MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

BYGG- OG MILJØDAGEN 2004:
Bergtatt av Jens (29.10.04, 14:25)

Det gjallet i tunnelens mektige fjellvegger da Jens P. Heyerdahl d.y. fortalte om Orklakonsernet. Anledningen var Bygg- og miljødagen 2004.

- Jeg får rykninger når jeg kjører over broer. Det har nok sammenheng med kalkyler som av og til overskred 100 prosent, sa Heyerdahl, og henviste til tidligere, nokså traumatiske, erfaringer fra entreprenørbransjen.

Den tidligere konsernsjefen i Orkla brukte over en time inne i Nausttunnelen på å fortelle studenter, lærere, professorer, entreprenører og næringsliv om sine erfaringer fra Orklakonsernet.

FORNØYDE: Bygg- og miljøstudentene Renate Andersen, Borghild Teigland og Kjell Kristian Straume er svært fornøyd: - Det er utrolig at vi fikk til arrangementet i en tunell på Orkdalsveien. Dette prosjektet dekker mye av det vi kommer til å jobbe med i framtiden.
Kontaktskapende
Bygg- og miljødagen er et årlig arrangement i regi Bygg- og miljøteknikk ved NTNU i samarbeid med Næringslivsringen (samarbeidsforum for Byggenæringen.) Det er første gang de forlater lokalene på Gløshaugen og inviterer gjestene inn i en tunnel.

- Dette er en møteplass for NTNU og byggenæringen. Poenget er å skape kontakt, og mange av gjestene er studentenes framtidige arbeidsgivere, forteller studieprogramleder og professor Svein Remseth.

Arrangementet ble åpnet av sjefingeniør Ole Witsøe fra Statens Vegvesen, som serverte en hel del fakta om Orkdalsvei-prosjektet. Etterpå utdypet Bjørn Kjelland, prosjektsjef i hovedentreprenør Skanska, med en del tekniske detaljer knyttet til veibyggingen:

- Om vi fylte hele den 22 kilometer lange strekningen med folk sittende like tett som dere, ville vi hatt plass til 90.000 mennesker på alle metrene, sa Kjelland, som kunne fortelle at til nå er 70 prosent av oppgavene sluttført; de har produsert for i underkant av èn milliard kroner; og de sysselsetter 400 ansatte.

Bergmannen
Hovedforedragsholder Jens P. Heyerdahl d.y. pratet til den godt påkledde forsamlingen i over en time. ”Industriutvikling og bedriftskultur” var tittelen på foredraget som påpekte viktigheten av samarbeid, langsiktig planlegging og sunne holdninger.

- Orkla ivaretar holdningene til bergmannen i gruvene på Løkken: sunnhet, realisme, optimisme og mot. Det er feil å tro at en kan gå på kurs for å lære disse holdningene. Et sunt verdigrunnlag skapes i hverdagen, sa Heyerdahl - og la til at Orklas finansmenn helst skulle se ut som slitne overingeniører – nettopp fordi det er en bedre illustrasjon på bergmannens kultur.

Heyerdahl er opptatt av at kompetanseoverføring må fungere i bedrifter som skal lykkes:

- Kompetanse er en strategisk ressurs, og arbeidsplassen skal være en treningsplass – et sted for å utvikle gode folk. Dette er svært viktig i bygg- og anleggsbransjen, ettersom arbeidsfolket flytter mye rundt. I Orkla er medarbeidersamtalen grunnlaget for alt forbedringsarbeid, sa Heyerdahl.

Den tidligere konserndirektøren var tydelig opptatt av at ledere måtte samarbeide, og sa at ledere som følte seg ensomme var dårlige ledere. Og til slutt utdypet han sitt syn på samfunnets ”rastløse kortsiktighet”: - Det er umulig å være byggende uten å ha langsiktig perspektiv.

- Relevante poeng
Heyerdahls foredrag var litt på siden av det byggstudentene arbeider med til daglig, men mange poeng er likevel relevante, mener professor Svein Remseth:

- Vi skal samarbeide med mennesker fra industrien, og samtidig er budskapet om sunne holdninger, samarbeid og langsiktig tankegang relevant for de fleste, sa Remseth, og la til at universitetet kanskje har noe å lære, spesielt med tanke på det siste punktet:

- Langsiktig tankegang er med på å bygge sterke merkevarer. Kontinuerlige forandringer er ikke alltid like bra.

Tekst og foto: Beate Horg