MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Juksemakerne skal bort (28.10.04, 08:17)

Studenter som jukser, ødelegger både for seg selv og NTNU, mener Studenttinget. De ber nå studiedirektøren vurdere flere tiltak for å stoppe fuskingen.

Flere og flere jukser på eksamen. Ved NTNU er 13 studenter tatt for eksamensjuks det siste året. I Tromsø ble fem studenter nylig utvist for juks, og Universitetet i Oslo har hatt hele 27 saker hittil i år.

TRE STUDENTER OM JUKSING Gunhild Gylland (23), religion:
- Jeg kjenner ingen som har jukset, men det har nok blitt enklere etter kvalitetsreformen. Jeg tror det er vanskeligere å jukse på den klassiske eksamenen. Dessuten kan elektronisk kontroll av innleveringene kanskje fungere.
Studenttinget vil ha bukt med den økende juksingen. I et brev til studiedirektør Hilde Skeie etterlyser de fokus på problemet og oppfordrer til å løfte diskusjonen opp på et prinsipielt nivå.

Ett av forslagene er at NTNU utarbeider et sett med akademiske retningslinjer hvor studentenes og universitetets ansvar tydeliggjøres.

Elektronisk jukse-kontroll
- Vi har fått en ny situasjon i dag, hvor studentene oppfordres til å gå på nettet og hente informasjon. Ved studiestart og før eksamen får de beskjed om hva som er lov og ikke lov – men det er klart at denne arbeidsmetoden utfordrer den eventuelt uærlige siden av folk, sier Skeie.

Studenttinget foreslår også elektronisk kontroll av innleverte oppgaver. En mulighet er et system som nå testes ut på ex.phil.- studentene ved Universitetet i Bergen. Der kjøres oppgavene gjennom et kontrollprogram som søker både på nettet og i tidligere innleverte oppgaver for å avsløre plagiater.

Christianne Bauck-Larssen (19), sosiologi
- Jeg vet av en som har jukset på innleveringsoppgave, og det funka iallefall for den personen. Sensor bør kanskje være litt mer oppmerksom for å hindre juksing.
- Vi venter på rapporten fra Bergen før vi bestemmer oss for om vi ønsker å benytte et slikt system. Om vi tar det i bruk vil det nok bli som et supplement, sier Skeie.

Kvalitetsreformen forverrer
Igjen er det kvalitetsreformen som blir utpekt som syndebukk. Der legges det mindre vekt på den tradisjonelle eksamenen, til fordel for hjemmeeksamener og oppgaveinnleveringer, og juksetallene har altså skutt i været. Studentene bruker blant annet metoder som å kopiere gamle oppgaver, og de ”glemmer” å gi korrekte kildehenvisninger.

Studenttinget vil oppdra de potensielle juksemakerne. I brevet til studiedirektøren skriver de blant annet at ”…undervisningen bør være slik at studenter med vitnemål fra NTNU ikke bare går ut med papirer på et godt faglig nivå, men også med holdninger som sikrer at en holder en god etisk standard.”

- Vi trenger en holdningsdebatt både om hva som er juks og hvem som blir skadelidende når noen jukser. Det handler også om NTNUs rykte, påpeker studenttingsleder Maria Serafia Fjellstad.

Anne Berit Stubbe (20), idrettsvitenskap
- Jeg kjenner ingen som har jukset på eksamen, men på innleveringer. Selv om det er lett å jukse, tar studentene det gjelder, en sjanse. De kan jo bli utvist. Kanskje bør reglene bli strengere? Det er jo ganske enkelt å levere inn like oppgaver.
Mørketall?
13 studenter er tatt for juks ved NTNU hittil i år. Mange av disse ble avslørt fordi sensor kjente igjen ting han eller hun har lest før, i teksten. Er mørketallene høye?

- Så lenge det ikke finnes noen automatisk kontroll av eksamen er det fare for det. Kan hende er de 13 studentene bare toppen av et isfjell, men det håper vi selvfølgelig ikke, sier studenttingslederen.

Antallet juksere har gått opp, men studiedirektør Skeie tror ikke det er noen eksplosiv økning.

- Mørketallene er nok til stede, men de fleste vet nok hva som er lov og ikke lov, og forholder seg til det.

Les også: Hjelp å hente for ferske skribenter

Lær deg riktig kildehenvisning

Tekst og foto: Beate Horg