MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Beskyldes for å jukse med jentemidler (14.9.04, 14:28)

- Dette grenser mot fusk, sier studenttingsleder Maria Serafia Fjellstad om at Kjemisk prosessteknologi får 210.000 kr. for å rekruttere flere jenter til et studium som allerede er jentedominert.

I handlingsplanen for likestilling ved NTNU settes det av én million kroner til prosjektet "Jenter og teknologi" som skal bidra til å øke antall jenter i de teknologiske studiene.

Institutt for kjemisk prosessteknologi har søkt og fått en femtedel av potten, 210.000 kroner, for et opplegg som skal få flere jenter til å søke seg til dette studiet. Beslutningen har vakt reaksjoner fordi det er over 60 prosent jenter på denne studieretningen, og fordi det foregår en intern rekruttering på kjemistudiene av jenter til 2. årskurs.

MISBRUK: Kjemisk prosessteknologi får to hundre tusen for å få 40 flere jenter til studiet og jenteandelen vil nærme seg hundre prosent.
- Helt feil bruk av jenterekrutteringsmidler, mener studenttingsleder Maria Serafia Fjellstad.
Skader likestillingsarbeidet
- Problemet er at studieretningen kjemisk prosessteknologi sliter med synkende studenttall, og kampanjen for å få flere jenter til studiet er egentlig en kamuflert rekrutteringskampanje, mener leder for Studenttinget, Maria Serafia Fjellstad. – Det skader likestillingsarbeidet at midler brukes på denne måten, legger hun til.

I søknaden fra instituttet anføres det at det er alt for få kvinner i prosessindustrien, men det blir galt å stjele jenter fra andre deler av kjemistudiet, synes Fjellstad.

- Bruk av interne midler for intern rekruttering bærer galt av sted. Hadde det vært ekstern rekruttering direkte fra de videregående skolene ville det vært litt bedre, mener hun. Hun synes også det er en urimelig høy andel av den totale potten som nå går til et høyst tvilsomt tiltak.

Eksamenskos
- De kommende årene er det veldig få med bakgrunn i prosessteknologi som kommer ut i industrien, sier koordinator Fredrik Steineke ved Institutt for kjemisk prosessteknologi. Steineke er aktiv i Samarbeidsforum med industrien, og har tatt initiativet til kampanjen for å få flere jenter til studiet. Han mener det er mattefrykten som gjør at det er synkende studenttall på denne studieretningen, og vil bl.a. bruke de tildelte midlene til "eksamenskos".

Eksamenskosen går ut på at det blir organisert pizza og mattetrening på lørdager i forkant av eksamen i Matte I. Matteprofessor Lisa Lorentzen holder foredrag om "Hvordan unngå å stryke i Matte I". - Meget populært, opplyser Steineke, som ikke vil ekskludere mannlige studenter fra opplegget.

Godt begrunnet
- Vi fikk en godt begrunnet søknad fra Kjemisk prosessteknikk, sier likestillingsrådgiver Svandis Bendiktsdottir. – Miljøet viser en evne til å tenke i et langsiktig perspektiv, og jenterekruttering er en kontinuerlig prosess. Jeg stoler på uttalelsene fra fagmiljøet, understreker Svandis, som legger til at hun ikke synes to hundre tusen er mye av en total pott på 3,3 millioner kroner.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Mer om prosjektet "Jenter og teknologi" på NTNUs likestillingssider på nettet.