Vil ha nye opptaksregler
(27.10.04, 08:16) Mange søkere med topp karakterer har gjort det vanskelig å komme inn på enkelte studier. Nå vil studentene innføre opptaksprøver i stedet. Forslaget skal behandles på Studenttingets møte torsdag 28. oktober. I første omgang handler det om populære studier der det er vanskelig å skille mellom de beste, og hvor andre kvaliteter enn akademiske prestasjoner er relevant. Profesjonsstudier i arkitektur, medisin og psykologi trekkes fram som eksempler.
|
BORT MED KARAKTERENE: Nestleder Christian Melby Bjørn i Studenttinget vil åpne for opptaksprøver og nullteår.
|
- Her er det veldig mange gode søkere. Da virker det meningsløst å bruke promilleforskjeller i karaktersnittet for å skille dem, sier nestleder og utdanningsansvarlig i Studenttinget, Christian Melby Bjørn.
Forskjellige varianter
Opptaksprøvene kan bestå av alt fra kryssforhør til skriftlig, teoretisk prøve og praktisk eksamen. Det viktige er at prøvene er i stand til å skille godt mellom søkerne.
Kravet til å søke blir generell studiekompetanse, men karakterene fra videregående vil telle i andre rekke, etter resultatene fra opptaksprøvene.
- Innføring av opptaksprøver i slike sammenhenger er ikke særlig kontroversielt. Det kommer nok til å gå i gjennom på møtet vårt. Det er viktig at studentene sender et entydig signal til ledelsen, understreker Christian Melby Bjørn.
Opptaksprøver som supplement
Melby Bjørn foreslår også opptaksprøver i en mer uortodoks sammenheng.
- Vi tenker på å åpne for opptaksprøver som et supplement i de studieretningene hvor vi sliter med rekrutteringen. Det gjelder spesielt noen sivilingeniørlinjer, men etter hvert kanskje også språkfagene, sier han.
Tanken er at det kan finnes folk med tilfredsstillende kompetanse som ikke har generell studiekompetanse eller riktig fordypning.
Mulig nullteår
Et mer omstridt emne er forslaget om å utvikle en ordning med nullteår, som gir generell studiekompetanse pluss fordypning i aktuelle fag. Det kan også bestå av en kombinasjon av studiekompetansegivende fag og fag fra høyere utdanning.
- Jeg mener dette er en god måte for NTNU å sikre seg gode, kvalifiserte studenter på. Vi kan tilby et bedre tilpasset opplegg enn et vanlig påbygningsår for folk med yrkesfaglig utdanning, argumenterer studentpolitikeren.
Han har ikke alle med seg på disse synspunktene. Motargumentene går på at det er et formelt skille mellom videregående og høyere utdanningsinstitusjoner, og at dette bør opprettholdes. Dessuten kan tilbudet bli for ressurskrevende.
- Men hvis vi får fylt opp studiene og skaffer oss gode studenter som ikke stryker, får vi større bevillinger fra departementet, påpeker Christian Melby Bjørn.
Tekst og foto: Anne Winsnes Rødland
Har du meninger om opptaksprøver og nullteår? Send et leserbrev til Universitetsavisa. |