MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU-piggvar på USA-turné (8.10.04, 15:01)

Tora Bardals mikroskopbilde av en piggvar legger ut på rundtur i USA etter at det kom på 7. plass i en internasjonal fotokonkurranse.

Bardal jobber som bioingeniør ved Brattøra Forskningssenter hvor hun studerer livets strukturer gjennom mikroskopet. Daglig foreviger hun celler og vev fra ålelarver og flyndrer som forskere i akvakulturmiljøet kan studere nærmere.

VINNERBILDET: Tora Bardal fotograferer tynne snitt og små organismer som hun studerer sammen med forskerne. Piggvar-bildet er tatt med lupe.
Ingeniøren har en egen evne til å finne morsomme og overraskende motiver fra mikroskopverdenen, som hun gjør en liten kunstnerisk vri med.

Nylig klatret bildet ”Piggvar, ferdig filetert” nesten til topps blant 1200 deltagere i den anerkjente fotokonkurransen Nikon International Small World Competition.

- Jeg tok imot beskjeden med stille glede. Herlig! tenkte jeg, forteller Tora Bardal.

Kan rekruttere forskere
Den kreative ingeniøren fikk hederlig omtale for bildet ”Turbot Man” da hun deltok i den samme konkurransen i 2001. Oppmerksomheten satte likevel ikke griller i hodet på Bardal, som sier hun hadde null forventninger da hun deltok igjen i år.

- Har man forventninger i en slik konkurranse, har man for mye tro på seg selv. Men det er jo et bilde jeg synes er veldig fint selv, medgir hun.

TRYLLEKUNSTNER: Bardal har jobbet med mikroskopi i 14 år. Når arbeidsdagen er slutt, tar hun med seg de mest spesielle bildene hjem og jobber videre med dem.
I en pressemelding sier visepresidenten i Nikon at vinnerbildene viser vitenskapelig nysgjerrighet blandet med en ekstraordinær kunstnerisk følsomhet. Han mener også bildene kan fungere som en inspirasjon til potensielle unge forskere.

God NTNU-reklame
Hittil har Bardals mikroskopbilder funnet veien ut til allmennheten blant annet gjennom en utstilling i Realfagbygget og publisitet i Gemini og Schrødingers Katt.

Nå som piggvar-bildet er ett av 20 utvalgte i Nikon-konkurransen, blir det turné til ulike vitenskaps- og kunstmuseer i hele USA. Bardal mener det vil være god NTNU-reklame, siden både navnet på universitetet og ”Institutt for biologi” kommer til å stå under bildet.

Bardal er også opptatt av at utstillingen skal vises til ikke-akademikere.

- Opplevelsen av det jeg ser gjennom mikroskopet er så fantastisk flott. Gjennom bildene har jeg klart å finne en måte å formidle det til folk flest på. Det er artig!

Eget hjemmestudio
Bioingeniøren har jobbet med mikroskopi i 14 år, og bilder er den naturlige måten hun produserer resultater på. Det er mens hun jobber med sine daglige oppgaver at de gode ideene dukker opp.

BØ!: - Da jeg så på "Turbot Man" gjennom mikroskopet, så han tilbake på meg. Jeg måtte bare rope "Kom og se" til kollegaene mine, forklarer Bardal.
- Det handler om å finne et motiv jeg tror jeg kan gjøre noe med. Man må se noe annet i det som ligger under mikroskopet enn det det faktisk er, forklarer Bardal.

Hjemme har bioingeniøren innredet sitt eget studio. Der jobber hun videre med motivene på pc’en, og bearbeider farger og kontraster før hun printer ut på akvarellpapir. Bardal vil ikke gå så langt som å kalle seg kunstner, men kan til en viss grad gå med på at hun lager kunst.

- Noen kaller det ”forskning blir kunst”. Andre sier at så lenge man klarer å skape en reaksjon, har man skapt kunst. Det avhenger vel av øyet som ser, tror Bardal.

Enkelte kunstnernykker tillater hun seg likevel.

- Inspirasjonen går veldig opp og ned. Senest i går sa jeg til mannen min at "Jeg får ikke til noe lenger!", ler Bardal.

Av Elin Fugelsnes

Tora Bardals hjemmeside
Mer om konkurransen her
Årets vinnere