Til topps med "dating"-tjeneste
(18.10.04, 09:06) Ti lag med studenter fra NTNU fikk i helga 24 timer på seg på å lage den nye store mobilapplikasjonen som «alle» må ha. |
HEFTIG INNSATS: Georg Öttl, Åsmund Eldhuset og Jonas Follesø var tre av dem som grublet seg fram til det beste forslaget under helgas mobilkonkurranse.
|
Start NTNU sørget for at de femti NTNU-studentene fikk tilgang til det de trengte av PC-er, programmeringsverktøy og mobiltelefoner, og ikke minst mat og varme omgivelser i et stort telt på torget i Trondheim.
Utfordringen var å utforme det beste produktet for framtidas mobilnett - det nye 3G-nettet.
Lørdag formiddag klokka tolv kunne studentene begynne å jakte på ideer. Konkurransen var ikke bare teknisk, studentene måtte også tenke på markedsføring, inntjening og hvor mange kunder som kunne kapres.
|
VINNEREN: Ideen om dating via mobilen slo an hos dommerne. |
"Speed-dating" på mobil
Lagene hadde ideer til programmer for områder som annonsering, datasynkronisering og fildeling.
Lag 5, som besto av Solveig Munkeby (kommunikasjonsteknologi), Jonas Follesø (informatikk), Åsmund Eldhuset (datateknologi) og Geog Öttl (telematikk), hadde til å begynne med seks-sju ideer, men kom til slutt fram til at de skulle lage en litt morsom applikasjon for «dating» som fikk navnet DateIT.
- Vi ville lage noe utenom det vanlige, og ønsket å tenke stort. "Dating" er ikke noe særnorsk, derfor valgte vi det, forteller Jonas Follesø.
DateIT lar brukeren opprette en profil med en videosnutt og annen informasjon, slik at andre brukere kan laste den ned på sin mobiltelefon. Hvis brukeren finner en annen person med en interessant brukerprofil, kan han starte en videosamtale med vedkommende.
Brukeren kan også lage en liste over interessante personer, og så «speed-date» dem etter tur fra mobiltelefonen.
FAKTA | START NTNU
Studentorganisasjon som skal hjelpe studentene med å gjøre ideer til næringsvirksomhet. Organisasjonen arrangerer flere forelesninger, kurs og treff (Mixer) for å få studentene i gang. | Lange arbeidsøkter
Flere av lagene holdt seg våkne på kaffe, og programmerte til ut over morgenkvisten søndag. Det som kanskje var den største utfordringen kom etter 24 timers arbeid: Hvert lag fikk bare fem minutter på å presentere produktet sitt og dets økonomiske potensial foran en jury med personer fra Telenor og Microsoft.
Lag 5, som sto bak DateIT, fikk førsteprisen. Juryen berømmet dem for å ha utnyttet teknologien fullt ut, og for et meget bra brukergrensesnitt.
Som premie fikk de hver sin mobiltelefon, men det viktigste er kanskje at laget nå får all den hjelp som Telenor kan gi dem for å kommersialisere ideen.
|
GLADE STUDENTER: En kombinasjon av fotoalbum og kart, en annonseringsløsning og dating via mobilen imponerte dommerne som belønnet studentene med plass på pallen. |
Effektive og profesjonelle
Jan-Erik Wold fra Telenor Nordic Mobile forteller at de vil få tilgang til det Telenor har av kunnskap om teknologi og marked. Han legger også til at Telenor uansett er åpen for å hjelpe folk fram med ideer de måtte ha.
Andreplassen gikk til PhotoMap, som er en kombinasjon av fotoalbum og kart. Askeladden, en annonseringsløsning, fikk tredjeplassen.
Jurymedlemmene Harald Stegavik og Nils Petter Johnsen fra Telenor Mobil og Telenor Norge var kjempeimponert over hva studentene fikk til i løpet av ett døgn, og ga uttrykk for at de nesten savnet tilsvarende effektivitet i egen organisasjon.
- Studentene har lagt fram ideer som om de skulle være profesjonelle, sier Stegavik.
FAKTA | 3G/UMTS
Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) er en av flere teknologier for det som kalles tredjegenerasjons mobilnettverk (3G).
Den største fordelen ved 3G er at båndbredden til mobiltelefonene blir langt større, slik at det ikke lenger er håpløst å overføre store mengder data, som for eksempel video- og musikkfiler. | Åpning for flinke studenter
Frode Kristensen fra Microsoft Norge satt i juryen, og fungerte også som en ressursperson som lagene kunne konsultere. Kristensen leter etter de beste studentene i Norge, og ønsker å hjelpe dem til å bli eksperter på Microsoft sine programmeringsspråk og -verktøy.
Målet er å kunne sette sammen et lag av programmerere som kan være med å kjempe i Imagine Cup, som er en internasjonal programmeringskonkurranse for studenter.
Ifølge Kristensen er det godt mulig at enkelte av studentene som deltok på StartIT kan være blant kandidatene for å representere Norge.
Tekst og foto: Håvard Moen Ferstad |