Likestillingspris til matteforkjemper
(26.10.04, 08:36) NTNUs høyprofilerte matteentusiast, Ingvill M. Stedøy, får årets likestillingspris fra Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS). Dermed havner hun i selskap med kvinner som Eva Joly og Rosemarie Köhn. Stedøy får prisen for arbeidet hun har gjort for å få flere jenter interessert i matematikkfaget.
– Det er kjempestas å få denne prisen, sier hun til Universitetsavisa.
|
PRISVINNER: Ingvill Merete Stedøy får årets likestillingspris av YS – for arbeidet sitt med å få jenter til å interessere seg mer for matematikk.
|
Likestillingsprisen er delt ut siden 1988. Blant de tidligere mottakerne finner vi kjente navn som Eva Joly, som fikk fjorårets pris, Kadra og Rosemarie Köhn.
Offentlig debattant
Ingvill Merete Stedøy, som blir hedret med årets pris, er faglig leder for Nasjonalt senter for matematikk i opplæringen. Senteret holder til i Realfagbygget på Gløshaugen.
Stedøy er svært opptatt av å bygge opp et positivt syn på matematikkfaget blant barn og ungdom, og har engasjert seg sterkt i offentlig debatt om temaet.
Hun er involvert i en rekke forsknings- og utvikingsprosjekter knyttet til matematikkundervisningen i skolen.
Attraktivt
En av grunnene til at YS gir likestillingsprisen til Stedøy, er arbeidet hennes med det såkalte Minerva-prosjektet. Gjennom en rekke tiltak forsøker man her å synliggjøre matematikkrelaterte yrker som et attraktivt valg for jentene.
I begrunnelsen for pristildelingen skriver YS at Stedøy har vist at det både er mulig å få jentene til å interessere seg for faget, og at resultatene deres ikke står tilbake for guttenes.
Fremmer norsk økonomi
YS legger også vekt på at det er svært viktig for norsk næringsliv at rekrutteringen til realfagene holdes oppe. Stedøys arbeid med å presentere matematikk som et spennende og morsomt fag bidrar til å nå dette målet.
– For Norges fortsatte utvikling som et konkurransedyktig kunnskapssamfunn, er det helt nødvendig at unge mennesker velger utdanning på høyt nivå innen naturvitenskapene. At noen da legger spesiell vekt på at jenter skal delta på lik linje i dette, er viktig for likestilling og viktig for norsk økonomi, skriver organisasjonen.
Matteglede
– Jeg er opptatt av å vise folk at det gir glede å løse et matematisk problem, og at det er nyttig å lære matte. At arbeidet mitt blir sett på som viktig for likestillingen, er spennende, sier Stedøy, som mener det er for få kvinnelige matematikere i Norge.
- De unge jentene trenger rollemodeller. De må få se at det finnes ”normale” damer i yrker hvor man har bruk for matte, sier Stedøy.
Men hun tror det vil ta tid å endre på de etablerte mønstrene for ungdommers utdannings- og yrkesvalg.
– Ungdommene vet for lite om hvilke yrker de kan velge. De ser på hva de møter på rundt seg i hverdagen og velger tradisjonelt, mener Stedøy.
Likestillingsprisen overrekkes til Ingvill Stedøy på den årlige YS-konferansen i dag, tirsdag 26. oktober, på Plaza Hotell i Oslo.
Tekst og foto: Svein Arild Sletteng Nasjonalt senter for matematikk i opplæringen Ingvill Merete Stedøys hjemmeside
|