MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Suksessprosjekt går i dvale (13.9.04, 15:52)

Over 200 brukte pc-er fra NTNU er formidlet til skoler i Stjørdal. Erfaringene ved prøveskolene er meget gode, men foreløpig takker stjørdalingene nei til flere maskiner.

To av de 14 kommunale skolene i Stjørdal har valgt den mest økonomiske dataløsningen: utrangerte og overhalte pc-er fra NTNU og med Skolelinux som programvare. Skolene har betalt 500 kroner per maskin.

DATAGODSAKER: John Enebakk (t.h.) viser NTNUs Anders Christensen hardware-godsakene han har samlet i et Cola-kjøleskap. Det er viktig å ha et lager av brukte, OK-testede komponenter når maskiner skal klargjøres for utplassering.
KAT - Kommunal Arbeidstreningsbedrift – som står for den tekniske gjennomgang av maskinene – vil gjerne videreformidle brukt datautstyr fra NTNU til flere skoler, men nå tar kommunen en liten pause i innføringen av Skolelinux.

Fornøyde brukere
Skolene som har innført "bruktalternativet" er meget godt fornøyde med opplegget.

– Aldri noen feil, minimalt med problemer, opplyser KAT-leder John Enebakk. Han synes det er synd at resirkuleringen av brukte maskiner til skoler med trange budsjett nå trappes ned. KAT-ordningen har også vært meget positiv ved at "dropouts" fra skole og arbeidsliv har fått et puff i riktig retning ved å delta i ordningen.

Hjelper unge
- Vi har fått inn mange ungdommer med dårlig selvbilde. Når de oppdager at de mestrer arbeidet med feilsjekking, reparasjon og installasjon av programvare på pc - og vi gir dem skryt og oppmuntring - får de tilbake troen på seg selv, forteller Enebakk. Mange av deltagerne har funnet veien tilbake til skole og arbeid gjennom den kommunale arbeidstreningen.

NY TYPE KLASSEROM: Ny organisering i barneskolen: Klassestyreren er ute, nå heter det kontaktlærer. Kontaktlæreren leder en basisgruppe på 15 elever. Fra 5. årstrinn og oppover har hver elev en studieplass, omtrent som på en lesesal ved NTNU.
Fosslia skole i Stjørdal har tatt mot de fleste brukte maskinene fra NTNU. Både rektor Kjell Mjøsund og IT-ansvarlig ved skolen, Anders Krieg, lovpriser opplegget med Skolelinux og rekondisjonerte maskiner.

– Et meget godt og stabilt system, opplyser Krieg, som nettopp har gjort det han betegner som et kupp. Fra Linux-magasinet har han fått tak i 250 Snøfrix cd-er for en total pris av 800 kroner (Snøfrix = CD med pedagogiske programmer og spill, for 10-12 åringer).

Demonstrasjonsskole<
Fosslia er en såkalt demonstrasjonsskole, som ligger litt foran andre når det gjelder å prøve ut nye opplegg. Alle klasserommene er utstyrt med pc – flest i de høyere klassene. I tillegg er det allrom med pc, og selvsagt på biblioteket. Til sammen har skolen i dag 72 pc-er, men målet er hundre, en per fjerde elev.

MATTE PÅ NETT: Kontaktlærer Anders Krieg er IT-ansvarlig ved skolen. Her bistår han Vegar med å logge seg inn på matematikk.org, et nettsted som brukes til å øve elevenes mattekunnskaper.
Fosslia har gått bort fra klasser og klassestyrer, i stedet er det nå basisgrupper på ca 15 elever med sin kontaktlærer. Bortsett fra de første trinnene er rommene utstyrt med det som ligner lesesalsplasser, der ungene sitter og arbeider mer selvstendig enn i tradisjonell skole. Har de behov for å gjøre et oppslag på nettet, bruker de en av pc-ene.

Microsoft og Skolelinux i sameksistens
– Vi skal fortsatt bygge ut maskintetteheten i stjørdalsskolene, sier datasjefen i kommunen, Elin Wikmark Darell. Men i fasen vi er nå, vil vi primært satse på lærerne. Hvis ikke lærerne kan data og er med for fullt, blir det lite resultat, mener hun.

For læreropplæring foretrekker hun den mer velprøvede løsningen som Microsoft representerer.
- Det er fortsatt noe som feiler på Skolelinux, sier datasjefen, som opplyser at kommunen vedtok å velge Microsoft som standard programvare for et par år siden.

Men det betyr ikke at hun utelukker Skolelinux. Hun synes det er meget positive resultater fra Fosslia skole, men vil oppsummere erfaringene derfra før flere skoler tar i bruk samme ordning. På lengre sikt ser Darell for seg at Microsoft-løsningen og Skolelinux kan eksistere side om side, og også være koblet sammen i nettverk.

LINUXENTUSIASTER: Studenter lemper datamaskiner som skal ut til skoler i Sør-Trøndelag.
– Skolelinux må være trygg før vi går videre med flere pilotprosjekter, sier hun.

Linux-entuisaster driver bruktformidling
Selv om stjørdalingene foreløpig er mettet på brukte pc-er fra NTNU, står andre klare til å ta hånd om overskuddsmateriellet. For et par uker siden stilte en dugnadsgjeng opp for å frakte ca hundre utskiftede pc-er fra P15-bygget på Gløshaugen til en garasje ved Jonsvatnet.

Entusiastiske studenter fra Linux User Group, Programvareverkstedet og Skolelinuxprosjektet i Sør-Trøndelag (SPIST) skal her sørge for at gamle pc-er med Skolelinux kommer til nytte i sørtrønderske skoler.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Les tidligere omtale i UA av Stjørdalsprosjektet.
SkoleLinux på nett.