Forsvarsmuseet. Denne uka er de i Haugesund og analyserer hustuftene etter Harald Hårfagres kongsgård.

Det såkalte Avaldsnesprosjektet er oppdragsgiver, og en av oppgavene blir å finne ut om det finnes hittil ukjente vikinggraver i dette området.

OPTIMIST: – I denne fasen tar vi en del oppdrag med jordradaren for å gjøre produktet vårt kjent, opplyser en optimistisk Egil Eide. Men det er salg av utstyret firmaet vil konsentrere seg om. Prisen er fra 100.000 euro og oppover.
Bred anvendelse
Jordradaren har et bredt spekter av anvendelser: minerydding, påvisning av kabler og kloakkledninger, undersøkelser av vei- og jernbanetraseer, for å nevne noe.

– Vi ser kommunesektoren som en interessant kundegruppe, opplyser daglig leder Egil Eide. Entreprenører er en annen gruppe han vil henvende seg til. Han nevner et aktuelt eksempel: oppføring av nye bygg på en branntomt. – Ved å analysere grunnen med jordradaren, kan man kartlegge risikoen for å støte på fortidsminner som vil kreve spesialbehandling av området.

Alene i verden
Etter flere år med utvikling er den enestående jordradaren nå klar for markedet. Den debuterte på messe i Nederland på forsommeren, og firmaets salgssjef har nylig vært på turné i USA. Første salgskontrakt er under avslutning, og et firma i Hellas blir første internasjonale kunde.

Trondheimsfirmaet er alene i verden om å tilby utstyr som kan samle inn høyoppløselige tredimensjonale data av det som befinner seg under bakken.

Tekst og foto: Arne Asphjell

3d-Radar på nett