- Jernet var så mye bedre før
(23.9.04, 16:01) Jernet fikk liv da jernmisjonæren Arne Espelund møtte NTNUs egne snekkere og andre håndverkere. "Spiker og eggverktøy i jernets perspektiv" var temaet for professor emeritus og "jernmisjonær" Arne Espelund nylig foreleste om jernets saga for snekkere og annet driftspersonell ved NTNU.
|
NYTT FAGUTTRYKK: Tilhørerne lærte et nytt begrep under Espelunds orientering: "Tynsling" heter det når en egg gjøres skarp ved at den bankes med hammer. |
- Hvor mange av dere har rettet ut kroket spiker, spurte Espelund. De fleste tilhørerne rundt bordet svarte bekreftende på spørsmålet.
Stort jernforbruk
- Ja nå er det nesten slutt på den øvelsen, konkluderer Espelund. Det er mye mer bruk og kast i vår tid. Det gjelder ikke bare spiker men også håndverktøy. Det er ikke laget for å holde i lang tid. I riktig gamle dager brukte man 1 kilo jern per gård per år. I dag er jern og stål billig og vi bruker vi 400 kilo per år per hode.
Alt var så mye bedre før, i alle fall når det gjelder jern. Da la man den beste jernkvaliteten i midten av jernstykket og sveiset delene sammen i essa. Kjøper man en øks på samvirkelaget i dag, er det samme dårlige jernkvalitet tvers gjennom, mener Espelund.
Seks runder med jern
Espelund startet så langt tilbake som 300 år før Kristus - da ble det første jernet produsert i Norge. Det er det mulig å fastslå ved hjelp av såkalt radiologisk datering av trekull som ligger igjen etter prosessen.
|
GAMMEL LJÅ: Odd Roger Myrvang studerer en ljå fra Ål i Hallingdal. |
- Norge har startet jernproduksjon til sammen seks ganger, kunne Espelund opplyse, og la til at produksjonen også er nedlagt like mange ganger. Siste gang da det ble stopp for Jernverket i Mo i Rana.
– Kanskje har produksjonen gått fortsatt om en hadde valgt å produsere på masovn i stedet for råjernsovn, mente han.
Jernentusiast
- Jeg er heldig som har fått forske på et så interessant felt som dette, sa entusiasten Espelund, som fortsatt har mye han vil til bunns i når det gjelder jernets saga.
- Interessant, var tilhørernes kommentar til jernforelesningen de fikk. – Fint at fagleder Svein Bartholsen sørger for at vi også får litt faglig påfyll, sa snekkermester Knut Tverdal.
Tekst og foto: Arne Asphjell |