MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Feltkurs til landet i eventyret (11.9.04, 15:56)

Den idylliske øygruppen Sør-Gjæslingan utenfor Vikna i Nord-Trøndelag innvaderes hvert år av entusiastiske geografistudenter fra NTNU.

- Vi startet med disse turene i 1994 og da var det rundt åtti studenter med på turen. Den gang var feltkurset en del av grunnfaget i geografi, forteller geograf Olav Fjær. Han er selv opprinnelig fra Ottersøy utenfor Rørvik, og skrev i sin tid hovedoppgave om Vikna. Denne og forrige uke har Fjær vært på tur igjen.

FELTSTUDIER: Geografistudenter i gang med registrering av hus – fra toppen av idylliske Sør-Gjæslingan. Øyværet ligger 40 minutters hurtigbåttur unna Rørvik.
Tilbake til røttene
- Jeg synes det er fint å ta med studentene til Rørvik og Sør-Gjæslingan og vise dem et spesielt samfunn. Reaksjonene fra studentene har også vært veldig positive, sier Fjær. Spesielt den ene overnattingen på Sør-Gjæslingan.
- Mange kunne tenke seg flere dager på øyværet. Vi har også hatt studenter som har kommet tilbake og giftet seg her, sier Fjær.

"Menneske – sted – bygd" heter geografiemnet der feltkurset er en obligatorisk del. Turen gjør teori om til praksis i tillegg til å fungere som en sosial klassetur i starten av semesteret. På feltkursforberedelsene før turen får studentene en innføring i historien til Sør-Gjæslingan og Ottersøya.

- I løpet av turen får studentene en rekke innspill om vern og fraflyttingsproblematikk som skal benyttes i en feltkursoppgave, sier Fjær. På turprogrammet står foruten turen til Sør-Gjæslingan, også besøk hos Telenor Mobil, fiskeforedlingsbedriften Nils Williksen og det nye kystmuseet Norveg.

NYE OMGIVELSER: Kristian Brenden, Torunn Berg og Mari Linna Mosebekk Aglen i gang med registreringsarbeid under feltkurset.
Ordførermottakelse
Ordfører i Vikna kommune, Karin Søraunet tar i mot studentene første dag og gir en presentasjon av kommunen. Lokalpatriot og lærer Roger Walaunet tar studentene med på en tur i "kystbyen" Rørvik. Et av temaene studentene lærer mye om er forholdet mellom bruk og vern, og her er det mye aktuelt stoff å finne i Vikna.

- Opplegget på turene er variert og har forskjellige tema. Vi skal rett og slett finne knagger og henge teoriene våre på, sier Fjær.

- Du har arrangert turene i ti år nå – blir du aldri lei?
- Nei, det blir jeg ikke. Det er klart at du får et spesielt forhold til stedet du kommer fra, og jeg synes det er artig å kunne vise fram Ytre Vikna og gjøre området kjent for våre studenter, sier Fjær og referer til Olav Duuns "landet i eventyret".

Entreprenørånd
- Det er interessant å lære hvordan små tettsteder klarer å overleve. Det er mye guts og stå-på-vilje i bunn. Dette viser spesielt besøket hos Telenor Mobil i Rørvik, som er den største Telenor Mobil avdelingen utenom Oslo i dag. Stor betydning for kommunen har også Norveg, Rørviks svar på Bilbao og operahuset i Sydney, påpeker Fjær.

NTNU-INVASJON: Når 80 geografistudenter fra NTNU inntar det gamle fiskeværet merkes det godt. Her fra et besøk hos Nils Williksen AS.
- For meg som er fra distriktet selv, er det spennende å få oppleve Nord-Trøndelag fra en annen innfallsvinkel. Det å starte på et studium og lære en metode, slik vi har gjort – og få omgjort dette til praksis er nyttig å ha med seg, sier student Mari Linna Mosebekk Aglen.

Oppdager nye sammenhenger
- Vi lærer mye om hvordan stedet har blitt utviklet gjennom menneskelig aktivitet. Det å lære hvordan vi går frem i feltundersøkelser, hvordan vi skaffer oss informasjon og hvordan vi bruker denne til å løse en oppgave, fortsetter Aglen.

- Det hele blir også veldig relevant for meg som studerer Afrikastudier, når vi for eksempel lærer at et slikt ytterdistrikt avhenger av resten av verden. Vi fikk blant annet høre at fiskeværet gikk konkurs på 70-tallet på grunn av situasjonen i Nigeria som gjorde at de ikke lenger kunne kjøpe klippfisk. Det viser at ting henger sammen og at det blir aktuelt å lære om bygde-Norge, sier Aglen. Hun synes også det er inspirerende å tenke på at det skjer mye i Rørvik.

- Det at ei lita bygd som Rørvik tør å satse slik de har gjort, blant annet på Norveg, er både bra og viktig.

Tekst og foto: Eivind Fjeldstad