Beskyldes for å jukse med jentemidler
(14.9.04, 14:28) - Dette grenser mot fusk, sier studenttingsleder Maria Serafia Fjellstad om at Kjemisk prosessteknologi får 210.000 kr. for å rekruttere flere jenter til et studium som allerede er jentedominert. I handlingsplanen for likestilling ved NTNU settes det av én million kroner til prosjektet "Jenter og teknologi" som skal bidra til å øke antall jenter i de teknologiske studiene.
Institutt for kjemisk prosessteknologi har søkt og fått en femtedel av potten, 210.000 kroner, for et opplegg som skal få flere jenter til å søke seg til dette studiet. Beslutningen har vakt reaksjoner fordi det er over 60 prosent jenter på denne studieretningen, og fordi det foregår en intern rekruttering på kjemistudiene av jenter til 2. årskurs.
|
MISBRUK: Kjemisk prosessteknologi får to hundre tusen for å få 40 flere jenter til studiet og jenteandelen vil nærme seg hundre prosent.
- Helt feil bruk av jenterekrutteringsmidler, mener studenttingsleder Maria Serafia Fjellstad. |
Skader likestillingsarbeidet
- Problemet er at studieretningen kjemisk prosessteknologi sliter med synkende studenttall, og kampanjen for å få flere jenter til studiet er egentlig en kamuflert rekrutteringskampanje, mener leder for Studenttinget, Maria Serafia Fjellstad. – Det skader likestillingsarbeidet at midler brukes på denne måten, legger hun til.
I søknaden fra instituttet anføres det at det er alt for få kvinner i prosessindustrien, men det blir galt å stjele jenter fra andre deler av kjemistudiet, synes Fjellstad.
- Bruk av interne midler for intern rekruttering bærer galt av sted. Hadde det vært ekstern rekruttering direkte fra de videregående skolene ville det vært litt bedre, mener hun. Hun synes også det er en urimelig høy andel av den totale potten som nå går til et høyst tvilsomt tiltak.
Eksamenskos
- De kommende årene er det veldig få med bakgrunn i prosessteknologi som kommer ut i industrien, sier koordinator Fredrik Steineke ved Institutt for kjemisk prosessteknologi. Steineke er aktiv i Samarbeidsforum med industrien, og har tatt initiativet til kampanjen for å få flere jenter til studiet. Han mener det er mattefrykten som gjør at det er synkende studenttall på denne studieretningen, og vil bl.a. bruke de tildelte midlene til "eksamenskos".
Eksamenskosen går ut på at det blir organisert pizza og mattetrening på lørdager i forkant av eksamen i Matte I. Matteprofessor Lisa Lorentzen holder foredrag om "Hvordan unngå å stryke i Matte I". - Meget populært, opplyser Steineke, som ikke vil ekskludere mannlige studenter fra opplegget.
Godt begrunnet
- Vi fikk en godt begrunnet søknad fra Kjemisk prosessteknikk, sier likestillingsrådgiver Svandis Bendiktsdottir. – Miljøet viser en evne til å tenke i et langsiktig perspektiv, og jenterekruttering er en kontinuerlig prosess. Jeg stoler på uttalelsene fra fagmiljøet, understreker Svandis, som legger til at hun ikke synes to hundre tusen er mye av en total pott på 3,3 millioner kroner.
Tekst og foto: Arne Asphjell Mer om prosjektet "Jenter og teknologi" på NTNUs likestillingssider på nettet.
|