Fra trygg mat til terror
(1.11.04, 23:01) Arbeidsulykker og brann stod i fokus i Sikkerhetsdagenes barndom. Når konferansen feirer 20-årsjubileum denne uka, er blikket hevet til det globale trusselbildet. |
SIKKERHETSGENERALEN: Jan Hovden har vært engasjert i Sikkerhetsdagene siden starten for 20 år siden. |
NTNU var tidlig ute med å bake inn sikkerhet, helse og miljø i sivilingeniørstudiet. En viktig drahjelp har vært Sikkerhetsdagene, den årlige HMS-konferansen i Trondheim som tirsdag og onsdag arrangeres for 20. gang.
Jan Hovden har hatt en solid finger med i spillet nesten fra starten. Han er professor i nettopp sikkerhet, i faget Helse, miljø og sikkerhet ved Institutt for industriell økonomi og teknologi. I anledning jubileet tar han et overblikk over utviklingen i fagfeltet som både er vidt og mangfoldig.
Uante farer
- Teknologi- og samfunnsutviklingen har gitt oss økt sikkerhet i form av færre ulykker, bedre helse og lengre levetid. Men den samme utviklingen har skapt økt usikkerhet på andre områder og stiller oss overfor farer og trusler vi ikke aner rekkevidden av, poengterer han.
Hovedtemaene for de tidligere Sikkerhetsdagene er et tydelig tegn på den stadige utviklingen.
|
FLIS I FINGEREN: Jubileumsboka inneholder utvalgte foredrag om sikkerhet i forskning og praksis. Et av temaene er utfordringene for det framtidige sikkerhetsarbeidet. |
Nært og fjærnt
– Konferansen startet på initiativ fra forsikringsselskapet Vesta. I begynnelsen handlet det mye om arbeidsulykker og brann. Utover 90-tallet ble oppmerksomheten dreid mer og mer mot arbeidsmiljø og sikkerhet, HMS, forklarer Hovden.
Videre kom transportulykker, sikkerhet i lokalmiljøet og IKT-sikkerhet. Matvaresikkerhet har også stått på programmet. I de senere årene har blikket vært rettet mot samfunnssikkerhet og internasjonale forhold.
- Vi har endret hovedfokus etter den generelle samfunnsutviklingen, men hele tiden forsøkt å bevare bredden. Ingenting har vært for lite og ingenting for stort, framhever sikkerhetseksperten.
Jubileumsbok
På årets konferanse står både terrorfare, negative konsekvenser av globalisering og konsekvenser av naturfenomener på dagsorden. Jonas Gahr Støre, generalsekretær i Røde Kors, er blant foredragsholderne.
I tillegg presenteres ei splitter ny bok som er utgitt i anledning 20-årsjubileet. Boka bærer betegnende nok tittelen "Fra flis i fingeren til ragnarok", og inneholder over 20 populærvitenskapelige artikler.
Tekst og foto: Synnøve Ressem Program for konferansen
|