MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ansatte krever kantine (25.10.04, 21:36)

NTNU-ansatte er lei av svette matpakker og ber om kantineplass eller i det minste et anstendig spiserom. Universitetsledelsen vil ikke foreta seg noe.

- Dette kan vi ikke finne oss i stort lenger, sier kjemiprofessor Per Henning Carlsen og ser seg rundt i Realfagkantina. Det er sent på dagen og utenfor den verste rushtida. Akkurat nå er det noen spredte sitteplasser å oppdrive, til gjengjeld er mattilbudet ganske labert.

UVERDIG: Mangel på akseptable spiseplasser sier noe både om arbeidsplassen og personalpolitikken, mener kjemiprofessor Per Henning Carlsen
Nedvurdering
Rundt lunsjtider opplever professoren at det er umulig å finne en spiseplass. To dager i uka har han forelesninger som slutter klokka 12.00. Da er alt opptatt og det er lange køer foran matdisken.

- Det plager meg, for jeg har ikke lyst til å sitte på kontoret og spise svett pølsemat. Jeg ønsker å innta måltidet i trivelig selskap med andre ansatte. NTNU må være eneste arbeidsplass i sin størrelse som ikke har bedriftskantine, sier Carlsen.

Han synes forholdet er uverdig og mener det viser noe om både arbeidsplass og personalpolitikk. – Eller snarere mangel på personalpolitikk. Og det viser at universitetsledelsen nedvurderer vitenskapelige ansatte, hevder han.

Trenger møteplasser
Om det har sammenheng med hans danske opprinnelse, skal være usagt, men til tross for mange år i Trondheim og NTNU har Carlsen aldri vent seg til norsk matpakkekultur. Men like viktig som mattilbudet, er de faglige og sosiale aspektene, forsikrer han.

- Jeg ønsker en møteplass som kan samle folk på tvers av profesjoner og fagmiljøer. Ledelsen oppfordrer stadig til tverrfaglig samarbeid. Da må de også tilrettelegge for det. Det kan komme mer ut av et tilfeldig lunsjmøte på campus enn på dyre fagreiser utenlands, sier han, og avslutter med følgende spørsmål:

- Hvorfor syns universitetsdirektøren at fast ansatte er så uinteressante at de ikke er verdig ordnete spiseforhold?

Krav fra ansatte
Svein Olav Antonsen, tillitsvalgt i Forskerforbundet ved NTNU, opplyser at Carlsen bare er en av mange som har henvendt seg til fagforeningen om kantinekapasiteten og mangel på spiseplass.

– Som følge av at studentantallet har økt og at kantinene i stor utstrekning brukes som studentarbeidsplasser, har det blitt vanskelig for ansatte å finne spiseplasser i lunsjtiden. Dette oppleves som en svekkelse av ansattes arbeidsmiljø, og det har vi meldt videre til universitetsledelsen, forklarer Antonsen.

MANGLER DOKUMENTASJON: Organisasjonsdirektør Trond Singsaas etterlyser dokumentasjon på at det trengs flere spiseplasser.
Foto: NTNU Info/Arne Asphjell
Uinteressert ledelse
Forskerforbundet tok opp saken for første gang i SESAM (sentralt samarbeidsutvalg) i januar i år. Nylig fikk de beskjed om at universitetsledelsen ikke vil foreta seg noe.

- Universitetsdirektøren vil med andre ord ikke etterkomme ansattes oppfordring om å bedre muligheten for spiseplasser. Nå vurderer vi å oversende saken til Arbeidsmiljøutvalget, sier Antonsen.

Organisasjonsdirektør Trond Singsaas viser til at det ikke er framlagt et dokumentert behov for flere spiseplasser, og at dette er årsaken til at saken ikke har gått videre.

Tekst og foto: Synnøve Ressem