MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Øyvind opplevde klage-marerittet (18.10.04, 11:26)

Øyvind Fensgård er misfornøyd med karakteren på en eksamen han tok i juni 2003. Ett år og fire måneder senere får han endelig behandlet klagen sin.

Hovedfagsstudenten i bioteknologi ble skuffet da han fikk C på en eksamen han følte hadde gått bedre enn som så. Øyvind bestemte seg for å be om en begrunnelse for sensuren, for å se om det var vits i å klage på karakteren. En slik begrunnelse skal normalt gis innen to uker.

Men svaret kom ikke, og i august 2003 tok Øyvind den første av etter hvert mange turer til administrasjonen ved NT-fakultetet. Der fikk han beskjed om at sensorene ikke var tilgjengelige. Tre uker senere purret han på nytt - nå var svaret at søknaden om begrunnelse ikke var registrert. Øyvind måtte levere en ny søknad.

LANG KAMP: Hovedfagsstudent Øyvind Fensgård måtte kjempe i over et år for å få ny sensur på en eksamen.
Foto: Svein Arild Sletteng
Vinter og vår
Ifølge Øyvind gikk det nå noen måneder før han igjen oppsøkte fakultetet for å spørre hvordan det gikk med søknaden om begrunnelse. Svaret var igjen at sensorene ikke var tilgjengelige.

– Det var viktig for meg å få begrunnelsen. Jeg lurte på om jeg måtte prøve å få kontet eksamenen hvis begrunnelsen viste at karakteren var riktig. Men avmakten bredte seg i kroppen min, og jeg lot saken ligge i noen måneder, forteller Øyvind.

Vinteren og våren gikk - fortsatt uten svar. Øyvind tok ferie i mai, og kom tilbake til Trondheim i slutten av måneden for å jobbe med hovedfaget gjennom sommeren. Da lå begrunnelsen endelig i postkassa og ventet.

– Det som stod i begrunnelsen, ga meg godt håp om å kunne oppnå en bedre karakter hvis jeg klaget, sier Øyvind.

To dager for sent
Han troppet på nytt opp hos NT-fakultet og leverte klagen 28. mai. Men cirka en uke senere ble klagen avvist. Forklaringen var at fristen for å klage er tre uker etter at sensuren er kunngjort.

- Men når det er bedt om begrunnelse for karakteren, løper klagefristen fra det tidspunktet studenten har fått begrunnelsen, påpeker Øyvind.

Han oppsøkte derfor fakultetet enda en gang, og klagesaken ble gjenopptatt. Det var nå cirka et år siden han tok den omstridte eksamenen. Men nye måneder gikk, og Øyvind ba om nok et møte med administrasjonen i slutten av august i år.

– Nå var problemet at jeg hadde vært to dager for sent ute med å levere klagen, sier Øyvind.

Begrunnelsen for karakteren var nemlig sendt ham 5. mai. Øyvind åpnet brevet litt over tre uker senere – siden han var bortreist mesteparten av mai.

– Men jeg godtok ikke at administrasjonen skulle kunne være 240 dager forsinket med begrunnelsen, mens jeg ble refset for å være to dager forsinket, og saken ble gjenopptatt – igjen, sier Øyvind.

Sett på som brysom
Han mener at NT-fakultetet har vist liten forståelse for at klagesaken er viktig for ham.

– Det handler om min fremtidige yrkeskarriere, men administrasjonen har bare sett på meg som brysom. Jeg har blant annet blitt advart mot å klage. De sa jeg kunne risikere å gå ned en karakter, sier Øyvind.

For en uke siden fikk han beskjed om at avvisningen av klagen ble opprettholdt. Da var begeret fullt. Øyvind la ut historien sin på ntnu.fritt-forum, kontaktet Studenttinget og tipset media. Da havnet saken hans på bordet til fakultetsdirektør Geir Walsø ved NT-fakultetet.

Innrømmer feil
Walsø legger seg ”så flat han bare kan” for kritikken. Han har nå beklaget både skriftlig og muntlig overfor student Øyvind Fensgård.

– Vi har gjort en slett jobb i denne saken. Vi brukte altfor lang tid på behandlingen. At studenten i tillegg fikk problemer da han klagde gjør det hele dobbelt ille, sier Walsø, som synes det er pinlig å bli gjenstand for negativ omtale – selv om han innrømmer at det er vel fortjent.

Han forklarer den meget sene saksgangen med rutinesvikt både på fakultets- og instituttnivå.

– En ting er sikkert: Jeg skal tilse at vi etablerer rutiner med sikte på at slikt ikke skal kunne skje igjen, sier Walsø.

Får klage
Enden på visa er at Øyvind Fensgård får gjenopptatt klagesaken, to nye sensorer blir oppnevnt og ny sensur vil foreligge om cirka fem uker. Det er han fornøyd med.

– Men det er synd at det tok så lang tid. Jeg lurer på hvor mange andre studenter som sliter på samme måte som meg. Selv var jeg nær ved å gi opp flere ganger. Det er ikke sikkert at alle orker en slik prosess. Jeg håper at man i fremtiden unngår at andre møter den samme motviljen som jeg har opplevd, sier Øyvind.

Av Svein Arild Sletteng og Beate Horg