MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ultravold i Storsalen (7.10.04, 10:12)

Om knappe tre uker går teppet opp for "A Clockwork Orange" på Samfundet. Per Olav Alvestad har hovedrollen som den voldelige gjenglederen Alex. Han gleder seg til å få spille en skikkelig jævel.

GLADVOLD: Pen i tøyet er han, men under overflaten hos Alex ligger jævelskapen på lur. Per Olav Alvestad synes hovedrollen er både utfordrende og artig.
Studentersamfundets Interne Teater (SIT) slår til med en skikkelig storsatsing i høst. Til sammen 150 personer er med foran og bak scenen når "A Clockwork Orange" har premiere i Storsalen tirsdag 26. oktober.

SIT samarbeider med flere andre gjenger på Samfundet om oppsetningen, blant andre Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening (TKS) og Studentersamfundets Orkester.

– Dette blir et heftig show – som i tillegg tar opp noe viktig, sier produsent Christer Andresen.

OFRENE: Trond-Atle Farestveit og Kikki Høyem spiller to av Alex' ofre.
Drap og voldtekt
"A Clockwork Orange" ble skrevet av den britiske forfatteren Anthony Burgess (1917 – 1993). Boka kom ut i 1962, og det er den teaterstykket baserer seg på. Men de fleste forbinder nok "A Clockwork Orange" med regissøren Stanley Kubrick og hans kritikerroste og svært kontroversielle filmatisering fra 1971.

Kort fortalt handler stykket om gjenglederen Alex, som forlyster seg med overfall, voldtekt og rus sammen med de tre vennene sine.

De fire ungdommene lever i et dystert framtidssamfunn og snakker det oppdiktede språket nadsat – som i boka og filmen framstår som en blanding av engelsk og blant annet russisk. Gjengen graver seg dypere og dypere ned i ondskapen. Til slutt går det galt, og Alex havner i fengsel for drap.

Men staten har en ny behandlingsmåte for uregjerlige personer som Alex. Han kan få vende tilbake til samfunnet igjen – renset for enhver voldelig tilbøyelighet. Prisen er hans frie vilje. Og fratatt muligheten til å velge mellom ondt og godt – hva slags menneske er han egentlig da?

SNART KLAR: Alex og kompisene skal forlyste seg med vold og rus gjennom åtte forestillinger på Samfundet. 26. oktober inntar de Storsalen for første gang.
Usympatisk
– Alex er en av de beste gutterollene som finnes. Det er mye tekst og mye øving, men rollen er variert, utfordrende og gøy å spille, sier Per Olav Alvestad.

Alex er ingen sympatisk skikkelse. Han gjør grusomme ting. Likevel kan man få en viss forståelse for ham.

– Jeg tror publikum vil få et ambivalent forhold til ham. De vil vel sitte og irritere seg over at de ikke greier å hate ham, sier Alvestad.

– "A Clockwork Orange" har ingen mennesker som bare er rakryggede og ærlige. Alle har en svakhet, og det finnes ingen enkle løsninger som sørger for at alt ender på rettferdig vis. Ting går sin skjeve gang, sier regissør Pål Ødegård.

– Stykket har ingen tydelig moral. Det er det jeg liker best med det, legger produsent Christer Andresen til.

Brennaktuelt
Debatten om voldskriminalitet og straffereaksjoner har ikke akkurat blitt mindre aktuell siden Burgess skrev boka og Kubrick laget filmen. SIT-gjengen mener derfor at de lager brennaktuelt teater.

TÅLMODIGHETSPRØVE: Kostymene må sitte som de skal. Kostymedesigner Marita Pedersen sjekker alle detaljer, mens skuespiller Anne Drivenes Larsen venter noenlunde tålmodig.
– Hvorfor blir noen drapsmenn? Er de onde? Eller blir det for enkelt å bare gjøre dem til demoner? Og tilbakefallsprosenten er stor blant kriminelle som havner i fengsel. Åpenbart er det noe som ikke fungerer, sier Ødegård.

Foreløpig har SIT-gjengen premierenervene godt under kontroll. Arbeidet med stykket går som planlagt.

– Vi er godt i rute til premieren. Faktisk kan jeg ikke huske at vi har vært så i rute så lenge jeg har vært med i SIT, fastslår regissør Ødegård.

Tekst og foto: Svein Arild Sletteng

Samfundets nettside om stykket
Om forfatteren Anthony Burgess
Nadsat-ordliste